İşçi Partisi umutsuzluğa kapılma lüksüne sahip değil; ilerlemek için tek yol halka ilham vermek

Bu seçimde taban seferberliği gerçekten olağanüstüydü, partinin tam da bunun üzerinde yükselmesi gerekiyor

Jeremy Corbyn (AFP)

Korkunç bir andı. Bütün gün seçime katılımı artırmak için onca rüzgar ve yağmura karşı savaşan İşçi Partisi destekçilerinin çoğu derinlerde bir yerde kendilerini en kötüsüne hazırlamıştı. Meğer en kötüsü, hayal edebileceğimizden daha da fenaymış.

Günlerce kapı kapı dolaşan ve çoğunluğu gençlerden oluşan eşsiz bir aktivistler ordusu sersemlemiş, kafası karışmış halde kalakalacak. Ortada ciddi bir tehlike var; Irak savaşı benim jenerasyonum için neydiyse, bu seçim sonucu da onlar için aynı şey olacak. Biz yüz binler halinde sokaklara çıkmış, kolektif eylemin baş döndürücü gücünü hissetmiştik... Sonra yenildik. Ardından gelen güçsüzlük ve çözülme hissiyatının altından kalkmak zordu. Fakat bu seçim sonucu daha da ağır bir darbe oldu. Küstah bir başbakan tarafından görmezden gelinmek, oy sandığında felaket biçimde yenilmekten görece daha kolay hazmedilir bir yenilgi.

Peki buradan hareketle ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle, kolay cevaplardan kaçınmalıyız. Pek çok kişi, İşçi Partisi'nin yenilgisine açıklama getirmek için sıraya girecek ve bu açıklamalar zaten düşündükleri her şeyi onaylayan söylemler olacak. Sağcılar Jeremy Corbyn'in radikalizmini suçlayacak ve ortadan kaybolmuş bir “orta yola” geri dönme önerisinde bulunacak. Ancak bu, Liberal Demokratlar ve Change UK'in acıklı manzarasını düşündüğümüzde güvenilir bir teşhis olmayacak.

Buna karşılık, tüm suçu Brexit'e yüklemek Corbynci sola cazip gelebilir. Bunun en azından kısmen gerçek olduğunu kabul edelim: Artık Brexit bölünmesinde taraf olmaktan kaçınan bir seçim koalisyonunu sürdürmek İşçi Partisi için imkansız bir ip cambazlığı haline geldi. Ancak hikaye bundan ibaret değil. Bu seçimde İşçi Partisi için seçmenin kapısını çalan herkes “Ben her zaman İşçi Partisi'ne oy verdim, ama Corbyn'e oy veremem” sözlerini duymuş olacak. Başka türlü davranmak anlamsız: Bu hiç kimseyi ikna edemeyeceği gibi, harekete de zarar verir. Asıl soru şu: İnsanlar neden böyle hissediyor ve sol, medyanın kaçınılmaz saldırılarına rağmen güven aşılayan lider figürlerini nasıl yetiştirebilir?

İkincisi, umutsuzluğa kapılma lüksüne sahip değiliz. Seçim sonuçlarının göçmenlerden siyahilere, engellilerden evsizlere toplumun tüm ötekileri için yıkıcı etkileri olacak. Onlarla omuz omuza durmamız hayati önem taşıyor. Ve bu seçimin nadir kazanımlarından biri, kamu yatırımlarından NHS'ye dair Trump'la ticari anlaşma meselesine kadar, solun Johnson'ın elini zorlama becerisi oldu. Bu, hareketin muhalefette oynamaya devam edebileceği ve etmesi de gereken bir rol. Sonuç, kampanya süresince birçok aktivistin bulduğu kolektif sorumluluk ve kararlılık deneyimini hükümsüz kılmaz. Dahası, gelecek aylar ve yıllarda gerekli adımları atmaya niyetliysek, ileri taşımamız gereken ruh tam da budur.

Esasen, bu olay benim kuşağımın “Irak vakasıyla” çok önemli bir açıdan ayrışıyor. Irak bir olaydı, bir kere kaybedilen tek bir karar noktası, sonsuza dek kaybedilmişti. İşçi Partisi'ndeki hareketin tabanının bugünkü kavgası, alenen dağılmakta olan statükonun yerine yeni bir toplumsal ve ekonomik düzen kurma mücadelesidir. Bu kavga hiçbir zaman yalnızca Corbyn'le ilgili olmadı; o sadece bir kuşağın öfke ve umutlarını İşçi Partisi'ne çeviren bir paratonerdi. Aslında, liderliğe yükselişinin neredeyse rastlantısal doğası, Corbyn'in neden bu projeyi bir seçim zaferine taşıyacak lider figürü olmadığını açıklamaya yardımcı olabilir. Fakat olay onun yenilmesiyle bitmiyor.

 

 

Seçim sonuçları, İşçi Partisi'nin ekonomiye dair yapısal reform politikalarının (demir yollarının kamuya ait olmasından, işçilerin yönetim kurullarında temsil edilmesine kadar) popüler olduğunu gösteriyor. Partiyi bu sonucun suçlusu ilan edebilmek için kesinlikle hiçbir elle tutulur kanıt yok. Kuşkusuz, sorunun bir parçası da İşçi Partisi'nin iktidarın el değiştirme gerekçelerinin zorlayıcı öyküsünü kitleye anlatmaması, bunun yerine sadece seçmeni güvensiz ve bağımsız göstermekten ibaret, harcama teminatı veren bir alışveriş listesine bel bağlamasıydı. Sonuç olarak, sorun insanların radikal bir değişim istememesi değil, İşçi Partisi'nin onları bunun mümkün olduğuna inandıracak ilhamı vermeyi başaramamasıydı.

Üçüncüsü, öyleyse elimizde ne varsa onun üzerinde yükselmemiz gerekir. Bu seçimde taban seferberliği gerçekten olağanüstüydü. Sonunda, ulusal çaptaki savrulma tarafından bastırılmış görünüyor ki bu partinin önemini ve potansiyelini maskeleyebilir. Momentum benzeri hareketlere düşman olmak tam olarak yanlış cevap olurdu. Bunun yerine, hareketin köklerini işçi sınıfı topluluklarında yalnızca seçim zamanı değil yıl boyu nasıl güçlendireceğimizi ve İşçi Partisi'nin aktivist tabanını çoğu orta sınıf, beyaz gençlerden oluşan kitlenin ötesine nasıl genişleteceğimizi sormalıyız. Ayrıca, İşçi Partisi son iki yılda yeni bir ekonomi ve toplum inşa etme konusunda hayatım boyunca gördüklerimden daha ciddi, yaratıcı düşüncelere ev sahipliği yaptı. Kendi çıkarlarımız için bu emeğe ihanet etmek, büyük bir hata olur. Bunun yerine yapılması gereken, onu besleyip büyütmek ve politik olarak mümkün kılmak için bir yol çizmektir.

İşçi Partisi'nin yenilgisi, sistemin krizde olduğuna yönelik kavrayışını geçersiz kılmaz. Aslında, Johnson'ın çoğunluğa sahip olduğu hükümet bu krizin en son evresi. Bunun 1940'lara benzer bir dönem olduğunu umduk: 2008 yıkımının enkazından yeni bir toplum inşa etme şansı. Şimdi, Britanya ve dünyanın geri kalanı önce 1930'larda yaşadığımız dönemi (yükselen aşırı sağ popülizmin belirleyici olduğu bir devir) yaşamak zorunda kalabilir gibi görünüyor. Bu çok tatsız bir ihtimal. Ama aynı zamanda, bu kampanyayı besleyen daha iyi bir dünya umudunu asla elden bırakmadan birlikte yüzleşmemiz gereken bir ihtimal.

 

 

*Makale orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU