Türkiye solu Venezuela'da olan bitene ne diyor?

ABD'nin kendisini fiili devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu tanıdığını açıklamasına soldaki fraksiyonların tepkisi farklı değil

Emek Partisi (EMEP) “Venezuela darbesi” olarak nitelendirdiği olayda Maduro’ya destek veriyor. Ancak EMEP, Maduro’nun izlediği politikalara da tepkili. 

EMEP’in açıklaması şu şekilde:

"Venezuela’da ABD işbirlikçisi cephenin lideri Juan Guaido kendini yasadışı olarak ülkenin başkanı ilan etti. İşbirlikçi tekelci güçler bir süredir Maduro yönetimini devirmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor; suikast girişimleri; ekonomik spekülasyonlar ve karaborsacılıkla darbe zeminini hazırlıyorlardı. Maduro’nun izlediği politikalar da Venezuela’nın ekonomik bir krize girmesini hızlandırdı, yoksullaşmayı ve hoşnutsuzluğu artırdı. Sağcı gericiliğin darbeye yeltenmek için dayanak bulduğu ve fırsata çevirdiği tablo budur.

Uzun süredir Maduro’yu devirmeye uğraşan Juan Guaido’nın arkasında ABD ve Trump var. Bir askeri müdahale için epeydir fırsat kollayan ABD’nin, Guaido’nun provokatif silahlı eylemlerini bir müdahale gerekçesi yapması ihtimal dahilindedir. Venezuela halkı emperyalizme ve kapitalist sömürüye karşı mücadele azmini kanıtlamış bir halktır. Emek Partisi olarak biz de Venezuela halkının haklı mücadelesini destekliyor, dayanışma duygularımızla yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz."

Özgürlük ve Dayanışma Partisi de Maduro’ya destek veren partiler arasında. Partinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda “ABD emperyalizminin saldırganlığına ve ABD güdümlü muhalefetin girişimlerine karşı, bağımsızlığına sahip çıkan Venezuela halkının yanındayız” denildi.

 

Maduro’ya destek bildiren bir diğer parti de Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) oldu. ESP’nin paylaşımında da “ABD emperyalizmi” vurgusu vardı.

 

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ise hem İspanyolca hem Türkçe bir mesaj yayınladı. Venezuela’nın ABD karşıtı eski devlet başkanı Hugo Chavez’in fotoğrafının da yer aldığı mesajda “Örgütlü halk yenilmez” denildi.

 

Türkiye Komünist Partisi “YankeeGoHome” etiketiyle “Venezuela emperyalizme geçit vermeyecek” dedi.

Devrimci İşçi Partisi (DİP) de bir bildiri yayınlayarak Maduro’ya destek verdi. Bildirire şu ifadeler kullanıldı:

"ABD emperyalizmi Venezuela’nın meşru Devlet Başkanı Maduro’yu devirmek ve emperyalizm kuklası bir hükümet oluşturmak için doğrudan harekete geçmiştir. ABD Başkan Yardımcısı Pence’in açıkça destek verdiği başarısız darbe girişiminin ardından kendisini devlet başkanı ilan eden Guaido, meşru değil kukla bir liderdir. Arkasına halk iradesini değil ABD emperyalizmini almıştır."

DAHA FAZLA HABER OKU