Tarihi Meryem Ana Kilisesi’nde "buruk" Noel ayini

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ndeki tarihi Meryem Ana Kilisesi'nde Noel nedeniyle ayin yapıldı. Bir araya gelen 20 kişi, Noel Bayramı'nı kutlarken cemaatin azalması nedeniyle sevinç yerine burukluk yaşandı

Kolaj: Independent Türkçe

Hazreti İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel Bayramı dolayısıyla Diyarbakır’ın Sur İlçesi'nde bulunan tarihi Meryem Ana Kilisesi'nde ayin yapıldı.

Diyarbakır'da sayıları gittikçe azalan Süryani cemaati, 20 kişi ile Noel Bayramı'nı kutladı. 
 

4.jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin - Independent Türkçe 


Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi'nin Papazı Yusuf Akbulut'un yönettiği ayinde, ilahiler seslendirildi.

Süryani cemaat üyelerinin mum yakıp dualar ettiği ayinin sonunda, kiliseye gelenlere çörek ve şeker ikram edildi.
 

6.jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin - Independent Türkçe 


Süryani cemaatinin sayıca az olduğu ayinin ardından Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi'nin Papazı Yusuf Akbulut, Independent Türkçe’ye konuştu.

Akbulut, Hazreti İsa'nın dünyaya gelişi nedeniyle bugünü kutladıklarını belirtti.

Noel Bayramı’nın kendileri için kutsal olduğunu ifade eden Akbulut, "Hıristiyanlık dünyası 2 bin yıldan beri bugünü kutluyor. İsa Mesih'in doğuş bayramı tüm dünyaya huzuru ve kardeşliği getirsin. Bu bayramın tüm dünyada hayırlara vesile olmasını diliyoruz" dedi.
 


“Cemaat az da olsa kültürümüzü devam ettirmeye, yaşatmaya çalışıyoruz”

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi'nin Papazı Yusuf Akbulut, 25 Aralık Noel Bayramı dolayısıyla barış mesajı verdi.

Süryani halkının her daim barıştan, kardeşlikten yana olduğunu belirten Akbulut, şöyle konuştu:

Bizim her yıl olduğu gibi 2020’den de temennimiz, huzur, barış ve kardeşliktir. Tabii ki bayramdır ve bir taraftan çok mutluyuz. Ama bir taraftan da burada büyük bir Süryani cemaatinin olmaması bizi üzüyor.

Biz Süryaniler olarak hep barışı istiyoruz. Süryaniler barışı seven bir halktır. Şuan için 50-60 kişi kadar bir cemaatimiz var. Tabii gittikçe azalıyoruz. Yaşlılarımızdan vefat edenler oldu, 3 aile İstanbul’a göç etti ve giderek buradaki cemaatimiz azaldı.

Tarihe baktığımızda yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmiş var. Bin 800 yıldır bu kilise var ve bugüne kadar da çok şükür devam ediyor ama tabii ki cemaatin azlığı bizi ister istemez üzüyor. Gönül isterdi ki büyük bir Süryani cemaati burada olsaydı.

Elbette ki cemaat az da olsa kültürümüzü devam ettirmeye, yaşatmaya çalışıyoruz. İsa Mesih söylüyor; barış kardeşlik içinde yaşayın, bütün insanları sevin. Bütün Hıristiyan dünyası bu bayramı kutluyor.  Bu bayramın bütün dünyada huzura, barışa, kardeşliğe vesile olmasını diliyorum.

 

11.jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin - Independent Türkçe 


“Bu bayramın bütün dünyaya barış getirmesini dileriz”

Sur ilçesindeki Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayinine katılan Diyarbakır Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, “Bugün bizim İsa Mesih’in doğuş bayramıdır. Meryem Ana Kilisesi’ne geldik, ayine katıldık. Bu bayramın bütün dünyaya barış getirmesini dileriz” diye konuştu.
 

7.jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin - Independent Türkçe 


Karadayı, "Cemaatin az olması tabii ki, sevindirici bir olay değil. Bizim cemaatimiz Diyarbakır’da fazla yoktur. Biz de buranın ayakta kalması için çabalıyoruz. Bizim Kilisemiz, Ermeni Kilisesi de inşallah, Allah izin verirse iki sene sonra bitecek. Şuan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar için devletimize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 

8.jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin - Independent Türkçe ​​​​​​​


"İnşallah en yakın zamanda kilisemize kavuşuruz" diyen Karadayı sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ermeni Kilisesi’nde de burada da ayinimizi yaparız. Bizim için bir ayrım yoktur. Ermeni cemaati de 6-7 aile kaldı. Onların bayramı da 6 Ocak’ta olduğu için onlar da günü geldiğinde kutlamalarını yapacaklar. Kilise onarımda olduğu için başka bir yerde kutlama yaparlar, kutlamanın ille de Kilise’de olması gerekmiyor. Bu bayramın bütün dünyaya da Müslümanlara da barış, huzur getirmesini diliyorum.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU