Erdoğan ve Putin’den ortak uyarı: ABD’nin Suriye’den çekilmesi boşluk doğurmamalı

Erdoğan ve Putin'in görüşmesi bir saat 50 dakika sürdü, iki lider ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısında konuştu / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı'nın günübirlik Rusya seyahatinde Erdoğan ve Putin'in başbaşa görüşmelerinin yanısıra heyetler arası görüşme de oldu. 

İki liderin görüşmesi bir saat 50 dakika sürdü. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Erdoğan ve Putin’in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle: 

Suriye’de “kalıcı çözüm” vurgusu

Erdoğan: İdlib'de terör örgütlerine karşı mücadelemiz ortak olarak devam edecek, dayanışmamızı teyit ettik. Dışişleri bakanlarımıza bu konuyla ilgili diplomatik süreci devam ettirmeleri konusunda İstanbul zirvesinde alınan kararın devam ettirilmesini görüştük 

Putin: Suriye’de tüm sorunların sadece siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi mümkün. Sorunu siyasi ve demokratik yollarla çözmeyi düşünüyoruz. Diyalog hem Suriye toplumunda uzlaşma sağlayacak, hem Suriye'nin hem de komşu ülkelerin hayrına olacaktır.

ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi

Erdoğan: ABD'nin çekilme sürecinde, terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir.  Türkiye olarak yegane amacımızın başta DEAŞ olmak üzere PYD/YPG gibi terör örgütlerine karşı bunların temizlenmesi görevimizi özellikle ifade ettim. Bunları kimin desteklediğini, kimin provoke ettiğini de gayet iyi biliyoruz. Türk Rus iş birliğini dinamitlemeyi hedefleyen, özellikle terör örgütlerine karşı da ortak bir mücadelenin gereğini ifade etmek istiyorum.

Putin: ABD’nin çekilme planı olumlu bir adım olacak. Bölge şu anda Kürtlerin elinde. Şam’ın Kürtlerle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Bu hem Suriye toplumunda birlik sağlayacak hem de komşu ülkelerin hayrına olacaktır. Türkiye ve Rusya, Suriye'de çatışma sonrasında da işbirliği yapmalı.

Güvenli bölgede son durum 

Erdoğan: Güvenli bölge konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konuda bizler için tehdit oluşturacak bölgelerin hassasiyeti devam ediyor. ABD bu konuda olumlu yaklaşımını zaten dile getirdi. Bu konuda Rusya ile de bir sorunumuz yok

Putin: Türk dostlarımızın menfaatlerine saygı duyuyoruz. Özellikle güvenliğin sağlanması noktasında. İdlib’de sorunlar var, görüyoruz. Türk meslektaşlarımızla koordineli neler yapmamız gerektiğini görüştük. Savunma bakanları ne yapacakları konusunda anlaştılar. Bütün teröristlerle birlikte mücadele etme konusunda Türkiye ile hemfikiriz.

Türkiye – Rusya ekonomik ilişkileri

Putin: İşbirliğimiz artıyor. Geçen sene 23 milyar dolar hacmine ulaştık. Türk akımı deniz inşaatının tamamlanmasına şahit olduk. Türkiye’de Akkuyu Santrali kurulmakta, 2023’te faaliyete girmesi bekleniyor. Türkiye’yi partner ülke olarak davet ettik. 2019 yılında karşılıklı kültür ve turizm etkinlikleri olacak.

İki lider yaklaşık iki saat süren görüşme öncesinde de açıklama yaptı. Rusya Devlet Başkanı, Erdoğan ile sık görüşmelerinin faydasını gördüklerini söyledi.

İki lider 2018’de 25 kez görüştü. Bunlardan 7’si baş başa, 18'i de telefonla gerçekleşti. Erdoğan ve Putin bunların dışında 6 zirvede de bir araya geldi.

DAHA FAZLA HABER OKU