Kılıçdaroğlu: "Kanal İstanbul'u illa yapacağım” diyor, yapamazsın

CHP lideri: İstanbul’a ihanete doymadılar mı? Bir tarih bir kültür, rant için mahvedilir mi?

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal İstanbul çıkışlarına eleştiriler getirdi.

Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi'nde değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Erdoğan arasında tartışma sebebi olan Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İhanetin katmerlisi geliyor”

CHP lideri, şunları söyledi:

İstanbul’un tarihini kültürünü korumak zorundayız. Bu kadim şehrin bütün sorunlarını çözmek zorundayız. Şimdi ihanetin katmerlisi geliyor. 

Bir kişi ben yapacağım diyor. İlla ben karadenizi marmara ile buluşturacağım diyor. Yapamazsın kardeşim. Zaten yapamayacaksın. Zaten ilk seçimde gideceksin. Hiç kimse buna para ayırmaya kalkmasın. Ayırdıkları paranın kuruşu dahi verilmeyecek. İstanbul’a ihanete doymadılar mı? Bir tarih bir kültür, rant için mahvedilir mi? 

"Meydanlar yasakladınız, turist niye gelsin?"

Çarpık kentleşme ve turizm konusunda hükümete eleştiriler getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Bir siyasal anlayış sonradan dönüp bir iç hesaplaşmayla 'Biz ihanet etti, etmeye devam ediyoruz' diyorsa oturup hepimizin düşünmesi lazım. Sadece İstanbul'a ihanet midir bu? Yoksa bu Türkiye'nin tarihine de bir ihanet midir? Bunu böyle anlamak gerekiyor. Tabela kirliliğinin yaşandığı bir kentle tabela kirliliğinin olmadığı bir metropol düşünün. Başına her an bir tabela düşebilir.

Ayasofya ve Sultanahmet örneklerini veren CHP lideri, “Baktığınız zaman arkasında yüksek beton blokları. Kent estetiği kavramının ne kadar değerli olduğunu anlıyoruz. Her kentin meydanları var. Yüzbinlerce insan nerede toplanacak, nerede eğlenecek, nerede miting yapacak? Yüz milyonlar enerjisini nerede boşaltacak? Meydanlarda. Meydanları yasakladığınızda turist neden gelsin?” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, yeni konaklama vergisine değinirken, "Yeni konaklama vergisi getirildi, aslında normalde bütün ülkelerde konaklama vergisinin belediyelere verilmesi lazım, ama merkezi hükümete gitti. Aslında otopark yapılır, park yeri yapılır, trafik sorunun tüm belediyeler çözer, taşıt alım vergisinin, motorlu taşıtlar vergisinin yerel yönetimlere verilmesi lazım. Bu da yapılmıyor. Artı, bizim belediyelerimizin olduğu yerlerde yaz nüfusu ile kış nüfusu arasında olağanüstü bir artış var. Kışın bakıyorsunuz 20 bin, yazın bakıyorsunuz nüfus olmuş 200 bin. Ama aynı bütçe. Biz bundan da şikayet etmiyoruz. Bütün kısıtlamalara rağmen herkese hizmet götürmek gibi bir görevimiz var. Bunu yapacağız, bu konuda da kararlıyız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU