Rusya ve Çin'in vetosu, Türkiye ve Irak üzerinden Suriyelilere yardım gönderilmesini engelliyor

Rusya, 2011'de Suriye’de savaş başladığından bu yana Suriye konusunda hazırlanan kararları 14. kez veto etmiş oldu

Suriye rejimi 20 Aralık'ta Maaret El-Numan ilçesini bombaladı / Fotoğraf: AFP

Rusya ve Çin, 20 Aralık Cuma günü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Türkiye ve Irak üzerinden milyonlarca Suriyeli sivile insani yardım sağlanmasını öngören kararı veto etti.

Belçika, Kuveyt ve Almanya tarafından hazırlanan karar, Türkiye'deki iki ve Irak'taki bir sınır noktasından Suriye’ye insani yardım gönderilmesi uygulamasının bir yıl daha uzatılmasını öngörüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

13 üye devlet karar tasarısını onaylarken Rusya ve Çin veto haklarını kullandı. Kararı veto eden Suriye rejiminin müttefiki Rusya, sadece Türk geçiş noktalarından ve yalnızca altı ay boyunca sivillere yardım gönderilmesini öneriyor.

Rusya böylece, 2011'de Suriye’de savaş başladığından bu yana Suriye konusunda hazırlanan kararları 14. kez veto etmiş oldu. Çin ise bu son adımda dahil, Suriye ile ilgili bir kararı son dört ayda ikinci kez veto etmiş oldu.

Öte yandan, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib şehrinde rejim güçleri ve silahlı gruplar arasında yaşanan şiddetli çatışmaların sonucunda 19 Aralık Perşembe gününden bu yana 80'den fazla kişi öldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Şam'ın kontrolü dışındaki son nokta olan İdlib’de çatışmaların artabileceğini açıkladı.

idlib AFP.jpg
İdlib'e yönelik saldırıların ardından siviller kenti terk etmeye başladı / Fotoğraf: AFP

 

SOHR’a göre 20 Aralık Cuma günü, İdlib şehrinde meydana gelen çatışmalarda 51 muhalif öldürülürken rejim güçleri ve ona bağlı silahlı güçlerin saflarında ise 30 asker öldürüldü. Silahlı muhalif gruplar tarafından kontrol edilen Maaret el Numan ilçesi yakınlarında meydana gelen kanlı çatışmalar Perşembe akşamından bu yana devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bildirdiğine göre, bu çatışmalara paralel olarak, rejim güçlerini destekleyen Rus savaş uçakları, Maaret el Numan ve komşu Serakib ilçelerine hava saldırısı başlattı.

Binlerce kişi yerlerinden edildi

AFP muhabirine göre, İdlib’de gerilimin artması, şehrin nüfusunun büyük ölçüde yerinden edilmesine neden oldu. İdlib'in kuzeyine kaçmaya karar veren Yaser İbrahim Ed-Dandanel ve ailesi de yerlerinden edilen Suriyelilerden biri. Malzeme yetersizliği nedeniyle zeytinliklerde kalması gereken Dandanel ve ailesi, Perşembe günü yüzlerce roketin Maaret el Numan'ı hedef aldığını söyledi ve durumu "çok kötü" olarak niteledi.

idlib AP.jpg
Hava saldırılarında yıkılan bir binada arama kurtarma çalışmaları yapıldı / Fotoğraf: AP

 

Bölge sakinleri ve kurtarma görevlileri binlerce insanın Türkiye sınırına kaçtığını ve Cuma günü uzun bir otomobil konvoyunun Maaret el Numan ilçesinden ayrılırken görüldüğünü bildirdi. Şehirdeki kurtarma görevlisi Usame İbrahim, "Toplu çıkış binlerle ifade edilebilir. Bu insani bir felaket. Sokaklarda yürüyen ve şehirden ayrılmak için evlerinin yakınında arabalarını bekleyen insanları görüyoruz” dedi.

Yakıp yıkma politikası

Independent Arabia'nın haberine göre muhalifler, Rusya ve Suriye güçlerinin ilerleme kaydedebilmek için “yakıp yıkma politikası” uyguladıklarını savunuyor. Son günlerde bölgede rejimin kontrolüne geçen köyler arasında İdlib şehrinin güneyindeki Umm Celal Köyü, İdlib'in doğusunda Rebia ve Harbiye köyleri bulunuyor.

Öte yandan, Rusya ve Suriye ordusu, El Kaide'nin yaklaşımından ilham alan muhaliflerle savaştıklarını ileri sürerek sivil alanların gelişigüzel bombardımana tabi tutulduğu iddialarını reddetti.

Heyetu Tahriru'ş Şam (eski adıyla Nusra Cephesi) 3 milyon insanın yaşadığı İdlib şehrini kontrolü altında tutuyor. Bunların büyük bir bölümü yerlerinden edilmiş insanlar. İdlib, Ağustos ayının sonunda ateşkes anlaşmasına tabi tutuldu, ancak çatışmalar haftalar önce tekrar baş gösterdi.

Tansiyonun düşürülmesi çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Suriye Özel Temsilcisi Nejat Ruşdi, Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, şiddetin tırmandırılmasını kınadı ve 23 sivilin ölümüne neden olan rejim bombardımanının ardından "tansiyonun derhal düşürülmesi" çağrısında bulundu.

Moskova'nın ateşkes ilan etmesine rağmen bombardımanlar ve çatışmalar sebebiyle Ağustos ayının sonundan beri 250'den fazla sivil hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra her iki taraftan da yüzlerce unsur hayatını kaybetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 2011 yılında savaşın ülkede patlak vermesinden bu yana Ekim ayında İdlib’e yaptığı ilk ziyarette İdlib savaşının Suriye'deki savaşın sonlandırılması için bir anahtar olduğunu belirtmişti. İdlib savaşı 370 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu ve şehirde büyük bir yıkım bıraktı. Ayrıca İdlib savaşı nedeniyle şehrin nüfusunun yarısı ülke içindeki başka bölgelere veya ülke dışına göç etmek zorunda kaldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

independentarabia.com/node/80376

DAHA FAZLA HABER OKU