"Avrupa, İran’la nükleer anlaşma konusunda ihtilafı çözmek için yeni bir süreç başlatabilir"

Avrupa’nın muhtemel süreci ocak ayında başlatabileceği aktarıldı

ABD, bahsi geçen anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'ın belirtilen sınırları ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu (Reuters)

İran’la 2015’te gerçekleştirilen nükleer anlaşmada yer alan Avrupa ülkelerinin, ABD’nin anlaşmadan çekilmesi ve İran’ın öngörülen nükleer sınırları aşmasının ardından, ocakta anlaşmazlıkların çözümüne yönelik yeni bir süreç başlatabileceği aktarıldı. Reuters’a konuşan diplomatların muhtemel sürecin İran’a karşı uygulanan yaptırımları içermeyeceğini söylediği aktarıldı.

Tahran, ABD yaptırımlarından etkilenen İran ekonomisini korumadığı gerekçesiyle anlaşmanın kurtarılması konusunda Britanya, Fransa ve Almanya’nın başarısız olduklarını söyleyerek eleştirmişti. Washington, 6 büyük devlet ve İran arasında öngörülen anlaşmadan çekilmesinin ardından geçen yıl yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu.

Reuters, ABD’nin “azami baskı” politikasıyla İran’ı yeniden masaya getirme girişiminin İran’ın anlaşmaya olan sadakatini giderek azalttığını ve ülkenin nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirmeye devam etmesine neden olduğunu aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İranlı yetkililerin aktardığına göre Tahran, 6 Ocak’ta kendini anlaşmaya uyumluluktan bir miktar daha uzaklaştıracak.

Altı diplomatın, her ne kadar İran’ın son hamlelerinin ciddiyetini ölçmek istese de Britanya, Fransa ve Almanya’nın süreci başlatma konusunda prensipte anlaştığı belirtildi. 

Avrupalı bir diplomatın, “Sürecin başlatılması problemli konuların çözülmesini ve anlaşmanın korunmasını amaçlıyor” dediği aktarıldı. 

Öte yandan sürecin genişletilmediği durumda nihayetinde Birleşmiş Milletler yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girebileceği ifade edildi. 

Diplomatların, İran’ın ihlallerinin kabul edilebilir sınırı geçmediği sürece, yaptırımları gündeme almak yerine Avrupa’nın süreci uzatmaya odaklandığını söylediği belirtildi. 

DAHA FAZLA HABER OKU