Bolsonaro: Yerlilerin yaşadığı koruma alanlarında madencilik yapmaya izin veren yasa hazır

Brezilya Devlet Başkanı yerli haklarına dair tartışmalı yasanın hazır olduğunu söyledi

Yerli hakları savunucuları, koruma alanlarında ticari amaçlı faaliyet yürütmenin yerlilere karşı saldırıları artırdığını belirtmişti (Reuters)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro perşembe günü yaptığı açıklamada yerlilerin yaşadığı koruma alanlarında madencilik yapılmasına izin veren yasanın hazır olduğunu ve sadece değerlendirme için Kongre’ye gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, Bolsonaro destekçilerine, yerlilerin koruma alanlarında ticari amaçlı çiftçilik de yapması gerektiğini ve yerlilerin ülkenin sığır eti üretimine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Devlet başkanı, yerlilerin haksız biçimde ayrı yaşamaya zorlandığını öne sürerek Brezilya toplumuna dahil olması yönünde çağrıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jair Bolsonaro, “Yerliler topraklarında bir çiftçinin yaptığı her şeyi yapabilecek” dedi.

Fakat Bolsonaro’nun söyleminin aksine pek çok yerli, ağaç kesenler, madenciler ve çiftçiler tarafından saldırıya uğradığını ve topraklarının işgal edildiğini belirtiyor. 

Geçen hafta bölgede gerilimin artması nedeniyle 15 yaşındaki yerli bir çocuğun Amazon ormanlarının koruma altındaki kısmında bıçaklanarak öldürüldüğü aktarılmıştı. 

Brezilya’da yerli haklarını savunan Yerliler Misyoner Konseyi (CIMI), yerli halka karşı işlenen cinayetlerin 2018’de yüzde 23 arttığını aktarmıştı. Ayrıca aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana, Brezilya’da ağaç kesenlerle kullanmak istedikleri ormanlık alanlarda yaşayan yerli halk arasındaki çatışmalara dair bildirimlerde artış olduğu belirtilmişti. 

Yerli haklarını savunanlar, Jair Bolsonaro’nun söylemlerinin saldırıları teşvik ettiğini öne sürmüştü. 

DAHA FAZLA HABER OKU