Eski İBB Meclis Başkanı Selamet’ten İmamoğlu'na cevap: Meclisten geçen karar hukuksuz olamaz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde 3 dönem başkanlık yapan Ahmet Selamet, meclisten geçen ve onaylanmış bir konunun tek taraflı iptal edilemeyeceğini söyledi. Selamet, "Onun tersi olayın yine meclisten geçmesi lazım" dedi

Hukukçu Ahmet Selamet, İBB Meclisi'nde uzun dönem başkanlık yaptı / Fotoğraf: AA

Kanal İstanbul üzerinden yürütülen tartışmalar farklı yönleri ve boyutlarıyla devam ediyor.

Projeye karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi’nden geçen iş birliği protokolünden tek taraflı çekildiklerini belirterek “Atanmış belediye başkanın imzaladığı bir belge hukuksuzdur” demişti.

İmamoğlu’na cevap yaklaşık 15 yıl boyunca İBB Meclis Birinci Başkan Vekili olarak görev yapan Ahmet Selamet’ten geldi. Selamet, “Meclis’ten geçmiş ve onaylanmış hiçbir karar hukuksuz olamaz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İş birliği protokolünün altında Selamet’in imzası var

Bilindiği gibi İBB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında Kanal İstanbul konusunda iş birliği protokolü imzaladı.

Bu protokol, 12 Ekim 2018’de İBB Meclisi’nin gündemine geldi. 

Yapılan oylamada protokol İBB Meclisi’nden geçti. 

1608 numarasıyla geçen belgenin altında İBB Meclisi 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ve divan üyelerini imzaları yer aldı.

Bu karar daha sona 17 Ekim 2018 Belediye Başkanı Mevlüt Uysal adına Meclis Birinci Başkan Vekili Selamet tarafından imzalanarak onaylandı.

Belgenin altına imza atan kişi Selamet olmasına rağmen İBB Başkanı Uysal'ın ismi var. 

Bundan hareket eden İmamoğlu, Uysal'ın seçilmiş değil atanmış bir başkan olduğunu gerekçe göstererek "belgenin hukuksuz" olduğunu savundu.
 

Belge.jpg
İBB ile iki bakanlık arasında imzalanan iş birliği protokolü İBB Meclisi'nden geçişti / Fotoğraf: İBB internet sitesi 


"Ben çekildim demekle çekilme olmaz"

Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe’ye açıklama yapan Selamet, meclisin almış olduğu bir kararın ya başkan tarafından onaylandığını ya da yeniden görüşülmek üzere geri gönderildiği hatırlattı.

Bahsedilen konunun yeniden görüşülmek için meclise geri gönderilmediğini dolayısıyla da onandığını ifade eden Selamet, "Bir karar meclisten geçmiş ve başkanın da onayından geçmiş ise elbette bundan dönülmesi ancak meclis kararıyla söz konusu olabilir" dedi.

Selamet, İBB Meclisi'nden geçen bir iş birliği protokolünün iptalinin yine ancak başka bir meclis kararıyla ancak mümkün olabileceğini söyledi.

"Ben çekildim demekle çekilme olmaz" diyen Selamet, “Çekildim deniliyorsa da o takdirde bunun hukuki durumları söz konusu olur. Çünkü bir sözleşme yaptığınız takdirde o sözleşmeden tek taraflı olarak çekildiğinizde o sözleşmenin gerektirdiği hukuki yaptırımları söz konusu olabilir ve onlar gündeme gelebilir” diye konuştu.

"O belge hukuken geçerlidir"

Selamet sözlerini şöyle tamamladı:

“Meclisten geçtikten sonra başkan tarafından onaylanmışsa, o iş bitmiştir. O protokol elbette geçerlidir. 'Onu geçersiz kıldım' demekle geçersiz olacağını düşünmüyorum. Hukuken geçerlidir. Hukuken o sözleşmeden geriye dönüş ancak meclis kararıyla olabilir. Tekrar meclise getirmesi ve onay alması lazım. Bir olay meclisten geçmişse onun tersi olayın yine meclisten geçmesi lazım." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU