Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na: Tek taraflı çekilme yetkisi yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul’un iki yakasına kurulacak şehirlerin nüfusunun 500 bini geçmeyeceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul İşbirliği Protokolü'nden tek taraflı çekilme yetkisinin olmadığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı"nı açıkladı.

Kurum’un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nda 26 ana, 14 alt olmak üzere toplam 40 eylemi belirledik. Merkezinde insan olan kentsel dönüşümle; afetlere hazır, kimlikli, kişilikli, engelli dostu marka şehirler inşa ediyoruz. Medeniyetimizin mirası, mahalle kültürü ve yatay mimariyi esas alan bir anlayışla, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için sosyal konutlar üretiyoruz. Millet Bahçeleri, ekolojik koridorlar ve yeşil alanlarımızı arttırıyor; kişi başına düşen yeşil alan miktarımızı 8’den 15 metrekareye çıkarıyoruz. Şehrin önceliği neyse onu başa alacağız. Yatırımlarımızn boşa gitmesine mani olacağız. İl il yaşanabilir şehir endeksi oluşturacağız. Düzenli ölçümlerle şehirlerimizin değişimlerini inceleyeceğiz.

Kanal İstanbul hakkında konuşan Kurum, şunları söyledi:

Kanal İstanbul'un iki yakasında kuracağımız şehrin nüfusu 500 bin aşmayacak. Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak örnek akıllı şehir yapacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İBB'nin yetkisi yok"

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum'a Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul İşbirliği Protokolü’nden çekildiği açıklaması soruldu. Bakan, “İBB’nin tek taraflı olarak Kanal İstanbul İşbirliği Protokolü’nden çekilme yetkisi bulunmuyor” dedi.

“Arsa rantına müsaade etmedik”

“Kanal İstanbul’u, İstanbul Boğazı’nı kurtarma projesi olarak görüyoruz” diyen Kurum, şöyle devam etti:

Biz Kanal İstanbul güzergahı üzerinde arsa rantına hiçbir şekilde müsaade etmedik. Ne biz devlet olarak arsa topladık, ne de birilerinin arsa toplamasına müsaade ettik. Oradaki arsa sahipleri kimse yapılacak plan çerçevesinde hakkı neyse o hakkını alacaktır. Bu plan İBB Meclisi’nden geçecektir ve o plan çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Vatandaşımızın istemediği hiçbir projeyi yapmadık ve yapmayacağız.

İmamoğlu’na eleştirilerine devam eden Kurum, şu ifadeleri kullandı:

İki de bir çıkıp da 16 milyon İstanbullunun haklarını savunacağız demekle belediye başkanlığı olmuyor. 6 aylık süreçte Sayın Başkan’ın ne yaptığını, hangi projeyi ürettiğini kendisine sormak lazım. Biz de 16 milyon, 82 milyon insanımız için proje ürettik.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU