Trump'tan içinde Türkiye'ye yaptırımları da barındıran savunma bütçesi açıklaması: Bugün imzalayacağım

ABD Başkanı Donald Trump, 738 milyar dolarlık savunma bütçesini imzalayacağını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, 2020 yılı savunma bütçesini bugün onaylayacağını Twitter hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu.

 

Trump yaptığı açıklamada "738 milyar dolarlık savunma bütçesini bugün imzalayacağım. Bütçe 12 haftalık doğum izni ödemesi sağlıyor. En önemlisi uzay gücünün yaratılması ve güney sınırında duvar yapımının fonunun kaynak sağlıyor." dedi. 

Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılına dair 738 milyar dolarlık bütçesi Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) Rusya ve Çin ile mücadele, federal çalışanlar için ebeveynlik izni ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süredir gündeminde olan “uzay gücü” kararlarının yanı sıra Türkiye'ye yaptırımları da beraberinde getiriyor.

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alan Türkiye'ye yönelik yaptırım çağrısında bulunan NDAA, aynı zamanda Lockheed Martin Corp tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye tesliminin kısıtlanmasından söz ediyor.

"Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington ile Ankara'nın F-35 ve S-400 sistemlerinin bir arada çalışıp çalışmama konusunda uzun süredir ciddi bir anlaşmazlık yaşadığı biliniyor. 

Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor. 

Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında ise Türkiye'nin F-35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor. 

Pentagon'un 2020 yılı bütçesinde Türkiye'ye yönelik yaptırımların önünü açan bir başka konu ise yine Ankara'nın Moskova ile kurduğu ilişkiler kapsamında ele alındı. 

Buna göre TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projelerinden de Türkiye'ye yaptırımların önünün açılması bahsediliyor. 

Bütçe tasarısında halihazırdaki yabancı savaşçılara 71.5 milyar dolar ödeneceği de bir başka dikkat çekici madde. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU