İranlı satranç dehası, ‘İsrail yasağı’ nedeniyle vatandaşlıktan çıkmak istiyor

İran'ın en yüksek dereceli satranç şampiyonlarından Alirıza Firuozja, ülkesinin İsrailli oyuncularla yarışmaya karşı uyguladığı yasağa tepki olarak ‘İran’ı temsil etmeyeceğini’ açıkladı

Fotoğraf: Twitter

Dünyanın en iyi ikinci satranç oyuncusu İranlı Alirıza Firuozja, İsrailli rakibiyle satranç oynadığı için İran'dan tepki alması üzerine, İran vatandaşlığından çıkma kararı aldı.

İran haber ajanslarının yaptığı haberlere göre, İran Satranç Federasyonu Başkanı Mehrdad Pahlavanzadeh, "Firouzja kararını verdi ve bize vatandaşlığını değiştirmek istediğini bildirdi" açıklamasında bulundu.  

"Fransa ya da ABD vatandaşı olmak istiyor"

Pahlavanzadeh, ISNA haber ajansına "Firouzja şu anda Fransa'da yaşıyor ve Fransız ya da ABD bayrağı altında yarışmak isteyebilir" dedi.  

İranlı satranç dehası, Rusya'da düzenlenecek olan dünya şampiyonasında yarışmayı çok istese de, İran bu şampiyonaya katılmaktan vazgeçmişti.

Dünyanın en yüksek ratingli genç satranç oyuncusu olarak kabul edilen Alirıza Firouzja, son dönemde İsrailli rakiplerle yarışmaması için baskı gördüğü için vatandaşlık değiştiren ikinci İranlı sporcu olabilir. 

Ekim ayında Uluslararası Judo Federasyonu'nun yaptığı açıklamada İran, sporcularının İsrailli sporcularla yarışmaları garanti edilene kadar tüm uluslararası judo müsabakalarından süresiz olarak men edilmişti. 

İranlı siyasi yetkililer ve spor otoriteleri, İran'ın baş düşmanı olan İsrail'e karşı direnişi ve Filistinlilerle olan dayanışmayı göstermek için İranlı sporcuların İsrailli sporcularla müsabakaya çıkmamaları konusunda resmi çağrıda bulunmuşlardı.  

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise İsrailli rakiplerle müsabakaya çıkmayan sporcuları sıklıkla övmüştü.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU