Bir zirveden düşüş hikayesi: Arda Turan

En pahalı Türk futbolcuydu, şimdi 1 milyon Euro. İsmi yeniden Galatasaray ile anılan Arda, 16 yıl önce hikayesinin başladığı Florya'ya dönebilecek mi?

Arda Turan / Fotoğraf: galatasaray.org

Altyapısında yetiştiği Galatasaray'dan Atletico Madrid'e transfer olarak tüm dikkatleri üzerine çeken Arda Turan, burada gösterdiği başarılı performansın ardından Barcelona'ya transfer oldu. Katalan ekibinde beklentilerin altında kalan Arda, kiralık olarak Türkiye'de Medipol Başakşehir'e döndü.

Sezon sonu İstanbul ekibiyle ve Barcelona ile sözleşmesi bitecek olan Arda, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ile arasındaki buzları eritmesinin ardından sarı-kırmızılılara transfer olacağı söylentileriyle medyada yer buluyor. 

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) yaşanan Fatih Terim-Arda Turan gerginliği, Süper Lig'in 12. haftasında oynanan Galatasaray-Medipol Başakşehir karşılaşması öncesinde son buldu.

 

Arda Turan-Fatih Terim - Twitter.jpeg
Arda Turan-Fatih Terim / Fotoğraf: Twitter

 

Türk Telekom Stadı'nda oynanan maçtan önce Teknik Direktör Fatih Terim'in elini öpen Arda, yaklaşık üç yıl süren küskünlüğe son verdi.

Karşılaşmanın ardından Beyaz TV'ye açıklamada bulunan Arda, yaptığı hareketi önceden planlamadığını, Terim'i görünce ani gelişen bir olay olduğunu söyledi:

Bu durum önceden planladığım bir şey değildi. Anlık bir olaydı. Maçtan önce Fatih hocayı görünce gittim ve elini öptüm.

Maçın bitmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Arda Turan'la ilgili konuşan Terim, "Arda'nın yanıma gelmesine çok şaşırdım. Açıkçası beklemiyordum. Evlatlar bazen şaşırtıyor, bazen de duygulandırıyor. Tanıdığım, bildiğim eski Arda Turan'ı gördüm gibiydi bugün. Çok duygulandım. Umarım onun da el öpenleri çok olur. Benim bıraktığım ve yetişmesinde katkıda bulunduğum Arda, işte bu. Bu Arda, adamın kalbine de, gönlüne de girer. Milli takımdayken 'Kadroya aldım ama gönlüme alamadım' demiştim. O gün onu hak etmişse bugün de bu söylediklerimi hak ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

 

göksel gümüşdağ.jpg
Göksel Gümüşdağ / Fotoğraf: AA

 

Göksel Gümüşdağ: Galatasaray'a gitmek isterse anlayış gösteririz

Fatih Terim ile Arda Turan arasındaki buzların erimesinin ardından, yıldız futbolcunun eski takımına olası transferi konuşulurken, bir açıklama da Medipol Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ'dan geldi.

Gümüşdağ, takımının yer aldığı UEFA Avrupa Ligi son 32 turu kura çekimi sonrasında yaptığı açıklamada, sezon sonunda sözleşmesi sona erecek olan Arda Turan'ın ara transfer döneminde Galatasaray'a transferiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Biz Arda'yı Barcelona'dan getirirken ‘önceliğinin her zaman Galatasaray olduğunu’ söyledi. Bugün de bize geldiğinde 'Galatasaray ile ilgili bir düşüncem var' dediğinde o şansı veririm, çünkü o camiadan yetişmiş bir oyuncu. Sadece Başakşehir'in değil, Galatasaray'ın da değil, Türk Milli Takımı'nın en önemli oyuncularından bir tanesi ama hala aradığı kondisyonu bulamadı, istediğimiz noktaya gelemedi. Arda, bu ülkeye çok önemli başarılar yaşatmış, onun başarılı olmasını isteriz. Şu ana kadar bir gelişme yok ama böyle bir konu olduğunda camiasına dönmesi için yardımcı oluruz. Onun bu günlere gelmesini sağlayan Galatasaray Kulübü'dür, Fatih Terim'dir. Emre'ye yaptığımı Arda'ya da yaparım.

 

20191127_2_39540388_49845683.jpg
Fotoğraf: AA

 

Son iki yılın şampiyonu olarak yeni sezona büyük hedeflerle başlayan Galatasaray, üç kulvarda başarı hedefiyle çıktığı yolda Avrupa'dan elenerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Türkiye Süper Lig'inde geride kalan 15 haftada, topladığı 24 puanla altıncı sırada kalarak lider Sivasspor'un 9 puan gerisinde zirve mücadelesini sürdürüyor.

Ziraat Türkiye Kupası 5. turunda 2-0 yenildiği ilk maçın rövanşını, 4-0 kazanarak son 16 turuna yükselen Galatasaray'da, kötü giden takımın üzerindeki olumsuz havayı dağıtmak isteyen Teknik Direktör Fatih Terim, daha önce düzenlenen basın toplantılarında ocak ayındaki ara transfer dönemini işaret etmişti.

Galatasaraylı oyuncuların maçlardaki isteksiz görüntüsü, pozisyon üretmede zorlandığı, gol yollarındaki etkisizliği medyada sıkça dillendirilirken, Arda Turan'ın olası transferinin takıma yeni bir hava katabileceği, arkadaşlık ortamını yeniden sağlayabileceği ve oyunculara ağabeylik yapabileceği düşüncesiyle kulübe geri döneceği konuşuluyor.

 

Arda Turan - AA.jpg
Arda Turan / Fotoğraf: AA

 

Bayrampaşa'dan İspanya'ya...

30 Ocak 1987'de İstanbul'da doğan Arda Turan, futbola Bayrampaşa Altıntepsi'de başladı.

1 Temmuz 2003'te Galatasaray altyapısına transfer olan genç futbolcu, sarı-kırmızılı formayla ilk resmi maçına 22 Ocak 2005'te Bursaspor'a karşı oynanan Türkiye Kupası üçüncü tur maçında çıktı.

Süper Lig kariyerindeki ilk sınavını ise 28 Mayıs 2005 tarihinde Denizlispor karşısında verdi.

2005-06 sezonunun devre arasında gelişmesi için 500 bin euro bedelle Vestel Manisaspor'a kiralanan Arda Turan, burada oynadığı 15 karşılaşmada 2 gol, 2 asistlik performans sergiledi.

 

Arda Turan - AA3.jpg
Fotoğraf: AA

 

2006-17 sezonu itibariyle toplam 5 sezon geçiren Arda Turan, sarı-kırmızılı formayla çıktığı 191 karşılaşmada 44 gol ve 76 asistlik performansıyla Avrupa'nın dev kulüplerinden Atletico Madrid'in radarına girmeyi başardı.

Tarihler 26 Ağustos 2011'i gösterdiğinde Arda Turan, 13 milyon euro bedelle İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) ekiplerinden Atletico Madrid'e transfer olarak, ‘Türkiye'den yetişerek yurt dışına transfer olan en pahalı Türk futbolcu’ oldu.

 

Arda Turan - atleticodemadrid_com.jpg
Fotoğraf: atleticodemadrid.com

 

Atletico Madrid formasıyla ilk resmi maçını 28 Ağustos 2011'de Osasuna karşısında oynayan Arda, 4 sezon görev yaptığı İspanyol ekibinde 178 karşılaşmada görev yaptı. 22 gol, 32 asistlik performans gösterdi.

 

Arda Turan- fcbarcelona_com.jpg
Fotoğraf: fcbarcelona.com

 

Arda Turan, 6 Temmuz 2015'te La Liga'nın dünya çapında tanınan takımı Barcelona'ya bonuslarla birlikte toplam 41 milyon euro bedelle transfer oldu.

İspanya Kral Kupası son 16 turu etabında Espanyol karşısında ilk kez bordo-mavili formayı giyen Arda, toplamda 2 buçuk sezon geçirdiği Katalan ekibinde 55 maça çıktı.

Arda, Barcelona'da oynadığı süreçte sergilediği 15 gol, 11 asistlik performansla beklentilerin altında kaldı.

 

Arda Turan - AA2.jpg
Fotoğraf: AA

 

2017-18 sezonunun ara transfer döneminde Türkiye'ye dönme kararı alan Arda, o dönem Galatasaray'la anlaşamaması üzerine Medipol Başakşehir'in yolunu tuttu.

Kiralık olarak oynadığı İstanbul ekibiyle bu güne kadar 39 resmi maçta mücadele eden Arda, 2 gol, 4 asist kaydetti.

Ulusal ve uluslararası arenada birçok ödül kazanan Arda Turan, 2008, 2009, 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye'de yılın futbolcusu ödülünü aldı.

 

Arda Turan1 - atleticodemadrid_com.jpg
Fotoğraf: atleticodemadrid.com

 

Altyapısında yetiştiği Galatasaray'da 1 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası ve 1 kez de Türkiye Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan Arda, Atletico Madrid'le 1 La Liga, 1 İspanya Kral Kupası, 1 İspanya Süper Kupası, 1 UEFA Avrupa Ligi ve 1 kez de UEFA Süper Kupa şampiyonluğu gördü.

 

Arda Turan-1 fcbarcelona_com.jpg
Fotoğraf: fcbarcelona.com

 

Barcelona'da oynadığı dönemde de şampiyonluklar yaşayan yıldız futbolcu, ödülleri arasına 1 La Liga, 2 İspanya Kral Kupası, 1 İspanya Süper Kupası ve 1 kez de UEFA Süper Kupa şampiyonluğu ekledi.

Galatasaray’da başlayan futbol hikayesinde 500 bin euro bedelle bedelle Vestel Manisaspor’a kiralanan Arda, Galatasaray'da 13 milyon euro değere ulaşarak o dönem Türk futbol tarihinin en pahalı futbolcusu oldu. Ardından Barcelona’ya bonuslarla birlikte 41 milyon euroya transfer edilen Arda’nın güncel piyasa değeri Transfermarkt verilerine göre 1 milyon euroya düştü.

 

Arda Turan - AA1.jpg

Fotoğraf: AA

 

Hırçınlığı ile gündem oldu

Arda Turan, futbolda kazandığı başarıların yanı sıra yaşadıklarıyla da gündemde sıkça yer aldı.

22 Kasım 2006'da Galatasaray'ın Fransa temsilcisi Bordeaux ile oynadığı UEFA Şampiyonlar Ligi grup eleme beşinci karşılaşmasının 59. dakikasında rakip takım oyuncusuna kafa atarak, takımını 10 kişi bıraktı.

2009-10 sezonu 31. haftasında Bursaspor ile oynanacak lig maçının hazırlıklarını Florya Metin Oktay Tesisleri'nde sürdüren Galatasaray'da Arda Turan'ın Caner Erkin ile kavgası gündeme damga vurdu.

Teknik Direktör Frank Rijkaard yönetiminde sürdürülen çalışmanın 5'e 2 pas bölümünde bir pozisyonda Arda Turan ile Caner Erkin arasındaki çıkan tartışma bir anda kavgaya dönüştü. Birbirine giren iki oyuncuyu takım arkadaşları güçlükle ayırırken, Caner Erkin'in dudağı patladı.

Hakeme krampon fırlattı

Arda Turan, 28 Ocak 2015'te Atletico Madrid'in Barcelona ile oynadığı İspanya Kral Kupası çeyrek final rövanş karşılaşmasında yaptığı hareketle gündeme oturdu.

İlk maçı sahasında 1-0 kaybeden Atletico Madrid'de Arda Turan, rövanş karşılaşmasının 47. dakikasında gelişen pozisyonda faul bekledi. Hakemin düdük çalmamasına oldukça sinirlenen Arda, ayağından çıkan kramponunu eline aldı ve yardımcı hakemin olduğu bölüme doğru fırlattı. Krampon, yardımcı hakemin olduğu bölüme düşerken, maçın hakemi oyunu durdurarak Arda'ya sarı kart gösterdi.

 

Arda Turan-MedipolBaşakşehir1-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Hakeme saldırı 16 maç ceza getirdi

2017-18 sezonunun 32. haftasında Medipol Başakşehir'in Demir Grup Sivasspor ile oynadığı maçta yardımcı hakeme yönelik "centilmenlik dışı hareketi" gerekçesiyle kırmızı kart gören Arda Turan, 16 maç ceza ayrıca 39 bin TL para cezasına çarptırıldı.

Cezaya yapılan itirazın ardından Tahkim Kurulu, Arda'nın cezasını 10 maça indirdi.

 

Arda Turan - Milli Takım - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Saha dışında da çok konuşuldu

Arda Turan, A Milli Takımın Makedonya ile oynadığı hazırlık maçının ardından İtalya'ya giderken uçakta gazeteci Bilal Meşe ile yaptığı kavga, uzun süre gündemi meşgul etti.

Slovenya ile oynanacak maç için İtalya'nın Trieste kentine giden Türk Milli Takımı uçağına gazeteciler de alındı. Uçakta Barcelonalı Arda Turan ile gazeteci Bilal Meşe arasında kavga çıktı. İkili arasındaki kavgayı durdurmak için yakın koltuklarda oturanlar müdahale etti.

Yaşanan olayların ardından milli takımın konakladığı otelde basın toplantısı düzenleyen Arda Turan, her zaman tepkisinin aynı olacağını belirterek, "Hayatım boyunca ne yaptıysam bedelini ödemeye hazırım, yine ödeyeceğim. Gereğini yapıyorum ve milli takım kariyerimi sonlandırıyorum. Her zaman yaptığım gibi şerefimle, onurumla... İnşallah insanlara iyi futbolculuğumu değil de insanlığımı bırakırım ama ne yaptıklarını, ne ettiklerini çok iyi biliyorum ve her zaman tepkim aynı olacak" ifadeleriyle milli takım kariyerini sonlandırdığını açıkladı. 

 

Arda Turan-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Berkay Şahin'le kavgası

Arda Turan'ın, "Berkay" olarak bilinen şarkıcı Berkay Şahin'le kavga etmesi uzun süre gündemi meşgul etti.

Emirgan'da bir eğlence mekanında Arda Turan ile Berkay arasında çıkan kavgada, iddialara göre olay sırasında Berkay'ın burnu kırıldı. Arda Turan, kavga haberiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaparak kavgayı doğruladı ancak kavganın çıkış sebebi hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Berkay'ın eşi Özlem Ada Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Berkay'ın burnunda 15 kırık olduğunu ve gerekli hukuksal işlemlerin başlatıldığını açıkladı.

Arda Turan ile şarkıcı Berkay Şahin'in yargılandıkları davanın karar duruşması 11 Eylül 2019'da Çağlayan'da bulunan İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Arda Turan'ı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU