Mustafa Cengiz'den "Zorlu görüşmesi" değerlendirmesi: O görüşmede Galatasaray başkanı olsaydı, ne terör örgütü kalırdı girmediğimiz, ne şaibeler

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, "VAR kayıtlarından önce Zorlu kayıtları açıklansın" dedi

Mustafa Cengiz / Fotoğraf: AA

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, Hürriyet gazetesinden Ali Naci Küçük'e yaptığı açıklamada, 5 Aralık’ta Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir ve Merkez Hakem Kurulı (MHK) Başkanı Zekeriya Alp’le, Özdemir’in Zorlu Center’daki ofisinde yaptığı toplantı ile Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüplerinin Video Yardımcı Hakem (VAR) konuşmalarının yayınlanmasını talep etmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mustafa Cengiz, Zorlu Center'da gerçekleştirilen Koç-Özdemir-Alp zirvesi için şunları söyledi:

Zorlu, Türk futbolu için bir milattır, derin yaralar açmıştır. Kulüp başkanı, TFF başkanı ve MHK Başkanı bir araya gelebilir. Ama bu toplantı özel bir mekanda, daha önce açıklanmadan ve deklare edilmeden yapılamaz. Eğer yapılırsa bunun açıklanması gerekir.Şimdi bakıyoruz ki bazı kulüpler VAR kayıtlarının açıklanmasını istiyor. 2 noktaya değineceğim: Birincisi, VAR kayıtlarından önce Zorlu kayıtları açıklansın. İkincisi, Biz geçen yıl Konyaspor maçından sonra VAR kayıtları açıklansın diye UEFA’ya, IFAB’a iki kere yazı yazdık. Her ikisinde IFAB bunun yerel federasyonun yani TFF’nin yetkisi dahilinde olduğunu bildirdi. TFF’den kayıtların açıklanmasını istedik, ancak TFF cevap dahi vermedi.

"Türk futbolu için istedik"

Geçtiğimiz sezon Türk Telekom Stadı'nda Konyaspor ile oynadıkları maçın VAR kayıtlarını talep ettiklerini hatırlatan Cengiz, "Bizim orada kastımız 5 dakika boyunca iki hakemin ne konuştuğu idi. Normal bir pozisyon olsa idi VAR kaydının açıklanmasını istemeyebilirdik. Ama tam 5 dakika oyunun durmasına neden olan konuşma bizi de şüpheye düşürdü. Ne konuşuldu? Yoksa bizim konumuz kesinlikle Konyaspor’un galibiyeti ya da mağlubiyeti değildi. Bizim konumuz Türk futbolu adına bunun açıklanması idi. İleride de bu tip şeylerin tekrarlanmaması, yaşanmaması içindi. Yani, VAR kayıtlarında bu kadar uzun tartışmaya konu olacak ne var? Gözünüzün önünde olan bir şey neden bu kadar uzun sürdü? O 5 dakikada neler yaşandı?" dedi.
 
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un, Beşiktaş ile oynanan derbi maçın ardından gazetecilere yapıtığı açıklamada, "Bavulla mı girdik" sözünü de değerlendiren Cengiz, şu değerlendirmeyi yaptı: 

'Bavulla mı girdik' ne demek? Neden bavul? Rakibimizin sayın başkanı diyor ki;'Biz Zorlu’ya MHK Başkanı’nı çağırıp hakemleri konuştuk' Güzel. Derbi sonrasında aynı başkan çıkıp, 'Biz kendimize uygun hakemi bulduk. Bu hakemle devam edersek şampiyon oluruz' diyor. İkisini birbiri ile birleştirdiğimizde örtüşüyor.

Şampiyonluk yarışı içinde olan bir kulübün başkanı olarak bu durumdan kuşkulandığını dile getiren Cengiz, "Kimse rahatsız olmasa da, herkes bunu iyi niyetle görse de, ben Dante’nin sözünde olduğu gibi cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile örülüdür. İyi niyetli ise açıklasınlar Zorlu’da ne konuştuklarını" değerlendirmesinde bulundu.

"Ortalık yangın yeri olurdu"

Zorlu toplantısı için, "Madem bu görüşme legaldi, neden TFF'nin resmi sitesinden yayınlanmadı" diyen Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Neden bir gazeteci bunu açıklamadan önce söylemediniz? O görüşmede Galatasaray başkanı olsaydı, ortalık yangın yeri olurdu. Ne terör örgütü kalırdı girmediğimiz, ne şaibeler. 

Mustafa Cengiz, "Peki sizce Cüneyt Çakır, Ali Koç-Nihat Özdemir-Zekeriya Alp görüşmesinden etkilenmiş midir?" sorusuna, "Öyle görünüyor ki etkilemiş, görüntü bu. Biz buna karar veremeyiz. Niyet okuyamayız. Ama beni başkasına verilen penaltılar ilgilendirir mi? İlgilendirir. Çünkü ben bu oyunun Galatasaray olarak bir parçasıyım. Yarış 18 takımlı. Eğer bir takım feryat ediyorsa, siz onu duymuyor ve kulağınızı kapatıyorsanız, kendiniz feryat ettiğinizde başkalarının kulak kapatmasına alınmayacaksınız. Ben, kimden gelirse gelsin bu feryatların duyulması, dinlenmesi kanaatindeyim" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan maçın hakemi Cüneyt Çakır ve VAR hakemi Mete Kalkavan'a Süper Lig'in 17. haftasında görev verilmemesiyle ilgili de konuşan Cengiz, "Çok enteresan. Şimdi biz bundan ne sonuç çıkaracağız? Ben bu yarışın içinde doğru davrandığımıza inanıyorum. Öbürleri tersini düşünebilir. Ama bizim yaptığımız bir şey var ise de söylesinler. Bizim manipüle ettiğimiz, zorladığımız bir şey varsa söylesinler" ifadelerini kullandı. 

"Fatih Terim'in disipline neden verildiğini hukuksal anlamda çözemedim"

Mustafa Cengiz, Galatasaray Kulübü Teknik Direktörü Fatih Terim'in Göztepe ile oynanan maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamalar nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilmesini ve kararın ardından Terim'in kişisel Twitter hesabından yaptığı, "Anlaşıldı; ikinci yarı çok ZORLU geçecek" paylaşımı da değerlendiren Cengiz, şöyle konuştu: 

Fatih (Terim) Hocanın neden PFDK'ya sevk edildiğini inanın bilmiyorum. Göztepe maçından sonraki konuşmasına tekrar tekrar baktım bir şey bulamadım. Hala anlamadım. Fatih Terim'in disipline neden verildiğini, verilme nedenini hukuksal anlamda çözemedim. Yoksa niyet anlamında bin kere verebilirler. Ama cezayı gerektirecek bir sözcük ben bulamadım. Fatih Terim'e haksızlık yapılmıştır. Hoca da tepkisini bu şekilde vermiştir.

Ne olmuştu?

Süper Lig'in 16 hafta maçında Galatasaray, deplasmanda Göztepe'nin konuğu oldu. 

Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi ekip, Cameron Jerome ve Halil Akbunar'ın golleriyle 2-1 kazandı.

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

TFF Hukuk Müşavirliği, geçtiğimiz salı günü gerçekleştirdiği toplantıda, Fatih Terim'in maç sonu yaptığı açıklamalar nedeniyle tedbirsiz olarak PFDK'ya sevk etti.

Sevk kararının ardından kişisel Twitter hesabından bir paylaşım yapan Terim, Zorlu görüşmesine atıfta bulunarak, "Anlaşıldı; ikinci yarı çok ZORLU geçecek" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU