Bakan Selçuk: Asgari ücret devletin anlaştığı rakam değil aslında, biz kolaylaştırıcı olarak masadayız

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, asgari ücret görüşmeleri için ‘İşçi ve işveren tarafı söz verdiler, gelecek yıl kendi aralarında anlaşacaklar ve anlaştıkları rakamlar üzerinden konuşacağız’ dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) 27. Olağan Genel Kurulu’na katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları konusunda değerlendirmeler yaptı.

Kamu yönetimi olarak, demokratik yollarla seçilerek iş başına gelmiş, işçilerin ve işverenlerin yanı sıra toplumun tüm kesimlerini temsil eden, ülkenin çıkarlarını gözeten bir konumda olduklarını dile getiren Selçuk, "İşçilerimizin, işverenlerimizin ve kamu yönetiminin temsil ettiği sosyal tarafların uyum içinde hareket etmesi, çalışma barışını sağlama, ekonomiyi büyütmek ve istihdamı artırmak için hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Beklenen enflasyonun 3-4 puan üzerinde

Selçuk, 23 Mayıs 2019'da, 12. Çalışma Meclisi’nin toplandığını anımsatarak, 2019'da işçi ve işverenlerle yapılan görüşme takvimine ilişkin bilgi verdi. Son olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bir araya geldiklerini ve dört toplantı sonunda 2020 yılı için geçerli asgari ücretin brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Selçuk, "Böylece net asgari ücret, geçen yıla oranla beklenen enflasyonun, Merkez Bankası’na göre 12, fakat biz daha da aşağıda olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla 3-4 puan üzerinde gerçekleşmiş oldu. Asgari ücretin çalışanlarımıza ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Devlet masada kolaylaştırıcı olarak bulunuyor

Asgari ücreti konuşurken ülkedeki iş yeri sayısı ve işveren ölçeklerinin de konuşulması gerektiğini vurgulayan Selçuk, şöyle konuştu:

İnşallah gelecek sene bu masada her iki taraf, bu konuda da bana söz verdiler, kendi aralarında anlaşacaklar ve kendi aralarında anlaştıkları rakamlar üzerinden konuşacağız. Dolayısıyla her iki tarafın masada sonuna kadar kaldığı, çünkü asgari ücret devletin anlaştığı rakam değil aslında asgari ücret işveren ve işçinin anlaştığı, bizim de kolaylaştırıcı olarak masada bulunduğumuz bir ücret seviyesi. Dolayısıyla gelecek sene tüm umudumuz bu kilitlerin karşılıklı olarak beraber açıldığı bir ortama, geçen sene olduğu gibi gelecek sene de taşıyabilmek.

2020'ye girmeye hazırlanırken, Türkiye'nin 2002'ye göre çok daha ileri bir noktada olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, şunları kaydetti: 

2002’de 12 milyon olan aktif sigortalı sayısını 2019 Eylül ayı itibarıyla 22 milyonun üstüne çıkardık. Kayıt dışı istihdam oranını yüzde 52'lerden yüzde 36'lara indirdik. Kadın istihdamını Avrupa'da en çok artıran ülke olduk. Genç istihdamında önemli mesafe kaydettik. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Raporu’na göre de ülkemiz ilk defa 'çok yüksek gelişmişlik seviyesine sahip ülke' kategorisine girdi. 2019 verilerine göre, asgari ücrette hep bir satın alma gücünden bahsediliyor ama 2002'de 15'inci sıradayken, 2019'a geldiğimizde satın alma gücü paritesine göre asgari ücreti 10'uncu sıraya yükseltmiş durumdayız, AB ülkelerine göre, bütün bu başarılı icraatları hükümet olarak kendi kendimize yapmadık. Sosyal diyaloğun, üçlü iş birliğinin bu sonuca büyük katkısı olduğunu ifade etmek isterim.

2019'da işverenlerden beklediği desteği göremediklerini dile getiren Selçuk, "İnanıyorum ki 2020'de işverenlerimiz çok daha büyük bir destekle istihdamı destekleyecekler" dedi.

Dünya Bankası’nın her yıl İş Yapma Kolaylığı Raporu’nda Türkiye'nin 190 ekonomi arasında 43'üncü sıradan 33'üncü sıraya yükseldiğini belirten Selçuk, Türkiye'nin geçen yıl özellikle elektronik belge sürecini geliştirerek ve toplamda 7 reform birden yaparak en çok ilerleme kaydeden ilk 10 ülke arasına girdiğini kaydetti.

DAHA FAZLA HABER OKU