Kanal İstanbul'a Karadeniz illerinde de itiraz başladı

İstanbuldaki çevre ve şehircilik il müdürlüklerinde uzun kuyruklara neden olan Kanal İstanbul'a itiraz süreci Artvin, Rize, Samsun, Ordu, Sinop ve Trabzon'a da yayıldı

Fotoğraf: Twitter/@erendagistanli

İstanbul’un Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan Durusu’dan başlayıp, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Sazlıdere Barajı’ndan geçerek, Küçükçekmece’de son bulması planlanan Kanal İstanbul Projesi’ne Karadeniz’den de itiraz var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal İstanbul’un Çevre Değerlendirme Raporu’na (ÇED) itirazların 3 Ocak’a kadar iletilmesi gerektiğinin duyurulmasının ardından Artvin, Rize ve Samsun illerindeki çevre ve şehircilik il müdürlükleri önünde, İstanbul’daki gibi uzun kuyruklar oluştu. 

Sosyal medyada #YaKanalYaKaradeniz sloganıyla destek bulan itirazlara Yeşil Artvin Derneği, Karadeniz İsyandadır ve Samsun Çevre platformlarından destek geldi. 

İtirazların Trabzon, Ordu, Sinop, Zonguldak ve Bartın’da devam edeceği belirtildi. 

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Bedrettin Kalın, il müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Esasen bir kanal projesi değil, çılgın bir yağma ve rant projesi olduğu giderek anlaşılan ve basına da düştüğü kadarıyla Araplara da çoktan pazarlanmış olan bir Kanal Projesi’nden söz ediliyor. Bu proje, bütün ülkeyi borç batağına batıracak bir rant projesi. Vatan sevgisi ve yurttaş bilinci olan herkesin yapması gerektiği gibi bu projeye itirazlarımızı bildiriyoruz. Bu projeyi asla kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz. 

 

Kanal İstanbul itiraz Samsun
Samsun'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itirazlar sabah saatlerinde başladı/ Fotoğraf: Twitter/@karadenizisyan

 

“Kanal İstanbul projesi sadece İstanbul’un değil Karadeniz’in de ölüm fermanıdır” diyen çevre platformları, itiraz gerekçelerini şöyle sıraladı: 

- Kanal İstanbul projesi Karadeniz ekosistemini olumsuz etkileyecek. 

- Karadeniz’e kıyısı olan bütün ülkelerin doğası bozulacak

- Karadeniz’in soğuk ve tatlı suyuyla Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su birleşecek. Denizlerin su-tuz ve yaşam dengeleri alt üst olacak. 

- Karadeniz kıyısına toplam 54 milyon 605 bin 865 metrekare dolgu yapılacak. Dolguda kanal hafriyatından çıkacak malzeme kullanılacak.

- Kanal İstanbul projesinde en az 1 milyar metreküp hafriyat çıkacak. Çıkan hafriyat Karadeniz sahiline dökülecek. 

kanal istanbul
Fotoğraf: Hüseyin Altun

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 25 Aralık’ta yaptığı açıklamada İstanbul’daki inşaatlarda her yıl 40 milyon metreküp hafriyat çıktığını, bu miktarın Kanal İstanbul’da 2 milyar metreküpe çıkacağını söylemişti.
 

 

3 Ocak’a kadar görüş, eleştiri ve itiraza açık olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23 Aralık'ta Kanal İstanbul projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporunu kabul etmişti.

Rapor, 10 gün boyunca askıda kalacak ve yurttaşların görüş, eleştiri ve itirazlarına açık olacak.

İtirazlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine dilekçeyle başvurarak yapılabildiği gibi, ilgili kurumlara faks göndererek ya da CİMER üzerinden de yapılabiliyor.

23 Aralık Pazartesi günü başlayan süreç 3 Ocak'ta son buluyor.
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU