Türkiye’deki en büyük kütleli üçüncü demirli göktaşı oldu

Çorum’da 68 kilogramlık demirli göktaşı bulundu. Tesadüfen bulanan göktaşı, Türkiye’ye düşen en büyük kütleli 3. demirli meteorit oldu

Doç. Dr. Ozan Ünsalan bulunan meteroitin düşük nikel ve altın ihtiva ettiğini söyledi /  Fotoğraf: AA

Çorum’un Gerdekkaya bölgesinde tarlasındaki taşları temizleyen arazi sahibi diğer taşlardan farklı görünen bir taş buldu. ABD'deki bir akrabası ile irtibata geçen arazi sahibi, taştan bir numuneyi incelenmek üzere gönderdi. ABD’de yapılan analizler sonucu göktaşı olduğu belirlenen taş, veri tabana kaydedildi.

Düşük nikel ve altın var

Göktaşı ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan şunları söyledi:

Kütlesi 68 kg olan bu demirli göktaşının, analizleri sonucunda düşük nikel ve düşük altın içerikli olduğu ve benzer demirli göktaşlarından; Comanche, Kaalijarv ve Pine River göktaşlarıyla benzerliği olduğu tespit edildi.

AW887433_04.jpg
Fotoğraf: İHA

 

İlk üçe girdi

Türkiye’ye düşen en büyük kütleli demirli meteoritin 152 kilogram ağırlığındaki Turgut meteoriti olduğunu belirten, Ünsalan 85 kilogram ağırlığındaki Kayakent meteoritinin ikinci sırada yer aldığını söyledi. Üstünkaya, ‘Gerdekkaya meteoriti ise 68 kg’lık kütlesiyle ülkemize düşen 'en büyük kütleli 3. demirli meteorit' unvanını almış oldu’ dedi.

 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU