Şehir Üniversitesi’nin kurucu rektörü: ŞEHİR, Kırşehir olmasın

Gökhan Çetinsaya: 1954 genel seçimlerinde muhalif Osman Bölükbaşı’ya oy verdiği gerekçesiyle Kırşehir, iktidar tarafından ilçeye çevrildi

Gökhan Çetinsaya / Fotoğraf: Sosyal medya

Eski Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı ve Şehir Üniversitesi kurucularından Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Marmara Üniversitesi’nde devredilen Şehir Üniversitesi’ni Kırşehir örneğiyle anlattı.

T24’te bir yazı kaleme alan Çetinsaya, 1954’de seçmenin muhalefete oy vermesi nedeniyle Demokrat Parti iktidarı tarafından ilçe yapılan Kırşehir’e işaret ederek, “Şehir, Kırşehir olmasın” dedi.

Çetinsaya’nın yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Bir kere, bu olay Türkiye üniversite tarihinde bir ilk olacaktır. Malum, Türkiye üniversite hayatı 20. yüzyıl boyunca çok badire atlatmış, özellikle akademisyen takımı farklı dönemlerde devletten -en hafif tabiriyle- bol şamar yemiştir. Bu manada 1930’lardan bugünlere neredeyse istisnai bir dönem yoktur. Yaşananların hikayesi, ayrı bir yazıda anlatılabilecek kadar uzun ve hayli hazindir. Ancak ŞEHİR örneği her bakımdan bir ilk olacaktır. Bu ‘topyekun’ hamlenin Türkiye’de genellikle siyasi kamplar üstü işleyen ‘devlet aklı’na yeni bir repertuar açmak bir yana; özellikle vakıf üniversiteleri için her bakımdan bir dönüm noktası olacağı muhakkaktır.

İkinci olarak bu olay Türkiye siyasal hayatında bir ilk olacaktır. Ve büyük ihtimalle Kırşehir örneğiyle kıyas edilecek, Kırşehir örneği gibi dünya durdukça tarih kitaplarında anlatılacaktır.

“Kırşehir Olayı”nı kısaca hatırlatmak gerekirse, 1954 genel seçimleri sonrasında, muhalif Osman Bölükbaşı’ya oy verdiği gerekçesiyle şehir, Demokrat Parti iktidarı tarafından ilçeye çevrilmiştir.

Tabii haklı olarak şu soru sorulabilir: En cevval Menderes-perestlerin bile izah edemediği yahut savunamadıkları Kırşehir örneği, ŞEHİR örneğiyle kıyas edilebilir mi? Kırşehir’e yapılan muhtemelen ‘manevi’ bir cezaydı; örneğin vali, kaymakam oldu veya mali imkanlar azaltıldı, vb.

ŞEHİR ise… Baştan beri yazılanlar ışığında lafı daha fazla uzatmaya gerek var mı?!..

Sözün özü, ŞEHİR’e ve bütün bu akademik birikime yazık olmasın; bir formül bulunmasına imkan verilsin.

ŞEHİR’in kayyım ya da garantör altında değil, kendi kimliğiyle yaşamasına izin verilsin!

ŞEHİR, Kırşehir olmasın!.."

 

Independent Türkçe, T24

DAHA FAZLA HABER OKU