The Economist: 2020’nin büyüme şampiyonu yüzde 35 ile Guyana olacak, Türkiye ise yüzde 4 büyüyecek

EUI analizine göre küresel ekonomi, önümüzdeki on yılda geçen on yıldakinin yarısı kadar büyüyebilecek. Büyümenin şampiyonları Guyana istisnası dışında Afrika ve Asya’dan olacak

Guyana'nın Kaieteur Şelalesi, ABD ile Kanada sınırındaki Niagara Şelalesi'nin beş katı yüksekliğinde/ Fotoğraf: Reuters

The Economist Intelligence Unit’in (EIU) her yıl bir sonraki yılın küresel ekonomi öngörülerini içeren “The World in 2020” yayımladı. 

Buna göre üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2020’de yüzde 4 büyüme oranına ulaşacak. 

Gelecek yılın enflasyon beklentisi ise yüzde 10,1. Eylülde açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nın 2020 için öngördüğü enflasyon yüzde 8 idi. 

EIU, kişi başına düşen geliri 2020 için 9 bin 850 dolar seviyesinde tahmin etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2017’de 10 bin 616 dolar seviyesinde gerçekleşen kişi başına gelir, 2018’de döviz kuru krizinin de etkisiyle 9 bin 693 dolara kadar gerilemişti. 

Dünya Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın derlediği habere göre The Economist Intelligence Unit’in analizinde, kur krizinin neden olduğu zararın tamiri için hükümetin mali politikalar ile faiz politikalarını gevşetmeye devam etmesi beklendiği yer aldı. 

2020’de yüzde 3,1 cari açık vermesi beklenen Türkiye’nin kuzey Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Operasyonu’nun ABD ile ilişkileri zora sokacağı, bu durumdan ABD’nin değişen politikalarının da sorumlu olduğu belirtildi.

Malatya nüfuslu ülke dünyanın en hızlı büyüyeni olacak 

The Economist’in en hızlı büyüyecek ülkeler sıralamasında birinci sıra, petrol zengini Güney Amerika ülkesi Guyana’nın. 

780 bin nüfuslu ülkenin 2020’de yüzde 35 oranında büyümesi bekleniyor. 

The Economist’e göre madencilik, turizm ve petrol keşfine ilişkin altyapı projeleri ile ülkenin büyümesi, bu öngörülenin de üzerinde olabilir. 

Guyana.jpg
Guyana, dünyanın en geniş petrol rezervlerine sahip Venezuela'nın kapı komşusu bir ülke/ Fotoğraf: Shutterstock



Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ise ExxonMobil’in iki petrol havzası keşfi yaptığı Guyana için öngördüğü 2020 GSYH büyümesi yüzde 86. 

Yılda 5 milyar varil petrol çıkartılması beklenen Guyana, kişi başı petrol üretimi bakımından dünyanın en büyük 10 petrol üreticisi arasına girecek.

Suriye yeniden inşa ile yüzde 8,9 büyüyecek

Listede Guyana’yı Suriye takip ediyor. 

The Economist’in tahminlerine göre sekiz yıldır devam eden iç savaş sonrası yeniden inşa dönemine girecek Suriye’nin ekonomisi yüzde 8,9 genişleyecek. 

Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Suriye’nin yeniden inşasında rol alacak ülkeler arasında. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonlar sonrası YPG’den alınan bölgeler için TOKi ile işbirliği yapılabileceğini açıklamıştı. 

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre savaşın Suriye ekonomisine verdiği zarar, 338 milyar doları aştı. 

Suriye_inşaat_reuters.jpg
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde inşa etmeyi düşündüğü, 5 bin nüfuslu 10 ilçe ve 140 köyü kapsayan projenin maliyeti yaklaşık 27 milyar dolar/ Fotoğraf: Reuters (Arşiv)



The Economist en hızlı büyüyecek ülkeler sıralamasına Bangladeş, Ruanda ve Etiyopya’yı üçüncü, dördüncü ve beşinci sıradan sokuyor. 

2004’ten bu yana güçlü büyüyen Bangladeş yüzde 7,7’lik büyüme ile gayrisafi yurt içi hasılasını 15 yılda üç katına çıkartmış olacak. 

Sekizinci sıradaki Nepal ve dokuzuncu sıradaki Fildişi Sahili, büyüme furyasına daha geç katılan ekonomiler fakat 2020’de bu iki ülke de sırasıyla yüzde 6,9 ve yüzde 6,8’lik büyüme gösterecek. 

Gayrisafi Mutluluk Endeksi’nin doğduğu Butan’da ise yüzde 7,3 büyüme ile daha geleneksel ölçütlerde ‘ekonomik’ bir büyüme öngörülüyor.

En hızlı büyüyecek ülkeler sıralamasına “devler liginden” bir ülke girdi

Asya’nın genç nüfuslu dev ekonomisi Hindistan yüzde 6,7 büyüme ile The Economist’in ilk onuna giren tek büyük ekonomi. 

Analize göre devletin teşvik programları ekonominin performansını ciddi şekilde artıracak. Başbakan Narendra Modi ve Bharatiya Janata Partisi liderliğindeki koalisyonun Hindu-ulusalcılığı ve ekonomik reform politikaları izlemeye devam etmesi bekleniyor. 

Hindistan.jpg

Hindistan'ın Delhi kentinde bir pazarda kendilerine iş verilmesi için bekleyen göçmen işçiler/ Fotoğraf: Reuters



Gelişen ülkelerde artan okur-yazarlık ve iletişimin maliyetlerinin düşmesinin siyasi istikrarsızlıkların devam etmesine neden olacağını belirten EUI Şef Ekonomisti Simon Baptist, “Geçen hafta Hindistan’da Müslüman karşıtı yasaya yönelik protestolar şunu gösteriyor:

İletişimdeki bu dönüşüm her zaman refah ve büyüme ile sonuçlanmıyor” ifadelerini kullandı. 

EUI’ye göre güneş batmayan imparatorluk Birleşik Krallık’ta Brexit süreci, ekonomiye ayak başı olacak ve büyüme yüzde 1,1’de kalacak. 

Küresel ekonomi gelecek 10 yılda son 10 yılın yarısı kadar büyüyecek

Simon Baptist, büyümeye ilişkin kalıpların değişeceğine vurgu yaparak “Küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki on yılda 2010’lardaki hızının yarısında olmasını bekliyorum. En hızlı büyüyen ekonomiler Afrika’da, güney ve güneydoğu Asya’da olacak” değerlendirmesini yapıyor. 

“Dünya yavaşlayan bir Çin’e alışacak” diyen Baptist, son on yılda İran, Yunanistan ve Libya gibi onlarca ülkenin geçen on yıla göre daha yavaş büyüdüğünü, Ukrayna ve İtalya’da büyümenin geçen on yıla göre değişmediğini söyledi.

ABD-Çin arası teknolojik üstünlük mücadelesi onlarca yıl devam edebilir 

EUI’nin 2020 için öngördüğü en önemli gelişmelerden biri de Washington ve Pekin arasında 18 aydır süren ticaret savaşı geriliminin devam edecek olması. 

EIU Şef Ekonomisti Simon Baptist’e göre iki taraf da hem şirketleri hem diğer ülkeleri içinden çıkması zor durumlara sokmaya devam edecek.

Trump_Şinping.jpg
Haziranda Japonya’da düzenlenen G20 liderler zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ikili bir görüşme gerçekleştirmişti/ Fotoğraf: Reuters



Çinli otoriteler para politikaları ve mali politikalarla ekonomiye yastık olmaya devam edecek ve yavaşlayan ekonominin sürdürülebilirliğini sağlayacak. 

Çin 2020’de yüzde 6,1 büyüyerek on yıl önce 25 trilyon yuan olan ekonomisini hedeflediği gibi 50 trilyon yuana ulaştıracak.

Çin ekonomisi 2019 üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 büyümüştü. Bu oran, 1992’den bu yana görülen en düşük büyüme rakamı. 

EUI analizine göre azil sürecinden hayatta kalarak çıkan ABD Başkanı Donald Trump, 2020’de tekrar başkan seçilecek. ABD ekonomisindeki büyüme gücünü koruyacak, 2020’de yüzde 1,6 büyüyecek. 

ABD-Çin arasında yapılacak kısmi anlaşmalar ticaret savaşlarının ateşini bir nebze düşürse de, teknolojik üstünlük için yapılacak mücadelenin onlarca yıl devam etmesi bekleniyor.

Bankaları negatif faizlerle boğuşan Batı Avrupa’da büyüme yüzde 1,4 olacak.

Büyümenin terazisinde doğu daha ağır basmaya başlarken, Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ekonomilerde faizler düşecek.

Kuala Lumpur.jpg

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 2019'da her 11 kişiden birini oluşturan 65 yaş üstü nüfus, 2050'de her altı kişiden birine denk gelecek/ Fotoğraf: Reuters



30 yaş üstü nüfus ilke kez 30 yaş altı nüfusu geçecek

The Economist’in tahminlerine göre 2020’yle başlayan on yılda dünya nüfusu bir ilki yaşayacak: 30 yaşın üzerindeki insanların sayısı ilk kez 30 yaşın altındaki nüfustan büyük olacak. 

2018’de de dünya benzer bir ilk yaşamış, tarihte ilk kez 65 yaş üstü nüfus 5 yaşın altındaki çocuk nüfusunu geçmişti. 

Nüfusu yaşlanan Japonya, İtalya ve Portekiz gibi ekonomilerde büyüme sıfıra yakın beklenirken Çin, Rusya ve Tayland gibi gelişmekte olan ekonomilerde de nüfusun yaşlanması sağlık hizmetleri ve bakım ihtiyaçlarını artıracak.



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU