Üç sendika 2020 asgari ücret talebini açıkladı: 2 bin 578 liradan geri adım atmayacağız

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonları temsilcileri 2020 için uygulanmasını talep ettikleri net asgari ücreti 2 bin 578 lira olarak açıkladı

Fotoğraf: Reuters

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdikleri üç toplantının ardından Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarından ortak açıklama geldi. 

Türk-İş Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenleyen sendika temsilcileri, yeni asgari ücret konusunda 2 bin 578 liradan geri adım atmayacaklarını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komisyonun ilk toplantısı 2 Aralık, ikincisi 10 Aralık ve üçüncüsü 17 Aralık’ta gerçekleşmişti.

Üçüncü toplantı öncesi Türk-İş, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki rakamı müzakere etmeme kararı almıştı. 

Önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulunan Türk-İş, iki konfederasyonu da sürecin her aşamasında bilgilendirdi. 

Üçüncü toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaşmıştı.

TÜİK hafif iş kolu için bin 940, orta iş kolu için 2 bin 86, ağır iş kolu içinse 2 bin 331 lira asgari ücret önermişti. 

2019 asgari ücretinin net olarak 2020 lira seviyesinde belirlendiği 2018 toplantılarında TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, “orta" işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak hesaplamıştı. 

İşveren tarafında ise henüz bir teklif sunulmadı. Ancak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işverenlere verilen asgari ücret desteğinin 2020'de 200 liraya yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesini istiyor. 

TİSK ayrıca, yüzde 2’lik işsizlik sigortası işveren paynın 2020'de alınmamasını, yüzde 5’lik SGK işveren desteğinin yüzde 6'ya yükseltilmesini, bunun toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyor.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU