Hindistan’da protestolar sürerken hükümet mobil interneti kesti

Gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesini öngören, ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı bırakan Vatandaşlık Yasası, 9 Aralık’tan bu yana protesto ediliyor

Tartışmalı vatandaşlık düzenlemesinin duyurulmasından bu yana ülke genelinde geniş çaplı eylemler gerçekleştiriliyor (AFP)

Hindistan’da, Vatandaşlık Yasası’na karşı gerçekleştirilecek yeni protestolara önlem almak amacıyla cuma günü Uttar Pradeş’te internetin kesildiği ve binlerce polis görevlisinin konuşlandırıldığı aktarıldı.

AFP’nin haberine göre nüfusunun yüzde 20’sini Müslümanların oluşturduğu ve Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş’teki yetkililer, mobil internetin ve 21 bölgede SMS servisinin dondurulduğunu açıkladı.

Daha önce Uttar Pradeş genelinde düzenlenen eylemlerde polis 5 bin 400 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesini öngören ancak benzer durumdaki Müslümanları kapsam dışında bırakan Vatandaşlık Yasası’nı duyurmasının ardından gerçekleştirilen eylemlerde 27 kişi hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmalı vatandaşlık düzenlemesi, ülke nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan Müslümanların önemsizleştirilmesine dair BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nde kaygı yarattı. 

2014’te iktidara gelmesinden bu yana en büyük meydan okumayla karşı karşıya olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, pazar günü “ataları Hindistan’ın çocukları” olan Müslümanların endişelenmesini gerektirecek herhangi bir durumun olmadığını söylemişti. 

Modi ayrıca, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’dan gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolu açan yasanın insani bir adım olduğunu söylemişti.

Ancak Modi’nin açıklamalarının aksine, yasa ülke genelinde ciddi protestoların düzenlenmesine neden olurken, birkaç eyalet yönetimi de yasanın yürürlüğe konmasını reddedeceğini belirtti. 

Öte yandan Uttar Pradeş eyaletinin Varanasi şehrinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesi’ndeki 51 akademisyen vatandaşlık yasasındaki değişikliğe karşı imza kampanyası başlatmıştı.

Bahsi geçen imza kampanyasında, “Hükümetin Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğin uzun vadeli sonuçlarını yeniden düşünmesini istiyoruz ve ulusal çıkarların partizan politikalara üstün gelmesini umuyoruz” ifadeleri yer alıyordu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU