İlk kafa nakli 2030'a kadar gerçekleşebilir

Destekçileri, tartışmalı işlemin ölümsüzlüğü sağlayabileceğini söylüyor

Dr. Mathew bu yöntemin, omurga yaralanması yaşayanlara yardımcı olmasa da ALS ya da MND gibi dejeneratif kas hastalığı olanlara yardımcı olabileceğini söylüyor (Pixabay)

Bir kişinin bilincini başka bir vücuda taşımayı başarmanın yolunu bildiğine inanan Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) mensubu eski beyin cerrahı, ilk insan kafası nakillerinin gelecek 10 yıl içinde gerçekleştirilebileceğini iddia ediyor.

Hull Üniversitesi Eğitim Hastaneleri NHS Vakfı'nın beyin cerrahisi bölümünün eski lideri Bruce Mathew, bu tuhaf cerrahiyi başarılı kılacak muhtemel çözüm yolunu fark ettiğinde Gelecekbilim (Futurology) Enstitüsü'nün kurucusu Michael Lee'yle bir bilim kurgu romanı üzerinde çalışıyordu.

Matthew, cerrahların, bir kişinin sadece kafasını değil, aynı zamanda tüm omuriliğini başka bir vücuda nakletmesi gerektiğine inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kafa naklini hayata geçirmek için uğraşan birkaç tartışmalı bilim insanı, şimdiye kadar esas olarak omuriliği koparan yöntemlere odaklandı. 10 binden fazla operasyon gerçekleştiren Mathew, bu fikri “tamamen saçma” olarak tanımlıyor.

Ancak 63 yaşındaki Mathew, sinir cerrahisi, robotik ve kök hücre nakillerindeki ilerlemelerin tüm omuriliği ve ona bağlı kafayı başka vücuda yeniden bağlamayı 2030'dan önce mümkün kılabileceği anlamına geldiğini iddia ediyor.

Mathew, The Telegraph'a yaptığı açıklamada “Başlangıçta niyetimiz sadece bir fikir üzerine beyin fırtınası yapmaktı ve bu fikir epey aptalca görünüyordu ama sonra farkettim ki aslında değil. Beyin nakli yapar ve beyinle omuriliği bir arada tutarsanız, bu aslında imkansız değil” dedi.

Omurilik, hayal edilebilecek en engin şey. Beyni omuriliğe bağlı tutmanız gerekir. Omuriliği kesip bölme fikri tamamen saçma.

Kafa nakli alanında daha kötü şöhretli bilim insanlarından biri olan Sergio Canavero, 2017'de omuriliği boyun tabanından kıran bir yönteme dayanarak bir insan cesedi üzerinde başarılı bir nakil gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Canavero, elektriksel uyarılmanın naklin başarılı olduğunu kanıtladığını öne sürmüş ama diğer bilim insanları onu iddiasını eleştirmiş ve Canavero'nun daha önce bir maymunla da başarılı olduğunu iddia ettiğine dikkat çekmişti. O maymunun bilinci bir daha asla yerine gelmedi, gelseydi de maymun felçli kalacaktı.

Kobayı olmaya hazır bir gönüllüsü de olan Canavero, çalışmalarının ölümsüzlüğü sağlayabileceğini öne sürmüştü. Ölümsüzlük, Mathew ve Lee'nin "Chrysalis" adlı kitabının başlığında da kullanılan bir kelime: Ölümsüzlüğün imkanına dair cerrahi bir bilimkurgu öyküsü.

Mathew şöyle devam etti:

[Omuriliği] tek parça tutma düşüncesi her zaman tam anlamıyla göz korkutucu oldu ama artık modern teknolojiyle birçok şeyi yapabilirsiniz.“Şu anda bir ya da iki siniri bağlayabilirsiniz ama robotik ve yapay zekayla yakında 200 sinir bağlayabiliyor olacağız. Tüm omurgayı çıkarırsınız, böylece bütün beyni, omuriliği ve lumbosakralı yeni bir vücuda yerleştirebilirsiniz. “Durayı (omuriliğin koruyucu zarı) içinde bir delik açmadan sağlam şekilde çıkarmanın çok zor olduğu açık. Bir dizi ilerleme ve kademeli adımlar gerektirecek ama muhtemelen önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşecek.

Bu yöntem, omurga yaralanması yaşayanlara yardımcı olmasa da dejeneratif kas hastalığı olanlara yardımcı olabilir ve Mathew, bu yöntemin insanlara robotik bedenler verilmesini sağlayabileceğini öne sürüyor.

Mathew, The Telegraph'a, baş ve omurganın başka bir kişinin DNA'sının büyük kısmıyla başarılı bir şekilde bütünleşip bütünleşemeyeceği konusunda şüpheler olduğunu ve bağırsak bakterilerinin de aktarılması gerekebileceğini söyledi.

Ancak Mathew, kök hücre nakillerinin reddedilmeyi önlemede kullanılabileceğine inanıyor.

“Daha ziyade bir kemik iliği donörü gibi mevcut beynin ve omuriliğin DNA'sını alır, donör DNA'sından kurtulur ve ardından vücudu alan kişinin DNA'sıyla kolonileştirirsiniz” dedi.

Yani, büyük sorunlar var ama mümkün. Ayrıca derin dondurucularda, çoğunlukla sadece kafaları duran binlerce kişinin ve bir gün o ölüleri yeniden canlandırıp hastalıklarını iyileştirebileceğinize ve onlara yeni bedenler verebileceğinize gerçekten inanan şirketler olduğunu unutmamalısınız. Buna kıyasla benim önerdiğim şey muhafazakar sayılır."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science/

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU