Çin, Kuran ve İncil’in içeriğini Komünist Parti ideolojisine göre ‘uyarlamak’ için harekete geçti

Yetkililer, dinlerin kutsal metinlerinin gözden geçirilip “günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi” için çalışma başlattı

Çin'deki Müslümanlar, nüfusun 1,8'ini oluşturuyor / Fotoğraf: Bitter Winter

Çin Komünist Partisi’nin, ülkede Kur’an, İncil ve Budist Sutraların meallerinin iktidarın ideolojisine göre yeniden düzenlenmesi için çalışma başlattığı öne sürüldü.

Fransız Le Figaro gazetesinde yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Wang Yang’, geçern kasım ayında ülkenin en önemli din adamlarının davet edildiği sempozyumda bu konuyu gündeme getirdi.

Wang, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Budistler için kutsal olan kitapların Komünist Partisi ideolojilerine uyumlu hale getirilip bu şekilde yorumlanması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin devlet haber ajansı Xinhua'nın yayınladığı toplantı özetinde, "Dini metinlerin eksiksiz bir şekilde değerlendirilmesi ve gerektiğinde uygunsuz olan içeriklere değişiklikler yapılmalı ve metinler yeniden çevrilmeli" ifadesi yer aldı.

Buna göre, kutsal kitapların metin çevirileri onaylanma sürecinden geçecek. Bu çeviriler onaylanmazsa değiştirilip tekrar yayımlanması istenecek.

Edinilen bilgiye göre söz konusu sempozyum, ekim ayının sonunda Komünist Partisi’nin genel kurulunda alınan kararların uygulanması için yapıldı.

Müslüman ve Hristiyanlara yönelik yasaklar

Çin’in bu uygulaması, dini inançların kısıtlanması bakımından ilk değil.

Şi Cinping yönetimi, daha önce Müslümanların çocuklarına İslam tarihine uygun isimler vermesine yasak getirmişti.

Özellikle Müslümanların yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Çin, Müslüman azınlığa yönelik sakal bırakma da dahil birçok yasak koymuştu.

Hükümetin görevlendirdiği dini yetkililer, Müslümanlara yönelik bir baskı olmadığını, devlet politikasının sadece radikal fikirlere sahip olanları hedef aldığını iddia ediyor.

Çin’in Müslümanlara yönelik yasaklarından diğerleri de oruç ve halka açık alanlarda namaz kılınmasına yönelik oldu.

Komünist Parti, sadece Müslümanlara değil, ülke nüfusunun yüzde 5’ini oluşturan Hristiyanlara da ciddi kısıtlamalar getiriyor.

Geçen ay ülkenin güneyindeki Jiangsi eyaletindeki bir Katolik kilisesinde bulunan Meryem Ana tablosu kaldırılarak yerine Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in resmi asılmıştı.

meryem-ana.jpg
Meryem Ana'nın resmi Çinli yetkililer tarafından depoya kaldırılırken, yerine Şi Cinping'in resmi asılmıştı / Fotoğraf: Bitter Winter

 

Çinli yetkililer, kilisenin dışındaki haç sembolünü ve yazıları kaldırırken, bunun yerine “Partiyi takip et, itaat et ve minnettar ol” yazılarını yazdırmıştı.

Yaklaşık 1 milyar 385 milyon nüfuslu Çin'de Budistler nüfusun yaklaşık yüzde 18, Hristiyanlar yüzde 5'ini ve Müslümanlar da yüzde 1,8'ini oluşturuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU