Irak Parlamentosu Peşmerge ve memur maaşları tasarısını onayladı

Irak Parlamentosu, 2019 bütçe tasarısında Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) Peşmerge ve memur maaşlarının ödenmesiyle ilgili maddeyi kabul etti

Fotoğraf: AA

Yasa tasarısının görüşüldüğü oturumda 287 parlamenter hazır bulundu ve tasarıda yer alan maddeler tek tek onaya sunuldu. Tasarıda onaylanan maddeler içerisinde IKB adına en önemli madde Peşmerge ve hükümet memurları maaşlarına yönelik madde oldu.

 Bu maddeye göre IKB hükümeti günlük 250 bin varil petrolü Irak Ulusal Petrol Şirketi’ne (SOMO) devredecek ve buna karşılık Bağdat hükümeti de maaşlarını ödeyecek.

Oylamanın ardından Irak Parlamentosu’nda basın toplantısı düzenleyen Kürt parlamenter Viyan Sabri, IKB’nin Irak bütçesindeki payının arttırılmadığını ama bütçeyle ilgili diğer tüm taleplerini kabul ettirdiklerini söyledi.

"Başarı Kürdistan Fransiyonundur"

Sabri, söz konusu başarının Kürdistan Fraksiyonu'nun birlikte hareket etmesiyle elde edildiğini kaydetti.

Bağdat hükümeti 2014’te dönemin Başbakanı Nuri Maliki’nin kararıyla Irak Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını %17’den %12'ye düşürmüş ve bu durum ekonomik krize neden olmuştu.

Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti IŞİD’le savaş süresince kısıtlı imkanlarıyla memur ve Peşmerge maaşlarını ödemeye çalışmıştı. Taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmelerde 2018 yılı başlarında Bağdat hükümeti Kürdistan Bölgesi hükümetine bağlı Sağlık ve Eğitim bakanlıklarında çalışan memurların maaşlarını göndermeyi kabul etmişti.

IKB hükümeti ayrıca Peşmerge Bakanlığı’na bağlı güvenlik güçlerinin de Irak güvenlik güçleri statüsüne alınmasını ve maaşlarının Savunma Bakanlığı bütçesine dahil edilmesini talep ediyor.

DAHA FAZLA HABER OKU