Suudi Arabistan, Malezya'daki zirveye katılmaması için Pakistan'a baskı yaptığı iddiasını yalanladı

Suudi Arabistan, Kuala Lumpur'da sona eren zirveye Pakistan'ın katılmaması için baskı yaptığı yönündeki iddiaları yalanladı

Kuala Lumpur Zirvesi'ne İran, Türkiye ve Katar katılırken Pakistan, Suudi Arabistan ve Endonezya katılmadı (AA)

Suudi Arabistan'ın Pakistan büyükelçiliği, Riyad'ın Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki zirveye katılmaması yönünde Pakistan yönetimine baskı yaptığı yönündeki iddiaları "kategorik olarak" reddetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün sona eren zirveye Pakistan'ın katılmama kararının arkasında Suudi Arabistan'dan gelen ekonomik yaptırım tehdidi olduğu açıklamasının bazı medya organlarında yayımlanması sonrası yapıldı. 

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki ilişkilerin dostça olduğu ve tehdit diline başvurulmasına gerek olmadığı vurgulanarak şöyle dendi: 

Pakistan'daki Suudi büyükelçiliği, Suudi Arabistan'ın, Kuala Lumpur Zirvesi'ne katılmaması için Pakistan'a baskı yaptığı ve tehdit ettiğini iddia eden bazı medya kanallarının yalan yayınlarını ve bilgilerini reddediyor.

Tarafların Müslümanların birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) rolünü sürdürmesi konusunda tamamen hemfikir olduğunun belirtildiği açıklamada "İki ülke arasındaki kardeşçe ilişkiler uzun bir geçmişe, güvene, karşılıklı saygıya ve anlayışa sahip. İki ülke, bölgesel ve uluslararası konuların çoğunda, özellikle de İslam ümmeti konularında görüş birliğine sahiptir" ifadeleri kullanıldı. 

Suudi Arabistan'ın zor zamanlarda Pakistan'ın yanında durduğu ve Riyad'ın Pakistan'ın başarılı ve istikrarlı bir ülke olmasını istediğinin altı çizildi. 

Pakistan Dışişleri'nden açıklama

Pakistan Dışişleri Bakanlığı da İslamabad'ın zirveye katılmamasıyla ilgili olarak basından gelen sorulara yanıt verdi. 

Bakanlık Pakistan'ın zirveye katılmama kararının "Başlıca Müslüman ülkelerin, Ümmet içindeki ayrılıklar konusundaki kaygılarına yanıt vermek için daha fazla zaman ve çabaya ihtiyaç duyulması" nedeniyle alındığını duyurdu. 

Açıklamada "Pakistan, Müslüman dünyasının karşılaştığı sorunlara etkili şekilde yanıt verebilmek için zorunlu olan Ümmet'in birliği ve dayanışması için çalışmayı sürdürecektir" ifadelerine yer verildi. 

Kuala Lumpur'daki zirve, Suudi Arabistan ve bazı ülkeler tarafından İslam İşbirliği Teşkilatı'na zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Endonezya, Suudi Arabistan ve Pakistan zirveye katılmamıştı. 

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU