İstanbul’da Kent Konseyi açılışına katılan İmamoğlu: Dünyanın en demokrat belediye başkanı olmayı hedefledim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ilk kez Kent Konseyi kuruldu. Konseyin ilk başkanı Tülin Hadi oldu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: İBB Basın

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen konseyin açılış konuşmasını Kent Konseyi’nin oluşumunda İBB adına koordinasyonu gerçekleştiren belediyenin ilk kadın Genel Sekreter Yardımcısı olan Yeşim Meltem Şişli yaptı.

Açılışta söz alan İmamoğlu, kendisini sevindiren ve heyecanlandıran konuyu, “Genel sekreter yardımcımızın bir kadın olarak bu özel süreci hazırlamış olması, kadın elinin değmiş olması, bir de tabi Kent Konseyi başkanın da bir kadın olarak sürece dahil olması çok değerli, tarihi bir anekdot bence” sözleriyle dile getirdi. 

 

İBB
İstanbul'da Kent Konseyi kuruldu / Fotoğraf: İBB Basın

 

İstanbul’un her adımıyla Türkiye’ye örnek olması gerektiğini söyleyen ve konseyden olan beklentini dile getiren İmamoğlu, “Toplumun, belediyecilikle beraber kamu yönetimine eşlik etmesi ve sürece yön vermesi, taleplerini bildirmesi, yetenekleriyle her anında katkı sunması gerçekten o kamu kurumunun topluma ait olduğu hissini ortaya koyuyor. Aynı zamanda o kamu kurumunun şeffaflığını güçlendiriyor. Bütün bu anlayış, aslında temiz bir toplumun varlığına doğru bir gidişat” ifadelerini kullandı.

“‘İstanbul Gönüllüsü’ tanımını İstanbul’a kazandırmak istiyoruz”

İmamoğlu, zaman içerisinde milyonlarca İstanbullunun hemşehrilik duygusu ile sürece katılımını ve hizmet etmesini beklediğini ifade etti.

Katkı sunma becerisini ortaya koyacak insanların bir araya geldiği bir ‘İstanbul Gönüllüsü’ tanımını İstanbul’a kazandırmak istediklerini kaydeden İmamoğlu, “Yani bir ana çatı var; Kent Konseyi. Belki yön verecek ve süreci ana prensipleri ile tanımlayacak bir kurumumuz. Ama onu destekleyici birçok sivil süreci de büyükşehir belediyesinin içine katıyoruz” şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Dünyanın en demokrat belediye başkanı olmak istiyorum”

Türkiye’nin ve İstanbul’un gelmiş geçmiş en demokrat belediye başkanı olma iddiasını yineleyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Dünyayı gezdikçe, dünyanın demokrasiye dönük hayallerinin ve de beklentilerinin bizim 2019 yılında yaşadıklarımızdan sonra nasıl beslendiğini gördükten sonra ben de hedefi büyüttüm. Ben diyorum ki; ‘İstanbul’un belediye başkanı olarak dünyanın en demokrat belediye başkanı olmak istiyorum.’ Bu hedefi koyuyorum. Gerçekten yapabiliriz. Çünkü bizim insanımız buna hazır. Çok mutluyum, gururluyum. Kent Konseyimiz, İstanbul’umuza, İstanbul’un demokrasiye olan düşkünlüğü ve özgürlüğe olan milletimizin karakteri ile birleştiği bir sürecin yaşanacağı bu dönemin bence en simgesel anlarından biri oldu.

Daha önce “Gençlik Merkezi” olarak kullanılan Saraçhane’deki bina, Konsey’e tahsis edilirken, başkanlığına da Mimar Tülin Hadi seçildi.

İstanbullular Kent Konseyi'yle yönetime katılacak 

Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir.” Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU