CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun: 3 puan öne geçtik

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yerel seçimlerde partisinin adaylarının kazandığı 11 büyükşehirde yaptırdıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. CHP’nin oyunun yükseldiğini ileri süren Torun, AK Parti’nin 3 puan önünde olduklarını söyledi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yerel seçimlerde CHP tarafından kazanılan 11 büyükşehirde, yüz yüze anket tekniği kullanılarak yaptırılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
 

Torun, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yerel seçimlerde CHP tarafından kazanılan 11 büyükşehirde, yüz yüze anket tekniği kullanılarak yaptırılan araştırmayı bitirdiklerini belirtti.

CHP'nin belediye başkanlığını aldığı tüm şehirlerdeki oylarını yükselttiğini dile getiren Torun, anket yapılan 11 büyükşehrin Türkiye toplam seçmeninin yüzde 45'ini oluşturduğuna işaret ederek, "11 şehrin ortalamasında CHP'nin birinci parti haline geldiğini görüyoruz. Seçmenlerin yüzde 45'ini oluşturan 11 büyükşehrin birinci partisiyiz. Son genel seçimlerde birinci partinin yaklaşık 7 puan gerisindeydik. Şimdi ise yaklaşık 3 puan ile önündeyiz" dedi.

CHP'nin yerel seçimlerde oy havuzunun çeşitliliğini artıran ve toplumun tüm kesimlerinden oy alan tek parti olduğunu ve bu yönelimin devam ettiğini savunan Torun, araştırma sonucu oluşan tabloda, AK Parti'nin 32,4, CHP'nin 35,1, MHP'nin 10,0, HDP'nin 9,9, İYİ Parti'nin 9,4 ve diğer partilerin 3,2 oy oranları ile kendilerine yer bulduğunu söyledi.

CHP'ye fanatik düzeyde karşı olanların oranının yüzde 15'e gerilediğini bildiren Torun, şöyle devam etti:

Bu geri kalanların CHP'lileştiği anlamına gelmiyor. CHP'ye yönelik eleştiri yapan seçmenler, eleştirilerinde daha anlayışlı, daha hakkaniyetli ve yol gösterici bir tutumu benimsiyor. Bu tür bir muhalefet anlayışı uzun süredir AK Parti tarafından topluma ekilen kutuplaşma tohumlarının artık tutmadığını da gösteriyor. AK Parti toplumu artık kutuplaşma baskısıyla zehirleyemiyor.

CHP'nin yükselişinin toplumsal kutuplaşmayı zayıflattığına dikkati çeken Torun, araştırmada "kutuplaşmış sadıkların yüzde 11,7, makul destekçilerin yüzde 22,2, korumacı eleştirellerin yüzde 27,1, makul muhaliflerin yüzde 24,3, kutuplaşmış muhaliflerin yüzde 14,7 olarak belirlendiğini" söyledi. 

CHP’nin yaptırdığı ankete göre 11 büyükşehirde belediye başkanlarının aldığı oy oranları 31 Mart yerel seçimlerine göre şöyle değişti:

 

Anket yapılan büyükşehir           Başkan         31 Mart oy oranı   Anket sonucu 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi    Ekrem İmamoğlu   48.8  54.5
Ankara Büyükşehir Belediyesi    Mansur Yavaş 50.9 54.9
İzmir Büyükşehir Belediyesi      Tunç Soyer 58.1 61.1
Antalya Büyükşehir Belediyesi Muhittin Böcek 50.6 54.1
Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar 53.6  57.6
Mersin Büyükşehir Belediyesi  Vahap Seçer 45.1 51.6
Hatay Büyükşehir Belediyesi  Lütfü Savaş 55.2 56.8
Aydın Büyükşehir Belediyesi Özlem Çerçioğlu 53.9 55.4
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi  Kadir Albayrak 51.2 54.4
Muğla Büyükşehir Belediyesi Osman Gürün 36 41.2
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi  Yılmaz Büyükerşen  52.30  56.9 

 

DAHA FAZLA HABER OKU