Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na: Dersimli olan zât, Dersim olayları ile ilgili bizim gösterdiğimiz vicdani tavrın 10’da birini göstermiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun tarihle yüzleşmediğini savunarak “CHP’nin artık bu millete kendi tarihiyle ilgili samimi bir özeleştiri vermesi şarttır” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2019 Necip Fazıl Ödülleri Töreni'nde konuştu. 

Törende ödül alan isimleri açıkladıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerini dile getiren Erdoğan, CHP’nin geçmişle yüzleşemediğini söyledi. 

Erdoğan, CHP’nin Dersim olayları konusundaki tutumunun hâlen net olmadığını savunarak “CHP’nin bir an önce milletin karşısına çıkıp bu ülkeye yaşattıkları için özür dilemesi gerek” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde: 

Tarihimiz doğrusuyla yanlışıyla, eksiğiyle ve fazlasıyla, sevinciyle ve üzüntüsüyle bizim tarihimizdir. Geçmişimizle yüzleşmek bizi küçültmez, tam tersine büyültür. Bilhassa hakikatlere ulaşma şansımızın oldukça yüksek bulunduğu yakın tarihimizle ilgili bu yaklaşıma daha çok ihtiyacımız var. 

Mesela tek parti CHP’sine ait dönemde objektif şekilde tüm boyutlarıyla araştırılması gereken karanlık noktalar bulunuyor. Elbette bunu öncelikle yapması gereken ana muhalefet partisi CHP’nin bizzatihi kendisidir. 

Ancak yakın tarihle ilgili en fazla CHP’nin konuşması gerekirken dikkat ederseniz bu tartışmalar gündeme geldiğinde hemen derin bir sessizliğe bürünüyorlar.  Açıkçası CHP’nin artık bu millete kendi tarihiyle ilgili samimi bir özeleştiri vermesi şarttır. 

İskilipli Atıf Hoca’nın idamından Dersim olaylarına Türkçe ezan zulmünden 27 Mayıs darbesindeki rolüne kadar pek çok üzücü hadisede CHP, kendi tarihiyle yüzleşme cesareti gösterememiştir. 
Dersimli olan zât da bunu açıkça ortaya koyamamıştır. 

Bu partinin başındaki zât, her fırsatta Dersimli olduğunu ve Dersimli olmaktan da gurur duyduğunu söylüyor. Ancak Dersim olayları ile ilgili bizim yaklaşık 10 sene önce gösterdiğimiz hassasiyet ve vicdani tavrın 10’da birini dâhi sergileyemiyor. 

Biz CHP’nin kurumsal anlamda Dersim konusunda ne düşündüğünü hâlen bilmiyoruz. CHP’nin bir an önce milletin karşısına çıkıp bu ülkeye yaşattıkları için ya özür dilemesi ya da üzücü olaylardaki rolü için pişmanlık duyduğunu millete söylemesi gerekiyor.

CHP yönetimi geçmişleriyle yüzleşene, darbeler, katliamlar, yasaklar, idamlar ve kanlı sokak olaylarındaki rollerini cesaretle açıklayana kadar, peşlerini bırakmayacağız.


2019 Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu

Törende Necip Fazıl Saygı Ödülü’nü Prof. M. Uğur Derman, Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’nü Emin Gürdamur, Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü’nü Cemal Şakar, Necip Fazıl Fikir Araştırma Ödülleri’ni Mehmet Akif Aydın ve Coşkun Yılmaz, Necip Fazıl Uluslararası Kültür ve Sanat Ödülü’nü Emced İslam Emced, Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’nü Meryem Kılıç ve Necip Fazıl Şiir Ödülü’nü ise İbrahim Tenekeci aldı.  


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU