ABD'de hapishanede fotoğraf çekimi için zorla soyulan Müslüman kadın tazminat kazandı

Ayda Shyef Kadı'nın davasından sonra hapishane, başörtüsü takan kadınlar için yeni politikalar belirliyor

Ayda Shyef Kadı'nın tutulduğu Ramsey Bölge Hapishanesi (Google Sokak Görüntüsü)

Hapishanede sabıka fotoğrafı çektirmek için soyunmak ve başörtüsünü çıkarmak zorunda kaldığını öne süren Müslüman kadın 120 bin dolar (yaklaşık 700 bin TL) tazminat kazandı.

Kızını hastaneye götürürken aldığı trafik cezası sebebiyle çağrıldığı mahkeme duruşmasını kaçırınca hakkında arama emri çıkarılan Ayda Shyef Kadı 2013'te teslim olmuştu.

Star Tribune gazetesine göre Ohio'da doğan ve büyüyen Kadı, kızının özel tıbbi bakım alabilmesi için Minnesota'ya taşınmıştı.

Kadı'nın mahkemede söylediklerine göre Ramsey Bölge Hapishanesi'nde gözaltındayken erkek gardiyanların önünde başörtüsünü ve çarşafını çıkarması istenmişti. Kadı buna karşı çıkmış ve nezarethane hücresine götürülmüştü. Kadı başörtüsünü burada erkek bir yetkili önünde çıkardığını öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davadaki iddialara göre Kadı başka kimseyle paylaşılmayacağı söylendikten sonra sabıka fotoğrafı için başörtüsünü çıkarmayı kabul etmişti, ancak bu fotoğrafı daha sonra sabıka fotoğraflarını kaldırmak için kullanıcılardan para talep eden konunun tarafları dışında bir internet sitesinde bulmuştu.

Yetkililer ona başörtüsü yerine kullanması için bir yatak örtüsü vermiş ve iki kadın yetkilinin önünde üstündekileri hapishane üniformasıyla değiştirmesi söylenmişti.

Ayrıca hapishane personeline şikayette bulunduğu için yaklaşık 24 saat hücre hapsiyle cezalandırıldığı belirtmişti.

ABD Bölge Hakimi John Tunheim'a göre, "davadaki kilit soru Kadı'nın 'karşı gelmesinin' dini hakkının temin edilmesi talebi dışında bir şey taşıyıp taşımadığı".

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin de yardımıyla Kadı, ABD Yerel Mahkemesi'nde idari bölgeye anayasal haklarının ihlal edildiği ve dini ayrımcılığa maruz kaldığı iddiasıyla dava açtı.

Hakim Tunheim, dini göz önünde bulundurulduğunda sunulan kanıtların "Kadı'nın ayrımcılığa uğradığı, kendisine daha az özgürlük tanındığı ve fazladan ihtiyatlı davranıldığı yönündeki iddialarını desteklediğini" gözlemlediğini söyledi.

Anlaşma, gözaltına alınan kişilerin "kulaklarını kapatacak şekilde örtüyü saç hizasına kadar geri çektiği" sürece başörtüsü takmasına izin veren yeni maddeler içeriyor.

 

 

Ayrıca şerif yardımcıları da dini gerekliliği olan mahkumların işlemlerini yapma ve onları yerleştirme konusunda eğitim görecek.

Bölge ayrıca Kadı'nın sabıka fotoğrafının tüm kopyalarını da yok edecek.

Ramsey Bölgesi 2014'te başörtüsü takan kişiler için hapishane onaylı başörtüsü sağlamak amacıyla  hapishane politikasında değişikliklere gitmişti.

Kadı gördüğü muameleye dair, "hayatımın en küçük düşürücü ve zarar verici deneyimlerinden biriydi" dedi.

Başka hiçbir Müslüman kadının yaşadığımı deneyimlemesini istemediğimi biliyordum.

Associated Press’ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU