NASA’nın yörüngeden çıkan uzay aracı Starliner eve dönecek

Starliner’ın 2020’de mürettebatlı göreve çıkması planlanıyor

Boeing Starliner (NASA)

NASA’nın cuma günü fırlattığı ama istenen yörüngeye girmeyen Boeing Starliner kapsülünün, bugün Dünya’ya döneceği açıklandı.

Cape Caneveral Üssü'nden fırlatılan uzay aracı, Dünya yörüngesinde, Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) varmayı hedefliyordu. Ancak istasyona kitlenemediği ve hatta yörüngeden çıktığı açıklanmıştı.

Boeing’ten gelen açıklamada, Atlas 5 roketiyle sorunsuz şekilde fırlatılan Starliner’ın “yörüngeye yerleşiminin normal olmadığı” bildirilmişti.

Starliner, UUİ'de görev yapan 6 astronot için yeni yıl hediyelerinin yanı sıra yüzlerce ağaç tohumunu, Boeing'in kurucusu William Boeing'in uçuş seyahat kimliğini ve Rosie" adı verilen cansız mankeni taşıyordu.
 


Öte yandan NASA, otomatik zamanlayıcı hatası yüzünden yörüngeden çıkan ve akıbeti belirsiz görünen uzay aracının bugün eve döneceğini açıkladı.

Reuters’ta yer alan habere göre, NASA ve Boeing yetkilileri cumartesi yaptıkları toplantıda, hala başarısızlığın nedenini araştırdıklarını ve uçuştan önceki kapsalı testlerde hiç sorun yaşanmadığı için bu sonuca şaşırdıklarını ifade etti.

Boeing’in uzay bölümünün üst düzey yöneticisi Jim Chilton, atmosfere girişte, alçalmada ve inişte sorun olmadığını söyledi:

Hiç şüpheniz olmasın, (Starliner) yarın atmosfere girdiğinde, kanıtlayacağımız bir şeyler olacak.

Chilton ayrıca, aracın pazar günü (Türkiye saatiyle 15.57’de) New Mexico’daki White Sands’e ineceğini açıkladı.

Starliner’ın ilk mürettebatlı görevinden önce başka testlere tabi tutulup tutulmayacağı belirsizliğini koruyor. Boeing’in insansız test uçuşunu tekrarlaması gerekebilir. Bu da NASA’nın programını önemli ölçüde geciktirebilir ve maliyeti artırabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starliner’ın 2020’de yapılması planlanan ilk mürettebatlı uçuşunda yer alacak astronotlarsa bu gelişmeler yüzünden endişelenmediklerini söylemişti.

Space.com’da yer alan habere göre astronotlardan Nicole Mann, “Güvenlikle ilgili herhangi bir endişemiz yok” diye konuştu.

Diğer astronot Mike Finche ise “İhtimaller her zaman vardır, zaten bu yüzden test uçuşu yapılır” dedi.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine de aracın otomatik uçuşta olduğunu ve içinde insan bulunduğu durumda kenetlenmenin başarıyla gerçekleşebileceğini vurguladı:

Şunu açıklığa kavuşturalım: Mürettebatımız güvende olacak. Araçta olsalardı, yarın Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı biçimde kenetlenebilirdik.

SpaceX'in test uçuşu başarılı olmuştu

NASA'nın UUİ'ye özel şirketlerin ürettiği mekikler aracılığıyla astronot taşımayı amaçlayan "Ticari Mürettebat Geliştirme Programı" kapsamında, Boeing "Starliner" personel taşıyıcı araçları test ederken, SpaceX de "Dragon Crew" aracı üzerine çalışıyordu.

Dragon Crew ilk insansız seferi için 2 Mart'ta fırlatılmış, 3 Mart'ta UUİ'ye ulaşmış ve 8 Mart'ta Dünya'ya dönmüştü. SpaceX yeni yılda mürettebatlı test uçuşuna geçmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU