Putin: Türkiye'den Moskova'ya gelecek heyet ile Libya'yı konuşacağız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyük yıl sonu basın toplantısında Rus ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi

Fotoğraf: AFP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin büyük yıl sonu basın toplantısında Rus ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi.

Bin 895 basın mensubunun katıldığı toplantıda Putin, Libya meselesinden, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil sürecine kadar çok sayıda soruyu yanıtladı. 

Putin, Anadolu Ajansı muhabirinin "Batı basını, Rus güçlerinin General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun saflarında yer aldığını yazıyor’ demesi üzerine "Batı basınının yazdıklarına gerçekten inanıyor musunuz?" yanıtını verdi.

Rusya lideri Moskova'nın hem Fayiz es Serrac'ın bulunduğu Ulusal Mutabakat Hükümeti hem Hafter ile temas içinde olduklarını söyledi.

Rusya’nın Libya ile ilgili olarak Türkiye ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere partnerleriyle diyalog halinde olduğunu belirtti.

Libya'da hassas bir sorunun varlığına dikkat çeken Putin, "Libya’da karşı karşıya olan taraflarla çeşitli ülkelerin ilişki içinde, söz konusu ilişkilerin seviyesinin de çeşitlilik gösterdiğinin bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

Libya’da olanları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de ele aldıklarını vurgulayan Putin, Moskova’ya Türkiye’den temsilcileri içeren bir heyetin geleceğini, bu heyetin Rusya’daki temasları esnasında Libya’da olanların da ele alınacağını belirtti.

"Trump'ın azil süreci yapay gerekçelere dayanıyor"

Rusya Devlet Başkanı ABD Başkanı Donald Trump'ın azil sürecini 'Tamamen yapay gerekçelere dayanıyor' diye yorumladı: 

Tüm bu süreç, Trump'a karşı seçimi kaybeden Demokratlar'ın giriştiği iç kavganın neticesi. Trump'ı ilk başta Rusya'yla işbirliği yapmakla suçlamışlardı, şimdi de Ukrayna'ya baskı yapmakla itham ediyorlar. ABD Temsilciler Meclisi'nin görevden azlini onaylamış olmasının Trump'ın başkanlığının sonu olduğundan emin değilim. Senato'nun Trump'ı görevden alacağını sanmıyorum.

"ABD'nin yaptırımlarına karşılık vereceğiz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Senatosunun Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattına yönelik yaptırımları içeren savunma bütçesini onaylamasını dostane olmayan davranış diye nitelendirdi:

Bu, kesinlikle Rusya'ya karşı dostça olmayan bir davranış. Elbette bu ikili ilişkilerimizi etkileyecek. Mütekabiliyet esasına dayalı olarak yaptırımlara cevap vereceğiz.

Putin'in basın toplantılarının en uzunu 2008'de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin'in geçen yılki basın toplantısı ise 3 saat 43 dakikanın ardından sonlanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA, Sputnitk

DAHA FAZLA HABER OKU