Suriye'de Maaretun Numan sakinleri bilinmeze doğru kaçıyor

İdlib kırsalındaki Maaretun Numan sakinleri, geçtiğimiz cumartesi günü evlerini terk ederken, bazıları cep telefonu uygulamaları aracılığıyla onları bombardımandan koruyacak güvenli yolları arıyor

Maaretun Numan'ı terk eden siviller / Fotoğraf: AFP

Ebu İsmail, ailesi ile birlikte Maaretun Numan’daki bombardıman ve onun yıkıcı etkilerinden bilinmeyene doğru kaçan on binlerce kişiye katılmak üzere eşyaları ve iki motosikletini kamyona yükledi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında ateşkes ilan edilmesine rağmen rejim güçleri ve müffetiği Rusya, yaklaşık bir haftadır İdlib’e özellikle de Maaretun Numan ve güney kırsalına yönelik saldırısını artırdı.

Maaretun Numan’dan kaçmaya çalışan Ebu İsmail (42) AFP’ye verdiği demeçte, "Öyle zor bir gece geçirdik ki bunu düşmanımın bile yaşamasını temenni etmem" diyerek, rejim güçlerinin şiddetli bombardımanını işaret etti.

Bir inşaat işçisi olan Ebu İsmail şöyle devam etti:

"Maaretun Numan’dan birçok kez kaçtık ve yine geri döndük. Daha önce çadırlarda yaşadık, aşağılandık. Şimdi bilinmeze doğru gidiyoruz. Barına bileceğimiz evler var mı yok mu bilmiyoruz. Nereye gideceğimizi ve bize neler olacağını bilmiyoruz"

Ebu İsmail, eşi ve çocukları ile kamyona binerek, daha güvenli bölgelerin yer aldığı kuzeye doğru giden diğer araçlara katıldı.

Maaretun Numan sakinleri, geçtiğimiz cumartesi günü evlerini terk ederken, bazıları cep telefonu uygulamaları aracılığıyla onları bombardımandan koruyacak güvenli yolları arıyordu.

Humus’un kuzeyinden iki sene önce kaçarak buraya gelen Ebu Usame (29), bugün de eşi ve dört çocuğuyla Maaretun Numan’daki evini terk etmek zorunda kaldı.

Ebu Usame, yoğun bombardımana maruz kaldıkları gecenin bitmesiyle geçtiğimiz Cumartesi sabahı kendisi ve ailesinin kaçtığı kamyonu güvence altına almak için Beyaz Baretliler’den yardım istedi.

 

"Tekrar bilinmeyene doğru gidiyoruz"

Yeniden göç etmek zorunda kalan Ebu Usame, "Bugün bombardıman, korku, dehşet ve üzerimizde uçan savaş uçaklarından uzaklaşmak istiyoruz. Gözlerimiz hep uçaklarda, kulaklarımız ise füzenin inerken çıkardığı seste. Önümüzde bizi bekleyen nedir onu da bilmiyoruz. Aynı olayları yeniden yaşıyoruz. Tekrar bilinmeyene doğru gidiyoruz. Kimse nereye gideceğini bilmiyor. Ev yok, barınak yok, yardım bile yok" diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), İdlib'in güneyinde 16 Aralık'tan bu yana devam eden şiddetli hava saldırıları ışığında, Maaretun Numan’dan kuzeye doğru on binlerce sivilin kaçtığını tahmin ediyor.

Heyet-u Tahriru’ş Şam’ın kontrolü altında olan İdlib ve çevresi yaklaşık üç milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Bölgedeki on binlerce kişi kamplarda barınırken, uluslararası insani yardım kuruluşlarının sağladığı yardımlara bağımlı olarak yaşıyor.

Öte yandan Rusya ve Çin geçtiğimiz cuma günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK)  sunulan Suriye’ye sınır ötesi insani yardımlara bir yıl devam edilmesini öngören karar tasarısını veto etti.

Save the Children ve Uluslararası Kurtarma Komitesi gibi birçok uluslararası yardım kuruluşu, Rusya ve Çin’in İdlib sakinleri için yaşam çizgisini kesecek olan veto kararını eleştirdi.

İki ay önce Maaretun Numan bölgesinden İdlib’e kaçarak bölgedeki bir kampa sığınan Hasan Ebu Vail (33), “Sadece bize yardım gelmesi halinde yiyor ve içiyoruz. Rusya yüzünden su sızdıran çadırlarda yaşayan bizlere yönelik yardımlar durursa, o zaman dünya barışı sağlanır” şeklinde bir tepki gösterdi.

"İnsanların açlıktan ölmesini mi istiyorsunuz?"

Um Abdu (60) ise "Çocuklarımızın bombalanması ve ölümüne ek olarak, bugün geçim kaynaklarımızın peşindeler. İnsanların açlıktan ölmesini mi istiyorsunuz? Allah’a bizim yardımlarımızı kesenleri affetmemesi için dua ediyorum" diyerek sitem etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU