Türkiye-Libya anlaşmasına ilişkin İsrailli Bakan: Türkiye ile karşı karşıya gelme arzumuz yok

Anlaşmaya karşı olduklarını söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı Katz, “Ancak bu Türkiye'ye karşı savaş gemileri göndereceğimiz anlamına gelmiyor” dedi

Fotoğraf: Reuters

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırasına karşı olduklarını söyledi.

İsrail’de yayın yapan Kanal 13 televizyonuna konuşan Katz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçen cuma Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’e, “Türkiye-Libya anlaşmasının yasa dışı olduğunu söylemesi” ile ilgili soruları yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katz, “İsrail’in resmi duruşu budur. Yine de bu Türkiye’ye karşı Akdeniz sularına savaş gemisi göndereceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

"Türkiye ile karşı karşıya gelme arzumuz yok"

Aradaki husumete rağmen İsrail’in NATO üyesi Türkiye ile düşman olmadığını ifade eden İsrailli Bakan, “Türkiye ile karşı karşıya gelmez arzumuz olmadığı gibi, Türkiye’nin de bizimle karşı karşıya gelme arzusu yok” şeklinde konuştu.

Katz’ın Türkiye-Libya mutabakatına yönelik sözleri, konuyla ilgili İsrail’den ilk resmi açıklama olma özelliği taşıyor.

Türkiye ile Libya arasında geçen ay imzalanan anlaşma, İsrail'den Avrupa'ya doğal gaz taşımak için Akdeniz'in altında inşa edilmesi planlanan boru hattının güzergahını keserek projeyi imkansız hale getiriyor. Buna rağmen İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi söz konusu doğal gaz boru hattının inşası için önümüzdeki ay anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

Türkiye ile Libya'daki UMH arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU