Dilipak: Kenevirin tek sorunu THC barındırması, o da doğru kullanılırsa tedavi edici olabilir

Akit yazarı: Esrar uyuşturucu olma özelliğinin ötesinde uyuşturucu ve ona götüren yollardan dönüş ve tedavi için çok daha fazla fonksiyonel bir ürün olarak değerlendirilebilir

Fotoğraf: AA

Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, kenevirin tek sorununun THC maddesini barındırması olduğunu ancak bunun da doğru kullanımla tedavi edici olabileceğini yazdı.

Dilipak, bugünkü köşe yazısında “Kenevir gelinen noktada insanlığın bugün ve gelecekteki muhtemel sorunları için, hatta bütün canlıların geleceği için hayati öneme sahip bir bitki” ifadesini kullandı ve kenevirle ilgili şu görüşlerini dile getirdi:

Tek sorun, kenevirin dişisinin tepe filizlerinde esrar diye bilinen THC maddesinin bulunması. Bu madde de biyolojik açıdan şeker ya da sigara kadar zararlı değil. Tinerle kıyaslanmaz bile, tiner beyin, akciğer, karaciğer, böbrek, üst solunum yoluna kadar her şeyi tahrip ediyor. Esrar belli bir seviyeye kadar kullanıcı için kriminal risk oluşturmaz. Dinen yasaklanması aklı zail eden kullanım şekli ile ilgilidir. Ancak THC doğru kullanılırsa “afyon” örneğinde olduğu gibi tıbbi anlamda ve psikotrop ilaç kategorisinde tedavi edici bir şekilde de kullanılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dilipak, yazısında şu öneriyi de getirdi:

Esasen kenevirin THC içeren bölümü, SGK tarafından toplanıp yeniden yapılandırılarak bağımlılara doktor gözetiminde tedavi maksadı ile bedava verilir ve iş MAFİA’nın elinden alınırsa bu alanda temel sorun da çözülmüş olur.

Akit yazarı, “Yani esrar uyuşturucu olma özelliğinin ötesinde uyuşturucu ve ona götüren yollardan dönüş ve tedavi için çok daha fazla fonksiyonel bir ürün olarak değerlendirilebilir” ifadesini de kullandı.

THC nedir?

Tetrahidrokannabinol veya kısaca THC, Hint keneviri bitkisinde doğal olarak bulunan analjezik madde. Esrarın etken maddesidir. Kana karıştığında sinirleri gevşetir ve keyif verir. Bitkinin dişisinde erkeğine kıyasla 4-5 kat daha fazla bulunur. Bu sebepten esrar, dişi hint kenevirinden elde edilir.

 

Independent Türkçe, Akit

DAHA FAZLA HABER OKU