Merkez Bankası: Ekonomik yavaşlama, iş gücündeki zayıflık ve enflasyon riski devam edecek

Para Politikası Kurulu'nun tutanaklarını açıklayan Merkez Bankası, maliyetler ve fiyatlama davranışlarındaki belirsizliklerin gelecek dönemde enflasyon üzerinde risk oluşturmaya devam edeceğini söyledi

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),  16 Ocak'ta gerçekleştirilen ve faiz oranlarını değiştirmediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanakları yayınlandı. 

Tutanaklarda en fazla dikkat çeken nokta Türkiye’deki ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın devam edeceği, işgücü piyasasındaki zayıflığın toplam talebi daralttığı ve enflasyondaki baskının süreceği oldu:

“Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. Son dönemde finansal göstergelerde kısmi bir iyileşme görülse de kredi arz ve talebindeki zayıf seyir sürmektedir. Öncü göstergeler yurt içi talepte henüz belirgin bir toparlanma sinyali içermemektedir. Dayanıklı mallardaki vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasının ilk çeyrekte tüketim talebine destek verebileceği değerlendirilmektedir. Ancak işgücü piyasasındaki zayıf görünümün toplam talebi sınırlamaya devam edeceği öngörülmektedir.”

“Enflasyon iyileşse de risk sürüyor” 

Gelecek dönemdeki risklerin ve kullanılacak politikaların sıralandığı tutanaklarda enflasyonun kasımda yüzde 21,62 seviyesindeyken, aralıkta yüzde 20,3’e gerilemesine gerekçe olarak, Türk Lirası’ndaki değer kazancı, iktisadi faaliyetlerdeki ve iç talepteki zayıflama gösterildi. 

Aralık 2018’de yayınlanan bir önceki PPK notlarına bakıldığında ise bu gerekçeler, “Vergi indirimler, Türk Lirası’ndaki değer artışı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve iktisadi faaliyetteki zayıflamaya bağlı talep yönlü etkiler” şeklinde sıralandı. 

 

 

23 Ocak tarihli PPK toplantısında enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme görülse de fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği de vurgulandı. 

Merkez Bankası’na göre piyasanın yüksek enflasyon beklentileri, maliyetler, fiyatlama davranışlarındaki belirsizlikle gelecek dönemde enflasyon üzerinde risk oluşturmaya devam edecek. 

Sıkı para politikası devam ediyor 

Para otoritesi, enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sıkı parasal duruşu koruyacağının da altını çizdi ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24 düzeyinde sabit tuttuklarını hatırlattı. 

Merkez bankalarının, piyasaya sürdükleri paranın istikrarını sağlaması amacıyla uyguladığı politikalara “Para Politikası” deniyor. 

TCMB’nin sürdürdüğü “sıkı para politikası” ise enflasyonist ortamlarda tercih ediliyor. Fiyat artışları önlenemiyor ya da enflasyon hedeflenen düzeye indirilemiyorsa merkez bankaları daraltıcı (sıkı) politikalara yöneliyor. Faiz oranlarının düşük seviyede tutulması, sıkı para politikasının araçlarından biri. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU