250 bin lirayı 17 yıl sonra 250 bin liraya satmak istiyor

1990'lı yıllarda bir kurumda mutemet olarak çalışan Mehmet Demirci o dönem yürürlülükte olan 250 bin lira banknotu sakladı, bugün 25 kuruşa denk gelen paraya on bin katı fiyat biçti

Fotoğraf: İHA

Konya'nın Beyşehir ilçesinde oturan  Mehmet Ali Demirci emlakçılık yapıyor. 

1990'lı yıllarda çalıştığı kurumda mutemet yani dairelerde para işlerine bakan görevli olarak çalışan Demirci, memur arkadaşlarına maaş dağıttığı sırada o dönem yürürlülükte olan 250 bin liralık banknotta basım hatası olduğunu fark etti. 

Demirci, paraya baktığında Atatürk resminin yüzüne damla gibi yansıyan bir işaret gördü.
 

AW890417_02-min.jpg
Fotoğraf: İHA


Demirci'ye göre 2009'da tedavülden kaldırılan parada Atatürk'ün sağ gözünden yaş geliyordu.

Banknotu para koleksiyonuna katan Demirci, yaklaşık 17 yıldır sakladığı parayı şimdi 250 bin liradan satışa çıkardı. 
 

AW890417_03-min.jpg
Fotoğraf: İHA​​​​​​​


Bir başka deyişle bugünün 25 kuruşa bu özelliği nedeniyle on bin katı fiyat biçti:

O dönemlerde bankalardan maaş çekme yoktu. Biz maaşları personelimize Ziraat Bankasından çekerek elden dağıtırdık. Yine böyle bir maaş dağıtımı esnasında bankadan çektiğim bir banknot arasında yer alan hatalı basım bir para dikkatimi çekti. Parada sanki Atatürk’ün sağ gözünden akan gözyaşı var gibi bir basım hatası söz konusuydu. Diğer 250 binliklere baktığımda böyle bir şey yoktu. Bu parayı kendi maaşımdan aldım, ayırdım. Maaşımın belki de dörtte biri veya daha fazlası değere sahipti o gün için. Hiç harcamadım, o günden beridir de saklıyorum. Araştırmalarımda bu paranın 1992 basımı olduğunu ve 2009 yılında da tedavülden kalktığını öğrendim. Bu parada Atamız, başkomutanımızın sağ gözünden yaş geliyor. Bunu kimse yanlış anlamasın, başka yerlere çekilmesin. Ben burada paramızda bir hatalı basım olduğunu anlatmaya, dikkat çekmeye çalışıyorum. Türkiye’de tektik ve orijinaldir, sadece benim elimdedir. Ki o günden bu yana da benim elimde. Görmek isteyenler gelip bakabilirler. Yıllardır saklıyorum ama bunu artık gerçek değerini bulabilirsem satmak istiyorum”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Alıcısı çıkarsa günümüzdeki aynı bu rakamı istiyorum"

Para koleksiyoncuları, hatalı basımı yapan Merkez Bankası ya da devletin ilgili kurumlarına seslenen Demirci, gerçek değerinde bir alıcı çıkmaması halinde banknotu çocukları ve torunları için saklamaya devam edecek.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU