Eti Maden, bor madeninden yeni deterjan üretti

Yeni ürünün adı: Boron. Geçen yıl açıklanan “Yeni Bor Stratejisi”yle madenin savunma sanayiini millileştirmek için kullanılacağı belirtilmişti

Bor ve nadir toprak elementleri başta olmak üzere maden kaynaklarını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürme amacıyla kurulan kamuya ait Eti Maden İşletmeleri A.Ş. bor madeninden yeni bir çamaşır deterjanı üretti. 

“Boron” adı verilen deterjan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Eti Maden İşletmeleri ortaklığında piyasaya sürüldü. 

Boron’un ambalajlarına “yerli üretim” logosu da basıldı.

“40 derecede mükemmel temizlik” sloganıyla piyasaya sürülen deterjanın parfüm, fosfat, petrol  ve türevlerini içermediği de vurgulanıyor. 

Deterjanın tanıtım broşüründe şu ifadeler kullanıldı:

“BORON, Türkiye’nin bor madeninden sizler için üretilmiş olan, insana, doğaya ve çevreye saygılı bir temizlik ürünüdür. Doğal ve sağlıklı temizlik felsefesiyle yola çıkan BORON, gündelik kıyafetlerden ev tekstil ürünlerine, hassas bebek giysilerinden endüstriyel çamaşırlara kadar birçok farklı ürünün temizliğinde rahatlıkla kullanılabilir.”


Eti Maden, daha önce de bor madeninden Etimatik isminden bir deterjan üretmişti. Eti Maden, bu deterjanla, beyaz çamaşırlarda 60 derece, renkli çamaşırlarda ise 40 derecede temizlik sağlanacağını belirtiyor.

"Yeni Bor Stratejisi" geçen yıl açıklandı

Türkiye, “Yeni Bor Stratejisi”ni 7 Haziran 2018’de açıklamıştı. 

O dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak, Balıkesir’de yeni bir bor karbür tesisi kurulacağını ve bor karbüre dayalı yüksek katma değerli ürünler geliştirileceğini söylemişti. 


Yeni stratejiye göre bor savunma sanayii alanında da kullanılması düşünülüyordu.

Bakan Albayrak, Türkiye’nin yeni ihracat adımları arasında olacağı planlanan bor karbür maddesinin özellikle savunma sanayisinin gelişmesi ve yerlilik oranının daha da arttırılması adına kritik bir önem taşıdığını vurguladı. 

O gün açıklanana göre bor, taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar koruyucu yeleklerde kullanılan bor karbürün Türkiye’de üretilmesi ile savunma sanayii alanında önemli adımlar atılacaktı.

Bir diğer hedef de ferro bor sayesinde yüksek kalitede manyetik malzeme ve yüksek dayanıklılıkta çelik üretmekti.

DAHA FAZLA HABER OKU