HDP, MHP'yi Doğu Türkistan'a sahip çıkmamakla suçladı... MHP'den 'Yerini bile bilmezler' cevabı geldi

HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun AK Parti ve MHP’yi Doğu Türkistan’daki baskılar konusunda sessiz kalmakla suçlamasına MHP’li Yıldız’dan “Maksatları başka. Doğu Türkistan’ın yerini bilmezler” diye cevap geldi

Doğu Türkistan'daki baskı iddialarına yönelik zaman zaman protestolar düzenleniyor / Fotoğraf: AA

Çin'in kuzeybatısındaki özerk bölge Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri yaşandığına dair iddialar uzun süredir gündemde.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda AK Parti ve MHP’ye şu eleştiriyi yöneltti:

MHP ve Ak Partinin Uygur Türklerine sırtlarını dönmeleri tarihe not düşülecek bir hadisedir. Biz HDP olarak halkların kardeşliğine inanıyoruz. İktidar Çin’le ilişkisini bozmak istemiyor! Bu sebeple Uygur Türklerinin yaşadığı ihlallerini görmek istemiyor! Açıkça samimiyetsizler!

 

Söz konusu paylaşımıyla ilgili aradığımız Gergerlioğlu, Meclis’te Doğu Türkistan’a dair araştırma önergeleri verilmesine karşın AK Parti ve MHP’nin Çin ile ilişkileri bozmamak adına bariz bir şekilde isteksiz kaldığını öne sürerek şunları söyledi.

“MHP, iktidarı rahatsız etmemek için kendileri için önemli konudan vazgeçiyor"

İyi Parti, 2018 ve 2019’da araştırma önergesi verdi. CHP, İyi Parti, HDP önergenin kabulü için olumlu oy kullanırken AK Parti ile MHP’nin olumsuz oyu yüzünden geçmedi.  Bu manidar bir durum MHP açısından. Güya Doğu Türkistan onlar için önemli bir konu ama iktidarı rahatsız etmemek için kendileri için önemli bir konudan vazgeçiyorlar.

Gergerlioğlu, Çin’in Doğu Türkistan politikalarına yönelik eleştirileri nedeniyle Çin Büyükelçiliği yetkililerinin kendisini iki kez ziyaret ettiğini ve insan hakları raporlarına dayalı eleştirilerine cevap veremediklerini de öne sürdü.

gergerlioğlu.jpg
Ömer Faruk Gergerlioğlu / Fotoğraf: AA

 

“Kürsüye çıkınca mangalda kül bırakmıyorlar”

HDP olarak halkların kardeşliğine inandıkları için araştırma önergelerine evet dediklerini iddia eden Gergerlioğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

İşin üzücü tarafı MHP’nin kendisi açısından çok önemli olan bir konudaki haksızlığı görmezden gelebilmesi. Bu çok acı bir durum.  Bir araştırma önergesi getiriliyor HDP, CHP, İyi Parti evet diyor, sen niye demiyorsun. Kürsüye çıkınca mangalda kül bırakmıyorlar. Oylamaya gelince oy vermiyorsunuz.

"O zaman sen getir, Niye getirmiyorsun?"

Gergerlioğlu, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül’ün CHP, HDP ve İyi Parti’den gelen önergelere evet dememe kararı aldıklarını söylediğini iddia ederek, “İyi o zaman sen getir. Niye getirmiyorsunuz? Bu samimi bir açıklama değil. Binlerce Uygur Türk’ü ölüyor orada. Binlercesi cezaevinde. Tam bir soykırım” diye konuştu.

feti yıldız.jpg
Feti Yıldız / Fotoğraf: AA

 

“Maksadı Doğu Türkistan’da yaşananlara dikkat çekmek değil”

Independent Türkçe'nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise Gergerlioğlu’nun eleştirileriyle alakalı olarak şu iddialarda bulundu:

MHP, Türkçü ve Turancı bir parti. Onların maksadı Doğu Türkistan’da yaşananlara dikkat çekmek değil. Doğu Türkistan nerede diye sorsan onu bile bilmezler. MHP de AK Parti de Doğu Türkistan'a sahip çıkar"

“Parlamentoda küçük ayak oyunlarına MHP düşmez”

Doğu Türkistan’ın sürgünde ölen lideri İsa Yusuf Alptekin için geçtiğimiz günlerde yapılan anma toplantısını MHP’nin organize ettiğini söyleyen Yıldız sözlerini şöyle tamamladı:

Kendisini bizzat tanırdım. Öldüğünde de rahmetli Türkeş bütün parti etkinliklerini iptal etmişti. HDP’nin bize Türkçülük Turancılık konusunda öğreteceği bir şey yok. EYT konusunda da aynı şeyi yapıyorlar. Amaca hizmet etmiyor. Parlementoda küçük ayak oyunlarına MHP düşmez. Biz zamanında Türk dünyasında esir Türkler var dediğimiz bunlar dalga geçerdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU