Barzani’den Irak belirsizliğe sürükleniyor uyarısı

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, ülkeyi belirsiz bir geleceğe sürükleyen ve derin krize sebebiyet veren durumu endişeyle takip ettiklerini söyledi

Neçirvan Barzani / Fotoğraf: AA

Irak’ta hükümet karşıtı gösterilerin ardından istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi'nin yerine yeni başbakanın seçilememesi ülkede siyasi belirsizliğe neden oldu.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, başkanlık resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada sürece dair endişelerini paylaştı.

Irak'ın durumunu ve meydana gelen gelişmeleri büyük bir endişeyle yakından takip ettiklerini belirten Barzani, sözlerini şöyle devam ettirdi:

İstikrarsızlık tehlikesi ve karmaşıklığın arttığı böylesi bir durumda, ülke belirsiz bir geleceğe sürükleniyor. Ulusal ruha sahip ve ortak anlayış çerçevesinde durumla yüzleşmek herkesin görevidir.

Abdulmehdi'nin yerine yeni bir başbakan adayının belirlenmesi konusunda Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in siyasi baskılara maruz kaldığını iddia eden Barzani, bu durumun anayasa ve siyasi prensiplerle bağdaşmadığını, sorunların adresinin yine anayasa olduğunu belirtti.

'Göstericilerin haklı talepleri göz önünde bulundurulmalı'

Başkan Barzani, yeni başbakan adayı üzerinde tartışmaların çıkmaması ve etkin siyasi partilerin rızasını alabilmesi için göstericilerin haklı talepleri, ülkenin menfaati ve mevcut durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Barzani, ayrıca gelecek geçiş sürecinin atlatılması ve seçimlere hazırlık konusunda yeni kurulacak hükümete destek verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Irak’ta siyasi kriz nasıl başladı?

Kürt olan Cumhurbaşkanı Salih, 26 Aralık'ta İran'a yakın Bina Koalisyonu'nun adayı Esad İdani'yi hükümeti kurmakla görevlendirmeyeceğini, baskılar devam ederse istifaya hazır olduğunu bildirmişti.

Bina Koalisyonu da Salih'e tepki göstererek yayınladığı açıklamasında Irak Meclisi'ne "Salih hakkında, görevden alınmasına yönelik yasal işlem başlatılması" çağrısı yapmıştı.

Ancak Salih'in Bina Koalisyonu'na karşı gösterdiği tutuma, mecliste en çok milletvekiline sahip başta Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu olmak üzere etkin Şii, Sünni ve Kürt partilerden destek gelmişti.

Sergilediği tutum dolayısıyla göstericilerin de desteğini alan Salih'in resimleri, gösteri meydanlarına asılmıştı.

 

Independent Türkçe / AA

DAHA FAZLA HABER OKU