Filipinler'in en büyük siyasi katliamının davasında karar çıktı

Filipinler'de 2009'da 58 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili aralarında güçlü Ampatuan aşiretinin liderlerinin de olduğu 40'tan fazla kişiye ağır hapis cezaları verildi

Mahkeme Ampatuan aşireti lideri Andal Ampatuan Jr dahil 5 önde gelen aşiret üyesini müebbet hapse mahkum etti (AP)

Filipinler yargısı, 2009'da 32'si gazeteci 58 kişinin öldürüldüğü toplu katliamla ilgili kararını verdi. 

Mahkeme ülkedeki güçlü Müslüman siyasi aşireti Ampatuan'ın liderlerinin de aralarında olduğu 43 kişiye ağır hapis cezaları vardi. 

Hakim Jocelyn Solis-Reyes, Ampatuan aşireti lideri ve eski belediye başkanı Andal Ampatuan Jr.'ın cinayetlerin emrini verdiğini belirterek, bu kişi dahil aşiretin 28 üyesine müebbet hapis cezası verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede azami hapis cezası 40 yılla sınırlı. Bu kişilerin kayıp yakınlarının ailelerine tazminat ödemesine hükmedildi. 

14 polis ve bir Ampatuan aşireti milisine de katliama yardımcı olma suçundan 6 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.  Karar verildiğinde yaklaşık 90 sanık halihazırda ceazaevinde bulunuyordu ancak cinayetle suçlanan yaklaşık 200 kişiden 80'i hala yakalanamadı.

9 yıldır devam eden yargı sürecinde Ampatuan aşiretinin reisi Andal Ampatuan Snr. dahil 18 sanık yaşamını yitiirmişti.  Davada 30'u polis ikisi aşiret lideri 53 kişiyse beraat etti.

Hakim Jocelyn Solis Reyes 761 sayfalık kararında bu kişilerin suçluluğunun "makul şüphe" ötesinde kanıtlanamadığını belirtti. Suçu kanıtlanamayan 3 polisin de serbest bırakıldığı açıklandı. 
 


Ne olmuştu? 

Toplu katliam ülkenin güneyindeki Maguindanao ilinde meydana gelmişti.  Bölge yıllarca neredeyse tüm siyasi makamları elinde tutan Ampatuan aşiretince yönetildi. 

Ancak 2009 yerel seçimlerinde bölgeyi yönetmek için rakip aşiretten bir kişi, Esmael Mangudadatu aday oldu.  23 Kasım 2009'da aralarında Esmael Mangudadatu'nun eşi, kız kardeşleri, diğer kadın akrabaları ve 32 gazetecinin olduğu 58 kişilik konvoy seçim merkezine giderken Ampatuan aşiretince gönderilen kişilerce kaçırıldı. 

Vurularak öldürülen 58 kişi  toplu mezara gömüldü.  Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) katliamı "tarihte en fazla gazetecinin tek seferde öldürüldüğü olay" olarak nitelemişti. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU