İmamoğlu: Kanal İstanbul protokolünden çekiliyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre Bakanlığı İşbirliği protokolünden çekildiklerini açıkladı

Fotoğraf: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Birimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu,  23 Haziran seçimlerinin üzerinden altı ay sonra kameraların karşısına geçti.

“İBB 6 Aylık Çalışma Dönemi Basın Toplantısı” adıyla Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İmamoğlu, Büyükşehir'in son altı aydaki icraatlarını anlatt. 

Günlerdir konuşulan Kanal İstanbul projesine de değinen İmamoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yapılan, önceki yönetimin imzasının bulunduğu Kanal İstanbul işbirliği protokolünden çekildiklerini açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Aralık'ta İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Hizmet İhracatçıları Buluşması'nda yaptığı konuşmada "İnşallah önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul'a başlıyoruz. CHP ne yaparsa yapsın biz bunu yapacağız" demişti.

İmamoğlu ise "Özetle bu proje İstanbul'a bir ihanet projesi bile değildir. Resmen bir cinayet projesidir. İstanbul için gereksiz bir felaket projesidir. Bu proje bittiğinde İstanbul bitmiş olacak" ifadelerini kullanmıştı. 

"Haydarpaşa ve Sirkeci garları hokus pokusla 16 milyonun elinden alınmaya çalışılıyor"

“Artık hiç kimse, bu şehirde kamunun parasıyla kapalı kapılarda hesapsız kitapsız iş yapamaz. Artık hiç kimse, ‘Ben dedim, olacak’ diyemez” ifadelerini kullanan Kanal İstanbul’la ilgili şunları söyledi: 

“Çizgi film yapmak çok kolay. Kanalın etrafına 60-70 katlı gökdelen dikmek de kolay. Bütün bunlara 16 milyon insan adına karşı çıkacağız. Herkesin de konuşmasını isteyeceğiz. 16 milyonluk vatansever İstanbullular; dünyaya örnek olmuş muhteşem insanlarımız bu şehrin asli sahibidir. Bunu kimse unutmasın.”


Haydarpaşa ve Sirkeci Garı ihalelerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilmemesi ile ilgili “16 milyon İstanbullunun ortak mülkiyeti olan Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını bile hokus pokusla 16 milyonun elinden almaya çalışıyorlar. Yeni kararlar alarak ve daha önce görülmemiş uygulamalar icad ederek bizim alanımıza müdahale etmeye çalışıyorlar. Lakayt bir süreç yönetmeye çalışıyorlar” dedi. 

“16 milyonun hakkı söz konusu olduğunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız” diyen İBB Başkanı, “Atatürk Havalimanı mı? Tartışacağız. Kapatıldığı için bu milletin kaç milyarlarcası çöpe gitti, anlatacağız” ifadelerini kullandı. 

"Her ay 10 yeni yatırım olacak"

"16 milyonun parasını kullanan kamu bankaları bize; yani 16 milyonun belediyesine kredi vermeye yanaşmıyor” diyen İmamoğlu yine de çözüm üretmeye devam ettiklerini ve bütçenin geçen hafta İBB Meclisi’nden geçtiğini hatırlattı: 

İstanbul’da 2020 yılı içinde 10 milyarlık net yatırım yapacağız. Hemen her ay 10 civarında yeni yatırımımızı göreceksiniz. 2020’de kreşlerimiz hariç, 100’den fazla yatırımımız tamamlanmış olacak. Ama biz yatırımları yaparken bizden önceki yönetimler gibi adaletsiz davranmayacağız. Bu şehirde hiç kimse bizim partizan kararlarla yatırım yaptığımızı görmeyecek. İlçelerimizin bize oy verme oranlarına göre değil, tamamen nüfus yoğunluklarına, ihtiyaçlara ve önceliklere göre yatırım planlamasını yapıp uygulayacağız. Ve kararları hem 16 milyon Istanbulluyla ve hem de onların temsilcisi olan 39 ilçe belediye başkanımızla birlikte vereceğiz. 


Bütçe açığının yarısından fazlası silindi

23 Haziran’da göreve geldikten sonra 6 milyar liralık bir borcu teslim aldıklarını açıklayan İmamoğlu, işe başladıklarında kasada personelin maaşını ödeyecek paranın olmadığını söyledi. 

Yani 6 milyar liralık vadesi geçmiş borç ve artı, sene sonuna kadar da 8 milyar liralık da bütçe açığı. Yani işbaşı yaptığımız 26 Haziran’da, İBB’de toplamda 14 milyarlık bir kara delik devraldık.

İlk altı ayımızda öncelikle işte bu 14 milyar liralık açığı yönettik. Üstelik İBB’nin ve bağlı şirketlerinin gelirlerinde de ekonomik kriz yüzünden ciddi bir gerileme yaşanmışken.

Üstelik, bize ödenmesi gereken 1 milyar liranın üstünde Maliye Bakanlığı payı, bize ödenmek yerine Türkiye tarihinde görülmemiş şekilde, bizden önceki yönetime kullandırılmış ve kasa bize teslim edilmiş olmasına karşın, biz, bu büyük krizi, bu devasa finansal açığı yönettik.

Yönetmekle de kalmadık, 6 ayın sonunda vadesi geçmiş borçlarda neredeyse artış da olmadı.


Altı ayın sonunda, 7,9 milyar liralık bütçe açığını 4,7 milyar liraya düşürdüklerini açıklayan İBB Başkanı, 3,2 milyar lira tasarruf ettiklerini bunun da 300 adet kreşin inşaatına yetecek finansmana eşit olduğunu söyledi.

35 simgesel fayton kalacak

İRuam hastalığına yakalanan atların itlaf edilmesi sonrası Büyükada'da fayton hizmetinin devam edip etmeyeceği konusu ile ilgili "Adalar'da yaz aylarından itibaren ulaşım, elektrikli ve lastikli araçlarla yapılacak" diyen İmamoğlu şöyle konuştu: 

Ulaşım gelecek yaz sezonundan itibaren net olarak elektrikli lastikli araçlarla yapılacak. Yine turistik amaçlı yolculukla ilgili belirli güzergahlarda yine Ada yaşamına uygun yazlık tarzına uygun etrafı açık 2 kişilik 4 kişilik şeklinde, elektrikli araçlarla beraber bunun dünyada örnekleri var. Bu araştırmalarımız devam ediyor. 35 simgesel fayton kalacak, bunun dışında fayton kalkıyor. Net olarak kalkıyor. Toplu taşıma ve turistik amaçlı elektrikli araçlar ve elektrikli bisikletlerle daha çağdaş bir şekilde Adalar ulaşımını sürdüreceğiz. Biz oradaki yıllardır emek harcayan 3. nesil faytoncu mesleği yapan insanlarımızı asla yok saymıyoruz. Çarşamba günü Valimle beraber de toplantı yapıp bu süreci toparlamak niyetindeyiz

"400 milyon liraya ihale edilen işleri yarı fiyatına ihale ettik"

İBB’nin 27 iştirakinden çoğunun zararda olduğunu aktaran İmamoğlu, bu şirketlerin kendi belediyesinin ihalesine giremeyecek halde olduğunu aktardı: 

- İSTAÇ; yani çöp transfer ve bertaraf şirketimiz, çöp ihalesine giremiyordu…

- İSPER; yani personel şirketimiz, personel ihalesine giremiyordu.

- İstGüven, Spor İstanbul, İSFALT şirketlerimiz, belediyenin işini yapmak üzere belediye bünyesinde kurulmuş bu şirketler, vergi borçları yüzünden belediye ihalelerine giremiyorlardı.

- Peki niçin bunlar belediye ihalelerine giremiyorlardı? Onların yerine kimlerin hangi şirketleri ihaleye giriyorlardı?

- Başkalarının şirketlerine 400 milyon liraya ihale edilen işleri, 200 milyon liraya belediye iştiraki şirketlerimiz yapar hale geldi.

Bu şirketlerin devlete olan vergi borcunun büyük bölümünü ödediklerini ve geri kalan tutarın yapılandırıldığını söyleyen İmamoğlu, “İGDAŞ hariç, iştiraklerimizde yaklaşık 500 milyonluk fark yarattık ve kara geçirdik. İGDAŞ ile birlikte 900 milyon lira gibi bir kâr ile bu yılı kapatıyoruz” dedi. 

İmamoğlu’nun son altı ayda gerçekleştirildiğini söylediği icraatler şöyle: 

- Fransa, Danimarka, Almanya ve İngiltere ziyaretleri sonrası iki yıldan uzun süredir tamamıyla durmuş olan metro yatırımları için kaynak bulundu. Üç önemli hatta inşaatlar yeniden başladı. 

- 371 milyon euro finans desteği sağlanan metro hatları:  

Ümraniye - Ataşehir - Göztepe

Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli

Kaynarca - Pendik - Tuzla

- Mahmutbey - Mecidiyeköy metro hattı 2020 yılı ilk yarısında, Eminönü - Alibeyköy tramvay hattı ise 2020 yılının ikinci yarısında hizmete açılacak.

-  24 saatlik kesintisiz ulaşım tarifesi başlatıldı. 

- Ocak ayı itibariyle “İstanbul Meydanlarını Konuşuyor” kampanyası başlatılacak. İmamoğlu’nun açıklamasına göre “Meydanlarda yapacağımız yarışmalar, yarışma süreçlerinin ötesine geçerek, bir demokrasi şenliğine dönüşecek”. 

- Silivri’den Pendik’e, 15 kent meydanına kimlik kazandırmak ve gerçek kamusal alanlar oluşturmak üzere çalışmaya başladı. 

- 30 bin üniversite öğrencisi için, yıllık 3 bin 200 lira eğitim destek kararı alındı ve hayata geçirildi. 

- İhtiyacı olan ailelerin çocuklarını, varlıklı ailelerin çocuklarıyla eşitlemek için okul öncesi eğitim alanında 150 kreş yapma sözü verdiklerini hatırlatan İmamoğlu, eylül sonunda 11 kreşin temelinin atıldığını, 51 kreşin yerinin belirlendiğini söyledi. 

- Sığınak sonrası ‘Kadın Dayanışma Evi’ni ay sonu itibariyle hizmete açılıyor. 

- İhtiyaç̧ sahibi kadınlar çocukları ile birlikte hayata tutunacak ve barınma ihtiyaçları karşılanacak, bu amaçla açılan 40 oda kapasiteli ‘Dayanışma Evi’nden yararlanacak.

- İSPARK’ın 2 bin 500 personeli arasında tek bir kadın çalışan bile bulunmuyordu. Bu tabloyu değiştirmeye başladık. 2’si üst düzey yönetici İSPAR’taki işe alımlarımızın yüzde 50’sinden fazlasını kadınlardan seçtik. 

- Metro’da kadın şoför sayısı arttı. İBB tarihinde ilk kez 2 kadın genel sekreter yardımcısı birden atandı. 8 kadın daire başkanı işbaşı yaptı. 

- ‘kariyer.ibb.istanbul’ iş başvuru portalı açıldı. 11 ‘Bölgesel İstihdam Ofisi’nin planlaması yapıldı. Küçükçekmece Bölgesel İstihdam ofisini hizmete açıldı. 10 gün içinde Kartal ve Şişli İstihdam Ofisleri açılacak. 

- Bin 200 kişi istihdam edildi. 2020 istihdam hedefi 25 bin. 

- Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi İBB Meclisi’ne getirilecek. 

- Kemerburgaz Cumhuriyet Kent Ormanı’nın 1,6 milyon metrekarelik birinci etabından sonra ikinci etabı 29 Ekim 2020’de açılacak. 

- Sekiz ilçeye sıkışmış, sahne sayısı 11 olan Şehir Tiyatroları artırılacak. 

- İstanbul’un dünyada en çok yabancı ziyaretçi çeken ilk 3 kentten biri olması hedefi konuldu. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU