'Kutup'ların yeni savaş arenası: Venezuela

Venezuela'da muhalefetin çoğunluk olduğu Ulusal Meclis'in Başkanı Juan Guaido'nun kendisini "Geçici devlet başkanı" ilân etmesinin ardından ülke yönetimleri ikiye bölündü

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtları protesto gösterisi düzenledi. Fotoğraf: AA

Venezuela’da 5 Ocak’ta Ulusal Meclis Başkanı olarak yemin ettikten sonra ABD’nin de desteğini alan Juan Guaido, dün kendini “Geçici devlet başkanı” ilân etti.

Başkent Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde konuşan Guaido, “Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum" dedi.

Guaido’nun yeni görevine başlamasının ardından konuşan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Garrett Marquis, Amerikan basınında yer alan “ABD Başkanı Donald Trump, Guaido’yu resmi Devlet Başkanı olarak tanıyacak” iddialarının sorulması üzerine şu yanıtı vermişti: 

“ABD, demokratik seçimle Ulusal Meclis Başkanlığı’na gelen ve cesur şekilde anayasal otoritesini ilan eden Juan Guaido’yu destekliyor.” 

2014’ten bu yana iç karışıklıkların devam ettiği ülkede 20 Mayıs 2018’de düzenlenen Devlet Başkanlığı Seçimleri’ni yüzde 68’lik oyla kazanan Maduro, 10 Ocak’ta 2025 yılına kadar görevde kalmak üzere yemin etmişti. 

Yemin töreninden bir gün sonra muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis, seçimlerin şeffaf olmadığını ve sonuçları kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da "Maduro rejiminin gayri meşru olduğunu" ifade ederek, ABD'nin Venezüella'ya 'gerçek' bir demokrasinin yeniden gelmesi için, ekonomik ve diplomatik gücünü sonuna kadar kullanacağını söylemişti.

Guaido’nun kendisini yeni Devlet Başkanı ilân etmesi kısa sürede küresel çapta yankı buldu ve ABD Başkanı Donald Trump, ilk resmi açıklamasını yaptı. 

Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada açıklamada Guaido’yu resmi olarak tanıdığını ve "Venezuela demokrasinin tesis edilmesi konusunda baskı yapmak için ABD'nin ekonomik ve diplomatik gücünün tüm yetkilerini kullanacağını” söyledi.
 

 

Kanada, Brezilya ve Kolombiya gibi Latin Amerika ülkeleri de ABD ile benzer açıklamalar yaptılar.

Trump'ın açıklamasının ardından Venezuela Devlet Başkanı Maduro ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini belirterek, ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. 

Cumhurbaşkanlığından yapılan televizyon yayınında Maduro, muhalefeti ABD'nin desteğiyle darbe yapmak istemekle suçladı.

Türkiye ne dedi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 24 Ocak’ta Türkiye saati ile 02:13’te Twitter’dan yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maduro’yu arayarak kendisine desteğini sunduğunu söyledi: 

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da canlı yayında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

“Biz ülkelerin dışlanmasına karşıyız, bir ülkenin içişlerine müdahale edilmesine de karşıyız. Son zamanlarda bazı Latin Amerika ülkeleri ve ABD, Venezuela'nın içişlerine karışmıştır. Venezuela dünyanın en güzel ülkelerinden biridir. Şu andaki gelişmeler ise ciddi bir şekilde endişe veriyor. Biz Venezuela'nın ekonomisine de destek vermeye çalışıyoruz. Seçimle gelmiş bir başkan var, diğer taraftan meclis başkanı kendini başkan ilan ediyor. Bu bir kaosa yol açabilir. Cumhurbaşkanımız dün Maduro'yu arayarak desteğini iletti. Halka hitap ederken, Maduro da Cumhurbaşkanımızın aradığını söylemiş. İnşallah, Venezuela sükunetle bu durumu atlatabilir aksi takdirde vahim gelişmeler olabilir.”

 

Son bir yıl içerisinde Nicolas Maduro dört defa Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. 

Son olarak, Maduro’nun, Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni” için temmuzda Türkiye’ye gelmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralık ayında Venezuela’ya resmi bir ziyarette bulunmuştu. Bu, ülkeye Türkiye’den cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaretti. 

Maduro, o dönem yaptığı açıklamada “Ekonomiyi güçlendirelim, zenginlik oluşturalım, büyük bir güvenle yatırım yapalım. Bugün düzenleyeceğimiz toplantıyla karşılıklı yatırımları içeren anlaşmalar imzalayacağız” ifadelerini kullanmıştı. 

Venezuela Madencilik Bakanı Victor Cano’nun Venezuela'da çıkan altının yaptırımlar nedeniyle artık İsviçre'de değil Türkiye'de işlenip altın paraya çevrildiğini açıklamasının ardından Maduro'nun Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah 16 Ocak’ta Çorum’daki altın tesislerini görmek üzere Türkiye’ye gelmişti. 

 “Venezuela’da yeni umut doğdu” 

35 yaşındaki muhalif politikacı Juan Guaido’ya Avrupa’dan da destek geldi. 

 

 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Venezuela'da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır" çağrısında bulundu.

İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, ''Venezuela'daki gelişmeleri dikkatle izliyorum'' dedi. Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun Venezuela halkı arasında geniş desteği olduğunu savunan Duncan, "Siyasi kriz yeterince uzun sürdü. Şimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma zamanıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de yine Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''Venezuela'da yeni umut doğduğunu" söyleyerek, ''Danimarka daima meşru seçilmiş demokratik kurumları destekleyecek. Juan Guaido'nun dahil olduğu parlamentoyu da'' mesajını verdi. Samuelsen, ''güçlü bir açıklama'' için de AB ortaklarıyla çalıştığını kaydetti.

 

 

IMF: Enflasyon yüzde 1 milyonu görebilir

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verilerine göre Venezuela ekonomisi 2013-2017 yılları arasında yüzde 30 küçüldü. 

IMF, yüzde 86 bin seviyesini aşan enflasyon oranının yüzde 1 milyonun üzerine çıkmasını öngörüyor. Ülkede sabun almak bile lüks tüketime giriyor. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU