Trafik Vakfı'ndan sonra araç çekme işleri, Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nda toplanacak

İstanbul’da Trafik Vakfı’nın araç çekim faaliyetlerine son verilmesi gözleri kentteki yüzlerce çekiciye çevirdi. Polis Hizmetleri Geliştirme Derneği'nin 156 çekiciyle yaptığı araç çekme işleri yeni yılda Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nda toplanacak

Fotoğraf: AA

İstanbul Valiliği geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kent genelinde park yasağını ihlal eden araçları çekme, taşıma ve kurtarma işlemlerini gerçekleştiren İstanbul Trafik Vakfı'nın artık bu faaliyetlerini sona erdirdiğini duyurdu.

İstanbul Trafik Vakfı araç çekmeye son verirken, İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği’nin 39 ilçedeki şubeleri araç çekmeye devam ediyor.

Independent Türkçe, alınan karar ve bundan sonraki sürece dair önemli bilgilere ulaştı.

İstanbul sokaklarında kaç çekici var?

Trafik Vakfı’nın elinde hali hazırda 27 adet çekici bulunuyor. Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği’nin ise İstanbul genelinde 156 adet çekicisi var.

Trafik Vakfı araçlarının sokaklardan çekilmesinden dolayı şu an İstanbul sokaklarında araç çeken çekici sayısında göreceli bir azalma oldu. Ancak bu yanıltıcı olabilir. 

trafikvakfı3.jpg
Fotoğraf: AA

 

Çekiciler ya Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na ya da ihaleyle satılacak

Alınan kararda ise çekicilik hizmetlerinin 2020’den itibaren Türkiye genelinde Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nda toplanmasının planlanmasının etkili olduğu öğrenildi.

Önümüzdeki günlerde yapılacak toplantı ile Trafik Vakfı’nın elindeki 28 adet çekicini Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na satışının yapılacağı, fiyatta anlaşılamaması durumunda ise çekicilerin ihale yoluyla satılacağı öğrenildi.

Manuel ve otomatik olarak iki tip olan araç çekicilerin özellikle yeni versiyonların fiyatı 600 bin liraya çıkabiliyor.

Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği’nin elindeki çekicilerin Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na devredilmesi ise yılbaşından sonra yapılacak görüşmeler ile netleşecek.

Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği adıyla araç çekmeye devam edileceği ancak gelirin vakfa aktarılması da konuşulan formüller arasında.

trafikvakfı1.jpg
Trafik Vakfı artık araç çekim hizmet vermeyecek / Fotoğraf: AA

 

Aracı Trafik Vakfı değil polis çektiriyor

Trafik Vakfı’yla ilgili bilinen en büyük yanlış ise araçları vakfın çektirdiği.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste.

Polis sadece kanun gereği araç çekim işinde Trafik Vakfı ya da Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği gibi derneklerden çekici hizmeti alabiliyor.

Aracı çektirme yetkisinin sadece poliste olmasından dolayı her çekici de bir de polis bulunduruluyor.

Mafyaya karşı kurulmuştu

Trafik Vakfı, 1996 yılında otopark mafyasına ve kafasına göre çekicilik hizmeti veren bir nevi mafyalaşan şirketlere karşı kuruldu.

Başkanlığını ise İstanbul Valileri yapıyor. İlk kurucu üyesi arasında o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı.

Otoparkların mafyanın elinden kurtarılarak İspark’a devredilmesinin Trafik Vakfı, daha çok araç çekme işine yoğunlaştı.

Emniyet’in en önemli gelir kaynaklarından

Vakfın gelirleri İstanbul Emniyeti’ne devrediliyor. Bugüne kadar vakıftan aktarılan gelirler ile İstanbul Emniyeti’ne 1200 araç alındı.

İlk faaliyete geçtiği yıllarda vakfın 82 tane araç çekici 93 tane personeli vardı.

Ancak Polis Hizmetlerini Geliştirme Dernekleri’nin de araç çekmeye başlamasıyla birlikte Trafik Vakfı’nın araç sayısı da azalmaya başladı.

Bugün 27 araç çekicisi ile bir kısmı halen Trafik Vakfı’nda olan birkaç otoparkta çalışan toplamda 50 kadar personel var.

istanbul trafik.jpg
Fotoğraf: AA

 

15 Temmuz’dan sonra zarar etmeye başladı

Trafik Vakfı’nın özellikle 15 Temmuz 2016 günü yaşanan askeri darbe girişiminden sonra zarar etmeye başladığı iddia edildi.

Bir çekici aracın maliyetini çıkarmak için günde en az yedi araç çekmesi gerekirken darbe girişiminden sonra bu oran düştü.

Çünkü azalan polis sayısı ve artan güvenlik tedbirleri nedeniyle Trafik Vakfı’na ait araçlar yol kapama gibi güvenlik işlerinde daha fazla kullanılmaya başlandı.

Asli işi dışında polisin talep ettiği ağırlıklı güvenlik işlerine yoğunlaşılmasından dolayı Trafik Vakfı’nın son iki yıldır zarar ettiği de öne sürüldü.

Gelir kaynaklarının da azalması nedeniyle Trafik Vakfı’nın araç çekici işinden çekilmesi kararının vakıf tarafından uygun görüldüğü belirtildi. Artık vakıf elindeki mevcut otoparklarla ilgilenecek.

Belediye zabıtası araç çekemez

Bu arada son yapılan düzenlemenin ardından kimi medya organlarında araç çekme işinin artık sadece polis ve zabıta tarafından yapılacağının söylenmesi de bir bilgi karışıklığına yol açtı.

Belediye zabıtalarının kanun gereği araç çekme yetkisi yok. Bu yetki sadece poliste.

Sadece kanunda yer alan “Trafik Zabıtası” ile “Genel Zabıta” ifadeleri kolluk kuvveti anlamında gelen “Zabit” kelimesinden türediğinden bazı kişiler araç çekim işinin içinde zabıtanın da olacağını sandı.

trafikvakfı2.jpg
Fotoğraf: AA

 

Belediye 500 araçla araç çekim işine girecekti, olmadı

2018 yılında araç çekim işinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gündeme gelmişti.

Hatta bunun için yapılan planlamada belediyenin 500 tane araç çekicisi tahsis etmesi planlanmış yine bu hizmeti devir alma karşılığında bir sefere mahsus olmak üzere Emniyet teşkilatına 50 milyon lira ödenmesi gündeme gelmişti.

Ancak yapılan görüşmelerin ardından bu projeden vazgeçildi. 

Son olarak İstanbul’da günlük 1000 ile 1500 arasında araç çekilirken ortalama 100 ile 150 bin lira arasında gelir vergi ve masraflar çıktıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne devrediliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU