2019'da yaşamını yitiren ünlüler

Nobel Edebiyat ödülü alan ilk Afrikalı Amerikalı romancı Toni Morrison, modacı Karl Lagerfeld, Zimbabve'yi 37 yıl diktatörlükle yöneten Robert Mugabe, ABD'li aktör Peter Fonda 2019'da hayatını kaybeden tanınmış isimler arasındaydı

2019'da yaşamını yitiren tanınmış isimler (Independent Türkçe)

OCAK

21 Ocak'ta Arjantinli ünlü futbolcu Emiliano Sala, Fransa'dan Birleşik Krallık'a özel bir uçakla seyahat ederken uçağın Manş Denizi'ne düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Sala hayatını kaybettiğinde sadece 28 yaşındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

23 Ocak'ta "Amerikan avagart sinemasının babası" olarak anılan Litvanyalı-Amerikalı yönetmen, şair ve sanatçı Jonas Mekas 96 yaşında New York'ta hayata gözlerini yumdu. 

25 Ocak'ta Sırp senarist ve yönetmen Dušan Makavejev 86 yaşında hayatını kaybetti. 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında çektiği filmlerle Yugoslav sinemasında çok önemli bir yeri olan Majavejev'in yazıp yönettiği siyasi hiciv filmi  "W.R .: Organizmanın Gizemleri" (W.R.: Mysteries of the Organism) onun en bilinen eseridir. 

ŞUBAT

19 Şubat'ta moda tasarımcısı Karl Legerfeld hayatını kaybetti. Chanel, Fendi, Karl Lagerfeld ve KL olmak üzere dört marka için tasarım yapan Almanya doğumlu usta tasarımcı 85 yaşında pankreas kanserinden yaşamını yitirdi. 

28 Şubat'ta Amerikalı-Alman besteci kondüktör Andre Previn 89 yaşında hayata veda etti. Previn, 10 Grammy ve 4 Oscar ödülü kazanmıştı. 

MART

4 Mart'ta Birleşik Krallık menşeili rave grubu Prodigy'nin solisti Keith Flint 49 yaşında hayatını kaybetti. Flint'in evinde kendini asarak intihar ettiği açıklandı.

29 Mart'ta sinema dünyasının öncü kadın yönetmenlerinden Agnes Varda 90 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Belçika doğumlu Fransız yönetmen ve fotoğrafçı Varda, "Yeni Dalga akımının babaannesi" olarak anılıyordu. 

NİSAN

30 Nisan'da İngiliz-Amerikalı aktör Peter William Mayhew 74 yaşında hayata veda etti. Mayhew en çok Yıldız Savaşları (Star Wars) filmlerinde (1977'den 2015'e kadarki serilerde) canlandırdığı Chewbacca karakteriyle tanınıyordu. 

MAYIS

13 Mayıs'ta Hollywood efsanesi Doris Day 97 yaşında hayata veda etti. Day'in ölüm nedeni zatürre olarak açıklandı. Şarkıcı, oyuncu, yapımcı ve hayvan hakları aktivisti olan Day, yaklaşık 50 yılını eğlence sektörüne adamıştı.

HAZİRAN

17 Haziran'da Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutukluyken mahkeme salonunda 67 yaşında hayatını kaybetti. Mursi 1 yıl görevde kaldıktan sonra yönetimine karşı protestolar sürerken ordu darbesiyle görevden indirilmiş ve yerine Abdülfettah Sisi geçmişti. 

TEMMUZ

6 Temmuz'da Bossa Nova müziğinin en tanınan isimlerinden, Brezilyalı müzisyen ve şarkı yazarı Joao Gilberto 88 yaşında hayatını kaybetti. 

25 Temmuz'da dünyanın en yaşlı cumhurbaşkanı Tunuslu Beci Kaid Es-Sibsi ilk görev süresinin bitmesine az bir süre kala 92 yaşında yaşamını yitirdi. 

AĞUSTOS

5 Ağustos'ta Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Afrikalı Amerikalı olan Toni Morrison 88 yaşında yaşama veda etti. 

16 Ağustos'ta en çok 1969 tarihli" Easy Rider" filmiyle tanınan ABD'li aktör Peter Fonda akciğer kanserinden 79 yaşında hayatını kaybetti. 

EYLÜL

6 Eylül'de Zimbabve'yi 37 yıl yönettikten sonra 2017'de ordu darbesiyle görevden indirilen Robert Mugabe 95 yaşında öldü. 

19 Eylül'de 2011'deki Arap Baharı ayaklanmalarında görevinden edilen ilk lider olan eski Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali sürgünde olduğu Suudi Arabistan'ta 83 yaşında hayatını kaybetti. 

26 Eylül'de Fransa'nın 1995'ten 2007'ye kadarki Cumhurbaşkanı olan Jacques Chirac 86 yaşında yaşamını yitirdi. 

EKİM

26 Ekim'de IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi, ABD'nin Suriye'de yaptığı baskında öldürüldü. 40'lı yaşlarının sonundaki IŞİD liderinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu öldüğü açıklandı. 

ARALIK 

14 Aralık'ta Danimarkalı Fransa vatandaşı, oyuncu, yönetmen ve senaryo yazarı Anna Karina 79 yaşında kanserden yaşamını yitirdi. Karina, Yeni Dalga akımının öncülerinden Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'ın ilham perisi olarak biliniyordu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU