Koruma altındaki dağ keçisi avlandı, Tunceli halkı tepki gösterdi

Pülümür’ün Kuzulca Köyü’nde koruma altındaki dağ keçisi, kaçak avcılar tarafından vuruldu. Durumu öğrenen Tunceliler tepki gösterdi. Muhtar Aksakallı, “Avcılara çağrımız yabani hayvanları vurmamalarıdır” dedi

Tunceli'de koruma altındaki dağ keçisini avlayanlar aranıyor / Fotoğraf: AA

Kış koşullarını fırsat bilen avcılar, Tunceli'nin Pülümür İlçesi’nde soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan dağ keçisini avladı.

Bölgeye sevk edilen ekipler, 4 yaşında olduğu tespit edilen dağ keçisini incelemek üzere Tunceli Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne götürdü.

Av tüfeğiyle avlandığını belirlenen dağ keçisini vuran kişi ya da kişileri tespit etmek için inceleme başlatıldı.

 

dağ-keçisi-ölü-AA-2.jpg
Koruma altındaki dağ keçisini vuranlar aranıyor / Fotoğraf: AA

 

“Avcılar genelde Erzincan tarafından geliyor”

Tunceli’de bulunan dağ keçileri sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde.

Çünkü keçiler kutsal olarak kabul ediliyor ve halk tarafından korunuyor.

Bölgede yaşayan halk izinli ve izinsiz yapılan her türlü av faaliyetine karşı.

Olayın meydana geldiği Kuzulca Köyü Muhtarı Rıza Aksakallı, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, pek sık olmasa da benzer durumla karşılaştıklarını belirterek, kaçak avcıların genelde Erzincan tarafından geldiğini söyledi.

Yasa dışı avcılığın engellenmesi için birçok kuruma başvurmalarına rağmen yeterli önlemlerin alınmadığını kaydeden Aksakallı, “Sadece bizim köyde yaşanan bir durum değil. Bölgenin hemen hemen hepsinde kaçak avcılık söz konusu. Avcılar keklik ve domuz avı bahanesiyle geliyorlar ama yaban keçilerini avlıyorlar” dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Suçüstü yakalamadığımız zaman bir şey yapamıyoruz”

Tunceli halkının avlanma konusunda hassas olduğunu ve bölgeye gelen avcıların genelinin yabancılardan oluştuğunu aktaran Aksakallı, devamında şunları söyledi:

Kanuna göre suçüstü yakalamadığımız zaman bir şey yapamıyoruz. Ya arabada ya da vurulma anında yakalamamız lazım. Çoğu avcı vurup öldürüyor, yakaladığımızda da biz yapmadık diyorlar. Avlanmaya gelenlerin çoğu yabancı çünkü gelen araçların plakalarından bunu görebiliyoruz. Geçen sene bir avcı suçüstü yakalandı ve 22 bin TL ceza kesildi. Avcılara çağrımız yabani hayvanları vurlmamalarıdır.

“Etkili kontroller sayesinde kaçak avlanma oranı her yıl düşüyor”

Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden bir yetkili ise ekiplerinin 7 gün 24 saat esasına göre gece-gündüz il genelinde denetim çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Av turizmi kapsamında avlanmaya izin verildiği bilgisini paylaşan yetkili, “Avlanacak hayvanlar özenle seçiliyor. Yaşça büyük, sürüden kopan, üreme kabiliyetini yitirmiş hayvanların avlanmasına izin veriliyor. Diğerlerinin vurulmasına kesinlikle izin verilmiyor” diye konuştu.

Toplumun av konusunda hassas davrandığını ve aldıkları her ihbarı değerlendirdiklerini belirten yetkili, etkili kontrolleri sayesinde kaçak avlanma oranın her yıl düştüğü sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU