Avrupa, yaşanacak ötegezegen arıyor

Avrupa Uzay Ajansı Fransız Guyanası'ndan uzaya bir araştırma aracı fırlattı. Rus yapımı Soyuz-Fregat roketiyle gönderilen uzay aracı, ötegezegenlerde yaşam belirtisi arayacak

Fotoğraf: AFP

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenleri Tanımlama Uydusu (CHEOPS), Fransız Guyanası'nda bulunan Kourou'daki üsten Rus yapımı Soyuz-Fregat roketiyle uzaya gönderildi.

Görev süresi 3 yıl olarak belirlenen CHEOPS, gezegenleri olduğu bilinen yakın "güneş sistemlerini" inceleyecek ve kütlesi Dünya'dan büyük süper dünyalar ile Neptün arasında bulunan gezegenlere odaklanacak.

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

100 gezegen arıştırılacak

CHEOPS'un göndereceği verilerin, bu gezegenlerin kütle yoğunluğunun hesaplanmasına imkan sağlaması umut ediliyor.

Misyonun bilim ekibinin başında İsviçreli astronom ve Nobel Fizik Ödülü sahibi Didier Queloz bulunuyor. Queloz, CHEOPS'un şimdiye kadar keşfedilen 4 binden fazla Güneş dışı gezegenin 100 kadarını gözlem kapsamına alacağını, bu gezegenlerin yaşama elverişli olup olmadığını araştıracağını belirtti.

ap.jpg
Fotoğraf: AP

Uzay aracındaki teleskopla Güneş dışı gezegenlerin yoğunluğunu, yarıçapının tespit edilip inceleneceğini, atmosferi olup olmadığına karar verileceğini söyleyen Queloz, "Ötegezegenler hakkında sadece orada oldukları dışında hiçbir şey bilmiyoruz" dedi.

Soyuz-Fregat roketiyle ayrıca İtalya Uzay Ajansına ait bir dünya gözlem uydusu da uzaya gönderildi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU