ABD'de yaklaşık her 18 kadından biri, her 40 erkekten biri iş yerinde cinsel saldırganlığa maruz kalıyor

ABD'de yapılan bir araştırmada 7 milyon kadınla 3 milyon erkeğin iş yeriyle alakalı bir kişinin cinsel saldırısına uğradığı ortaya çıktı

2015 tarihli Ulusal Aile İçi ve Cinsel Şiddet Anketi verilerine göre, ABD'de yaklaşık 25.5 milyon kadın hayatının bir döneminde tecavüz ya da tecavüz girişimine maruz kaldı. Erkekler de bu rakam 2,8 milyon (Pixabay)

ABD'de neredeyse her 18 kadından ve her 40 erkekten biri iş yerleriyle ilgili kişilerin cinsel saldırganlığa maruz kalıyor.

Çarpıcı istatistik "American Journal of Preventive Medicine" adlı bilimsel yayında yayımlanan araştırmadan.

Çalışmanın yazarları yaklaşık 7 milyon kadınla 3 milyon erkeğin, yöneticileri, şefleri, iş arkadaşları ya da müşterileri tarafından cinsel saldırganlığa maruz kaldığını söylediğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinsel saldırı tanımı altında zor kullanarak ya da alkol ve uyuştucu vererek tecavüz, tehdit gibi fiziksel şiddet içermeyen yollarla cinsel ilişkiye zorlamak, elle taciz gibi istemeyen cinsel temaslar ve cinsel imalar ya da cinsel organların gösterilmesi gibi istenmeyen deneyimler yer aldı. 

Çalışmanın baş yazarı olan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nden Kathleen Basile, Reuters'a yaptığı açıklamada "Cinsel şiddet, yaygın ama aynı zamanda önlenebilir bir mesele. Konuya olan medya ilgisi ve #METOO hareketi düşünülürse buna yoğunlaşmak için doğru zaman gibi göründü" dedi. 

Araştırmacılar 2010-2012 arasındaki Ulusal Aile İçi ve Cinsel Şiddet Anketi'ndeki yaklaşık 23 bin kadın ve 19 bin erkeğin verilerinin yer aldığı örneklemi inceledi. 

Kişilerin çalıştığı yerle ilgili kişilerin yaptığı cinsel saldırganlıkların yaygınlığına odaklanan Basile'in ekibi, hem yönetici hem de yönetici olmayan kişilerden gelen saldırılara baktı. Aynı zamanda cinsel saldırı sonrası yaşanabilen iş yeri ya da okula gitmeme, psikolojik sorunlar ve güvenlik kaygıları gibi deneyimler mercek altına alındı. 

Çalışmanın yazarları aynı  yerinde çalıştıkları kişilerden gelen saldırılara odaklandıklarını ancak bu eylemlerin iş yerinde gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyemediklerini açıkladı. 

Çalışmanın sonuç kısmında kadınların yüzde 5,6'sının (yaklaşık 7 milyon) ve erkeklerin yüzde 2,5'inin (yaklaşık 3 milyon)  yeriyle ilgili bir kişinin cinsel saldırganlığına uğradığı ortaya çıktı. 

Kadınların yüzde 4'ü cinsel saldırıların yöneticileri olmayan kişilerden, yüzde 2'sinin de yöneticilerinden geldiğini belirtirken erkeklerde aynı oran yüzde 2'ye yüzde 0,6 olarak belirlendi. 

Cinsel saldırı çeşitleri arasında kadınlar en çok istenmeyen cinsel temasla karşılırken, erkeklerin cinsel ima gibi istenmeyen cinsel deneyimlere maruz kaldığının altı çizildi. 

Kadınların yaklaşık 0,8'iyse (yaklaşık 1 milyon) bir iş arkadaşının tecavüzüne uğradığını söyledi. Tecavüzlerin daha çok yönetici olmayan kişilerce yapıldığı belirtildi. Yaklaşık 400 bin erkekse bir iş arkadaşı tarafından fiziksel şiddet içermeyen yollarla cinsel ilişkiye zorlandığını, 184 bin erkek de bir başka kişiyle penetrasyona zorlandığını ifade etti. 

Cinsel saldırılar sonrası en çok deneyimlenen etkininse "korku" olduğu ortaya çıktı. 

Araştımanın sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi: 

Bulgular, iş yerlerindeki cinsel saldırıların farklı unsurlarına yanıt aramayan önleme çalışmaşlarının, ABD'deki iş yerleriyle ilişkili olarak gerçekleşen cinsel şiddet türlerinin hepsine yanıt vermede yetersiz kaldığını  gösteriyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU