Yeni nesil kanser ilaçları için önemli adım

Birleşik Krallık ve ABD'den araştırmacılar, genleri tek tek kapatarak yeni ilaçlarla hastalığı nasıl hedefleyeceklerini öğreniyor

Bilim insanları, 25 farklı kanser türüne sahip hastalarda gelişen 725 farklı kanser hücresi dizisi üzerinde testler yaptı (Pixabay)

Bilim insanları düzinelerce kanserde belirli genleri hedefleyebilecek yeni ilaçlar geliştirme yoluna önemli bir adım attı.

Birleşik Krallık (BK) ve ABD'li araştırmacıların uluslararası çabasıyla ilk kez 25 farklı kanser türünün genetik yapısı ayrı ayrı haritalandırılıp sonuçlar eşleştirebildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gen düzenleme teknolojisini kullanarak, kanser hücrelerinin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları belirli genleri teker teker kapatarak belirlediler. Bu da bu genlerin yeni nesil ilaçlarla hedeflenebileceği anlamına geliyor.

Dünyanın önde gelen genom araştırma merkezi Wellcome Sanger Enstitüsü'yle  Harvard ve MIT'nin Broad Enstitüsü'nden ekipler tarafından yapılan çalışma, 25 farklı türden kanserli hastada gelişen 725 ayrı kanser hücresi dizisinde testler gerçekleştirdi.

İki kurum daha sonra sonuçları karşılaştırdı ve deneylerin eşleştiğini buldu. Yani iki kurumun veritabanları, şimdiye kadar tamamlanmış olan kanser hücresi dizilerinin en büyük genetik ekranını oluşturmak için entegre edilebilir.

Nature Communications'da yayınlanan araştırmada, bu birleşik veri kümesinin yeni kanser ilaçlarının keşfini ve gelişimini hızlandırmaya yardımcı olacağı belirtildi.

MIT ve Harvard Broad Enstitüsü'nden Aviad Şerniyak şu ifadeleri kullandı:

“Bu kendi alanında ilk analiz ve tüm kanser araştırma topluluğu için gerçekten önemli. Sadece iki veri kümesinde ortak ve spesifik bağımlılıkları yeniden üretmekle kalmadık, aynı zamanda bir veri kümesinde bulunan gen bağımlılığı biyobelirteçlerini aldık ve diğerinde iyileştirdik. Tarafsız ve titiz araştırmamız, yaklaşımın ve belirlenen ilaç hedeflerinin doğruluğunu kanıtlıyor.

Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Dr. Francesco Iorio da şunları söyledi:

Bu çalışma, deneysel yöntemlerin geçerliliğini ve ürettikleri verilerin tutarlılığını gösterdiği için önemli. Ayrıca bu, iki büyük kanser-bağımlılığı veri kümesinin uyuştuğu anlamına geliyor. Onları bir araya getirerek, yeni nesil kanser tedavileri için hedef listesini daraltmamızı sağlayacak çok daha büyük bir istatistiksel güce erişebileceğiz. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health/

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU