Tahir Elçi'nin Kürtçe hukuk sözlüğü hayali gerçek oldu

Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin girişimiyle başlatılan Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü dört yıl sonra tamamlandı

Fotoğraf: Diyarbakır Barosu

4 yıl önce öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin başlattığı ve yarım kalan “Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü” tamamlandı.

218 sayfa ve iki bölümden oluşan sözlüğün birinci bölümde Kürtçe hukuki terimlerinin Kürtçe açıklamaları bulunuyor.

İkinci bölümde ise hukuk terimlerinin Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Farsça karşılıkları bulunuyor.

Diyarbakır Barosu ile Mezopotamya Vakfı'nın hayata geçirdiği sözlüğü tanıtım toplantısı Diyarbakır Barosu'ndaki Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Mezopotamya Vakfı Mütevelli Kurulu Başkanı Selim Ölçer, vakfın çalışmalarının sonuçlarının karşılığını aldığını söyledi:

Akademik çalışmalarımızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Onlardan birisi Kürtçe deyimlerin doğru yazılışı kitabı. Biri de hukuk kitabı. Tahir Elçi ,Yönetim Kurulu Başkanımızla birlikte bunun kararını verdiler ve çalışmalarına başladılar. Çalışmalar bugüne kadar geldi ve sözlük çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise sözlüğü Tahir Elçi'ye armağan ettiklerini belirtti:

Tahir Elçi ve Mezopotamya Vakfı 4 yıl önce bu çalışmanın kararını aldı. Alınan kararın ardından 20 kişilik bir Hukuk Komisyonu kuruldu. Bu komisyonda dil bilimci, hukukçu ve araştırmacılardan oluştu. Sözlük 5 dilden oluştuğu için daha çok dilbilimcilere yer verildi. Büyük bir fedakarlıkla yapılan çalışmaların ardından sözlük hazırlandı. Kürtçenin uzun yıllar yasaklanması sonucu gelişmesi ağır darbe aldı. Hayatın birçok alanında geri kaldı. Bunlardan biri de hukuk alanıydı. Bu alanda kendimizi sorumlu hissettik, küçük de olsa bir adım attık ve bu sözlüğü hazırladık. Bu çalışmanın yeni, güçlü çalışmalara önayak olmasını umut ediyoruz. Biz bu sözlüğü Tahir Elçi’ye armağan ediyoruz. Bu, onun bir hayaliydi.

 

Independent Türkçe, Amerika'nın Sesi

 

DAHA FAZLA HABER OKU