Sözcü davasında karar çıktı; Kılıçdaroğlu ve Akşener iktidara yüklendi

Kılıçdaroğlu, mahkemenin kararına "Bu beyazı siyah gösterme kararıdır" ifadeleriyle, Akşener ise "Yıllarını bu örgütle mücadeleye vakfetmiş gazetecilere, bu suçlamayla ceza vermek, iktidarın siciline leke olarak yapışır" diyerek değerlendirdi

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin yazar ve yöneticilerine yönelik açılan 'FETÖ'ye yardım' davasında mahkeme kararını açıkladı. 

Gazetenin patronu Burak Akbay, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru'nun da aralarında bulunduğu 9 sanıklı davanın karar duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, Emin Çölaşan ve Necati Doğru'ya 3 yıl 6 ay 15 gün, Mustafa Çetin ve Metin Yılmaz'a 3 yıl 4 ay, Yücel Arı, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli'ye ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Gazetenin yurt dışında yaşayan patronu Burak Akbay'ın dosyasının ayrılmasına karar verildi. 

Savcılık, davanın 18 Nisan'da görülen duruşmasında sunduğu mütalaada, Burak Akbay'ın dosyasının ayrılmasını, Metin Yılmaz, Necati Doğru, Emin Çölaşan, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli'nin "Silahlı terör örgütü içinde hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini istemişti. Savcılık ayrıca, Mediha Olgun hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını talep etmişti. 

Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren, gazetenin sahibi Burak Akbay, muhabir Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ve internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun hakkında “Örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birikte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla dava açmıştı.

Hazırlanan ikinci bir iddianameyle Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin İnternet Sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı hakkında da aynı suçlamadan dava açılmıştı. Her iki dava da İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmişti.

Kılıçdaroğlu ve Akşener'den ilk yorum

Sözcü gazetesinin yazar ve yöneticilerine verilen cezalara, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile hukukçular tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu: Beyazı siyah gösterme kararıdır

CHP lideri Kılıçdaroğlu "Bu beyazı siyah gösterme kararıdır. Bu kadar açık. Siyasi otoritenin talimatı ile verilmiş karardır. Sözcü gazetesinin Türkiye'yi aydınlatmasına doğruları söylemesine tahammül edemiyorlar. Baskı kuruyorlar." dedi

Akşener: İktidarın siciline yapışır

Kararı değerlendiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sözcü Gazetesi’nin yöneticilerine, Emin Çölaşan’a, Necati Doğru’ya FETÖ’cülük suçlaması yapışmaz. Ama yıllarını bu örgütle mücadeleye vakfetmiş gazetecilere, bu suçlamayla ceza vermek, bu iktidarın siciline bir leke olarak çıkmamak üzere yapışır." yorumunu yaptı.

Hukukçulardan karara tepkili

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, karar ilişkin "Bu karar, sadece mahkum olan gazetecilere değil, bütün medya dünyasına verilmiş bir gözdağıdır. Artık halkın haber alma özgürlüğünden söz edilemez." ifadeleriyle değerlendirirken, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan'a göre karar, Yargı Reformu'nun uygulanamaz olduğunu gösteriyor.

Sözcü'nün avukatı Celal Ülgen: Karar Pirus Zaferi'dir

Gazetenin avukatı Celal Ülgen, davanın Sözcü gazetesinin etkilemeye ve sesini kesmeyi amaçladığını, gazete susmayınca yaptırımla karşılaştığını söyledi. Ülgen, kararın Pirus Zaferi olduğuna da değinerek, şu ifadeleri kullandı:

Verdikleri ceza bugüne kadar görmediğimiz ve karşılaşmadığımız 3 yıl 4 ay seviyesinde. Yani mahkeme de Sözcü gazetesinin FETÖ’yle ilgisinin bulunmadığını kanaat getirdi ki indire indire verdikleri cezayı 3 yıl 4 aya indirdiler. Beraat etmesi gereken gazetecilerin ve FETÖ düşmanlığıyla bilinen gazetecilerin FETÖ propagandasından dolayı ceza alması, gazetecilerin lekelenmeme hakkını ihlal etmiştir.

Avukat Turgut Kazan: 56 yıllık hukukçu olarak utanıyorum

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan ise, 56 yıldır hukukçu olduğuna vurgu yaparak, "Özellikle kırmızı bültenle aranan Öcalan’ın TRT’ye çıkarılmasının basın özgürlüğü sayıldığı ve kamuoyunda böyle açıklandığı bir günde Sözcü yazarları hakkında verilen mahkumiyet kararından utanıyorum. Sözcü gazetesiyle bir biçimde FETÖ ilişkisi kurmak ve bunu yargı adı altında yapmak olacak şey değildir. Dolayısıyla bu karar Türkiye’de hukuk devletinin güvence altına alınamadığını gösteren yepyeni bir karar." değerlendirmesini yaptı.

Avukat Serkan Günel: Karar en çok FETÖ üyelerini sevindirmiştir

Avukat Serkan Günel, şu ifadelerle kararı yorumladı:

Sözcü gazetesi yazarları hakkında verilen bu karar kuşkusuz ki en çok gerçek FETÖ üyelerini sevindirmiştir. Yargıtay’ın FETÖ hakkında vermiş olduğu güncel içtihatlarda FETÖ’ye ait sendika/dernek üyelikleri bile artık örgüt üyeliğine delil sayılmayıp, beraat kararlarına konu olurken sadece yapılan gazetecilik faaliyetlerinin mantık dışı yorumlarla örgüte yardım olarak addedilmesi kabul edilemez. Bu karar maalesef bize FETÖ’nün kumpas davalarını hatırlatıyor. FETÖ’yle mücadele diye çıkılan yolda FETÖ’nün yaptıklarını yapmanın takdirini kamuoyuna bırakıyorum.

Çölaşan'ın avukatı Özdemir: Basın özgürlüğüne darbe

Davada 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası alan Emin Çölaşan’ın Avukatı Serhan Özdemir'e göre mahkemenin kararı siyasi. Özdemir, Emin Çölaşan'ın kimsenin FETÖ'ye FETÖ demediği yıllarda, örgüte FETÖ dediğini belirterek, "Duayen gazeteciden FETÖ’cü ve FETÖ’ye yardım eden bir profil çıkarmak sadece FETÖ’cüleri sevindirir. Bu kararı hukuk çerçevesinde değerlendirmek çok güç. Basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir bu. Bu heyetin bu kararı vermesi sanıklara bir leke vurmaz, asıl bu kararı verenlere leke vurur." ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU